ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Jordanska Petra ett av världens 7 underverk

Publicerad 15 nov 2012 10.00
Petra, Jordanien.

Petra, Jordanien.

1/7

Foto: Cornelia Nordström

Chichen Itza, Mexiko.

Chichen Itza, Mexiko.

2/7

Foto: Tommy Pedersen

Colosseum, Italien

Colosseum, Italien

3/7

Foto: Iakov Kalinin

Kinesiska muren, Kina.

Kinesiska muren, Kina.

4/7

Foto: Thomas Engstrom

Machu Picchu, Peru.

Machu Picchu, Peru.

5/7

Foto: Karel Navarro

Jesusstatyn, Brasilien.

Jesusstatyn, Brasilien.

6/7

Taj Mahal, Indien.

Taj Mahal, Indien.

7/7

Foto: Siddharth Darshan Kumar

Jordanska Petra är ett av världens sju nya underverk.

"Nya?"

Jo, för fem år sedan drog ett schweiziskt företag i gång en världsomfattande omröstning om vilka världsattraktioner som borde ingå på en sådan lista.

Responsen blev överväldigande och resulterade i över 100 miljoner röster via telefon eller nätet.

De sju utvalda blev Petra i Jordanien, Chichen Itza i Mexiko, Kinesiska muren, Colosseum i Rom, Taj Mahal i Indien, Machu Picchu i Peru samt Jesusstatyn i Rio de Janeiro.

Gamla grekerna

Listan bör kanske inte tas alltför allvarigt då många påpekat en hel del tveksamheter kring omröstningen, bland annat att det var tillåtet att lägga mer än en röst.

Det var de gamla grekerna som ursprungligen upprättade den berömda listan på världens sju underverk.

Den såg ut så här: Cheopspyramiden i Egypten, Babylons hängande trädgårdar, Zeus-statyn i Olympia, Kolossen på Rhodos, Artemistemplet i Efesos samt Mausoleet i Halikarnassos. Det enda av dessa byggen som existerar än i dag är Cheopspyramiden.

Världens 7 nya underverk

1. Petra

Att äntligen komma ur den långa, smala bergssprickan och stå framför "The Treasury" (Skattkammaren) är en helt oförglömlig upplevelse. Petra är den hemliga gamla jordanska staden, helt uthuggen ur klippor - och portalen till Skattkammaren den främsta klenoden bland stadens drygt 800 olika sevärdheter. Om upplevelsen av Petra läser ni mer i vårt långa Jordanien-reportage på sidorna här intill.

Det är lätt att konstatera att stället mer än väl gör sig förtjänt av att räknas till världens "nya" sju underverk.

 

2. Chichen Itza

När den tusenåriga staden Chichen Itza återfanns i Yucatanhalvöns djungel på 1840-talet påminde den mest om något ur "Djungelboken". Teckningarna ur upptäcktsresandena John Lloyd Stephens och Frederick Catherwoods bok därifrån visar tempel övervuxna av lianer och palmer.

I dag är området utgrävt och rensat. Den 30 meter höga pyramiden "El Castillo" reser sig på en stor gräsmatta, omgiven av bland annat en bollplan där mayaindianerna spelade ett nu bortglömt bollspel med livet som insats. På andra sidan pyramiden ligger Krigartemplet varifrån guden Chac-Mool har uppsikt över området.

Vandrar man bort mot Observatoriet och "Las Monjas" känner man sig nästan som i "Djungelboken" eller varför inte ett Tintinäventyr. Där kämpar djungeln för att ta tillbaka staden igen.

Stanna gärna över natten, hotell finns i närliggande byn Pisté. På kvällarna visar en ljusshow hur solen får ormguden Kukulkan att slingra sig längs pyramiden varje vår- och höstdagjämning. Det syns säkert bättre om man verkligen är där rätt dag men är ändå spektakulärt.

 

3. Kinesiska Muren

Det gamla Kina hade ideliga problem med attacker från fientliga folk i norr.

Därför restes denna nära 900 mil långa försvarsmur - det längsta byggnadsverk som människan åstadkommit.

Kinesiska muren är en av världens populäraste turistattraktioner. Stora delar är dock förfallna, bland annat beroende på att de går genom svårtillgänglig terräng. Ett antal avsnitt har dock renoverats (från 1980-talet och framåt) och är öppna för turistbesök (det gäller främst den så kallade Ming-muren).

Muren brukar tillskrivas Kinas första kejsare, Qin Shi Ding (regent 221-210 före Kristus). Han lät bygga ihop och utöka ett antal redan existerande murar. Det var först under Mingdynastin på 1300- och 1600-talen som muren fick sin nuvarande sträckning. Då byggdes också dess mest dekorerade och påkostade partier.

Muren sträcker sig över bergsmassivet Taihang Shan i norra Kina, från stora ökenområden till Kinas östra kust. Dess format varierar starkt. På sina håll kan den vara åtta meter hög och lika bred, på andra ställen är tjockleken bara 40 centimeter. Den pryds av cirka 24 000 vakttorn. Dessa användes av militären i spaningssyfte och som vapenlager. Tornen kommunicerade med varandra via röksignaler.

 

4. Colosseum

Den främsta symbolen för det romerska rikets suveränitet och nådlösa makt.

På denna jättelika utomhusarena i hjärtat av Rom dog hundratusentals gladiatorer, kristna, straffångar och djur en utdragen och plågsam död, glatt påhejade av 50 000 festande åskådare.

Bygget, påbörjat av Kejsar Vespasianus, stod färdigt år 80 efter Kristus. Då kejsaren avlidit fick hans son, Titus, stå för invigningsfesten. Den pågick i hundra dagar och innebar dödandet av bland annat 5 000 djur.

Dödandet av människor upphörde under 400-talet, av djur ett århundrade senare.

Senare har Colosseum använts till diverse ändamål - bostäder, begravningsplats, fabrik, kyrka och mycket mer.

I dag är Colosseum inte bara Roms utan hela Italiens främsta turistmål, med mellan 16 000 och 19 000 besökare dagligen. För att komma in snabbt kan det vara bra att boka biljett online (www.pierreci.it) eller betala för att delta i en av de organiserade visningarna.

 

5. Machu Picchu

Den välbevarade inkastaden från 1400-talet, svårtillgängligt belägen på en 2 430 meter hög bergstopp i Cuzco-regionen i södra Peru. Stadens tillkomst är omdiskuterad men de flesta forskare anser att det byggdes som ett säte för inkahärskaren Pachacuti (1438-1472. Här ryms såväl ett stort palats som ett tempel. Platsen är extremt svårtillgänglig med stupande bergsväggar åt de flesta håll. Forskare tror att staden i stort sett lämnats tom varje år under regnperioden och fungerat lite som ett lantställe för regenten. Inkafolket lämnade staden för gott på 1500-talet i samband med spanjorernas intåg i landet. De sistnämnda fann dock aldrig Machu Picchu som under århundradena glömdes bort och kamouflerades under växtligheten. Den återupptäcktes först sommaren 1911 av ett par lokala lantbrukare då en skogsbrand förintade delar av den täckande grönskan. För den amerikanska forskaren Hiram Bingham blev staden ett livsprojekt och grunden till hans bästsäljande bok om Inkaindianernas glömda stad.

Hit lockas årligen cirka 400 000 turister.

 

6. Taj Mahal

Indiens mest kända byggnad ligger i staden Agra och är ett mausoleum som mogulregenten Shah Jahan lät uppföra till minnet av sin älsklingshustru Mumtaz Mahal 1632-43. Taj Mahal är ett byggnadskomplex bestående av en magnifik port, murar och tre byggnader, allt samlat runt en stor trädgård med en bassäng i mitten. Mitt emot porten i trädgårdens bortre ände, står det mausoleum i vit marmor som rymmer graven och som blivit själva symbolen för Taj Mahal. Byggnadens topp pryds av en 35 meter hög kupol omgiven av fyra mindre samt fyra minareter. Arkitekturen kombinerar persisk, islamsk, indisk och turkisk byggnadskonst.

Strax efter att Taj Mahal blev klart sattes Shah Jahan i husarrest av sin egen son vilken vid faderns död lät begrava honom i mausoléet bredvid favorithustrun. Taj Mahal stod och förföll i många år innan den brittiske vicekungen av Indien lät påbörja en renovering som stod klar 1908. Det var under denna som trädgården fick sin nuvarande engelska stil.

 

7. Jesusstatyn, Rio de Janeiro

Kristusstatyn är det i särklass yngsta av världens underverk, byggt mellan 1922 och 1931. Art deco-statyn är 39,6 meter hög (inklusive sin 9,5 meter höga piedestal) och ett verk av den polsk-franska skulptören Paul Landowski (1875-1961). Den står på toppen av det 710 meter höga berget Corcovado och blickar ut över staden Rio de Janeiro. Gesten - frälsaren med utsträckta armar - ger statyn intrycket av ett kors och vill visa Jesus kärlek till människorna.

Statyn kom till efter en insamling på 1920-talet ledd av Rio de Janeiros ärkestift. I dag är statyn en etablerad symbol för såväl staden Rio som nationen Brasilien. En omfattande renovering genomfördes för två år sedan. Det finns faktiskt en svensk koppling: den 700 ton tunga statyn är gjord av cement inköpt hos Skånska Cement och tillverkad i Limhamn i Malmö.

Annons

ELISABETH MONTGOMERY