Johanna Davidsson, 33, blev första svenska kvinna att åka skidor själv till Sydpolen.
1 av 4: Johanna Davidsson, 33, blev första svenska kvinna att åka skidor själv till Sydpolen. Foto: Privat
Hon har nu också rekordet i och med att hon tog sig dit på endast 39 dagar.
2 av 4: Hon har nu också rekordet i och med att hon tog sig dit på endast 39 dagar. Foto: Privat
"Det känns helt fantastiskt att vara framme", säger hon.
3 av 4: "Det känns helt fantastiskt att vara framme", säger hon. Foto: Privat
4 av 4 Foto: Privat

Johannas fantastiska rekordresa på skidor

Johanna Davidsson, 33, från Östergötland har åkt skidor till Sydpolen på knappt 39 dagar. Hon är den första svenska kvinna som lyckats med strapatsen ensam – på rekordtid.

– Jag har skidat ensam länge nu så det känns helt fantastiskt att vara framme, säger hon via satellittelefon på julaftonskvällen.

Sjuksköterskan Johanna Davidsson gillar strapatser, och ett av hennas mål var att ta sig till Sydpolen - ensam på skidor. Den 15 november inledde hon expeditionen vid Hercules Inlet, en vik i västra Antarktis, för att ta sig de 110 milen till Sydpolen. Och på julafton nådde hon sitt mål.

– Nu är jag framme, det känns helt overkligt att vara här, säger hon via satellittelefon.

"Det var tufft på slutet"

– Jag har skidat ensam länge nu så det känns helt fantastiskt att vara framme.

Strapatsen tog omkring 38 dagar och 23 timmar. Rekord enligt Johanna Davidsson.

– Brittiskan Hanna McKeand gjorde det på 39 dagar och ett antal timmar, så jag slog henne med kanske tio timmar, säger hon.

Men det har stundtals varit ett tufft äventyr.

– Det var tufft på slutet då det blev kallare och högre snö, och jag var mer trött då. Den sista veckan var tuffast, säger Johanna Davidsson.

– Och min kastrull gick sönder och det kunde ha betytt slutet på turen om jag inte kunde ha kokat vatten och ordnat med mat. Men jag hade en extra kastrull med mig så det gick bra.

Temperaturen har i snitt varit omkring 15 minusgrader, men ibland klättrat ner till hela 25 minus. Hon berättar om då hon upptäckte att hon hade tappat sin dunjacka som hon hade lagt på pulkan. En incident som hade kunnat bli förödande.

– Som tur var blåste det inte så mycket så jag kunde skida tillbaka och hämta den.

Ska skidsegla tillbaka från Sydpolen

Dessutom har hon fyllt år under äventyret, och födelsedagen firades med kakor. Under strapatsen har hon haft uppkoppling via satellittelefon och berättat om äventyret på bloggen Solosister.

– Jag valde namnet dels för att jag nu åkte ensam. Förra gången jag var på långtur var det tillsammans med min syster. Dessutom är jag sjuksköterska och jag vill lyfta fram yrket som något positivt, säger hon.

Nu väntar några dagars vila i det basläger som finns på Sydpolen.

– Det finns en basstation med forskare här. Jag ska vila kroppen några dagar och packa om. Sen ska jag ta mig tillbaka, säger hon.

– Jag ska kita - ta hjälp av vinden och skidsegla.

"Det kommer säkert bli fler äventyr"

Expressen intervjuade Johanna Davidsson i början av året då hon berättade om hur hon på skidor korsade Grönland tillsammans med sin syster. Hon berättade också om planen på att bli den första svenska kvinna att ta sig till Sydpolen - solo.

– Jag gillar även utmaningen att själv tvingas göra alla smarta val utan att någon annan ska guida, eller ta besluten åt mig, berättade hon.

Och nu har hon alltså lyckats.

På frågan om hon redan satt upp några nya mål, svarar hon.

– Jag har inget nytt mål i siktet just nu, men det kommer säkert bli fler äventyr.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande