I Komodo nationalpark som ligger på tre öar i Indonesien bor en av världens största reptiler - komodovaranen.
1 av 4: I Komodo nationalpark som ligger på tre öar i Indonesien bor en av världens största reptiler - komodovaranen.
Komodovaranen kan bli tre meter lång och väga över sjuttio kilo.
2 av 4: Komodovaranen kan bli tre meter lång och väga över sjuttio kilo. Foto: Rick Rycroft
Nationalparken består av tre öar, Komodo, Rinca och Padar
3 av 4: Nationalparken består av tre öar, Komodo, Rinca och Padar
<p>Utanför öarna finns vackra korallrev.</p>
4 av 4: <p>Utanför öarna finns vackra korallrev.</p> Foto: Rostislav Ageev

Jurassic park? Besök en drakö i Indonesien

Besök verklighetens Jurassic park - Komodo nationalpark som ligger på tre öar i Indonesien.
Här bor en av världens största reptiler, komodovaranen.

Härliga stränder, spännande dykning och enorma, köttätande varaner. Så kan man sammanfatta Komodo nationalpark, cirka 490 kilometer öster om den turisttäta ön Bali.
Nationalparken består av tre öar, Komodo, Rinca och Padar. Parken skapades 1980 för att skydda komodovaranen, en av världens största reptiler.
Eftersom komodovaranerna endast finns här är nationalparken sedan 1991 med på Unescos världsarvslista. Platsen har också blivit framröstad som en av naturens sju underverk.

Komodovaranen lever fritt

Man tror att den här typen av varan kom till Indonesien, från Australien, för 15 miljoner år sedan. Sedan utvecklades komodovaranen från dessa varaner, det anser man skedde för 4 miljoner år sedan.
Själva varanerna är ganska långt ifrån de små, söta ödlorna som man ofta ser i Asien. Komodovaranen kan bli tre meter lång och väga över sjuttio kilo, så det är framför allt spännande att besöka nationalparken.
I synnerhet eftersom varanerna lever fritt på öarna och kan attackera människor, därför ska man ha en guide med sig i parken. Det finns också inhägnader som du kan stå skyddad i när du spanar på ödlorna.

Vackra stränder lockar

Men det finns mer än unika ödlor här. Runt öarna lockar vackra stränder och havet med 250 olika korallarter och minst 1 100 olika fiskarter, det här är ett av världens mest marinrika område.
Det råder starka strömmar i området vilket är en av förklaringen till att artrikedomen är så stor just här. Perfekt för utmanande dykning eller snorkling. Att få se delfiner eller sköldpaddor är ingen omöjlighet.

Resfakta

Resa hit: Flyg till Bali med till exempel British Airways, från cirka 6 500 kronor. Sedan inrikesflyg till Labuan Bajo, Flores, cirka 1000 kronor med Lion Air/Wings Air. Från Flores går båtar till Komodo och Rinca.
Bästa tiden: April till november. Området är ett av Indonesiens torraste, men under monsunperioden november till april kan det komma stora mängder regn.
Restid: Från 20 timmar beroende på mellanlandningar.
Tidsskillnad: Sju timmar före Sverige vintertid.
Valuta: Indonesiska rupiah, 1 000 IDR är cirka sju kronor.
Prisnivå: 72 i Forex semesterindex (Sverige 100). En middag exklusive dryck cirka 25-50 kronor. En öl cirka 10-18 kronor.
Bo: På Flores, ta båtturer till nationalparken härifrån. De flesta hotell på Flores är billiga, från ett par hundralappar för ett dubbelrum. Golo Hilltop Hotel i Labuan Bajo tar från 250 kronor per natt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande