Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 30 dec 2017 17:00

Johan, 25, bor i husvagn året runt – och älskar det

Entusiasten Johan Persson, 25, bor permanent i sin husvagn.

Entusiasten Johan Persson, 25, bor permanent i sin husvagn.

1/3

Foto: JOHAN PERSSON

I vinter tar Johan husvagnen till Stockholm och nya jobbet.

I vinter tar Johan husvagnen till Stockholm och nya jobbet.

2/3

Foto: JOHAN PERSSON

Husvagnen är en frihetssymbol för friluftsentusiasten.

Husvagnen är en frihetssymbol för friluftsentusiasten.

3/3

Foto: JOHAN PERSSON

25-årige Johan Persson har valt ett annorlunda sätt att leva. Han bor permanent i en husvagn på elva kvadratmeter.

– För mig är det en frihet att ha en liten yta och kunna flytta runt, säger han.

När Allt om Resor först intervjuade Johan sommaren 2014 bodde han i en drygt elva kvadratmeter stor husvagn på en industritomt i ett väldigt lantligt område utanför Borås. 

I dag drygt tre år senare bor han fortfarande på samma ställe och på samma sätt – även om husvagnen är utbytt men har samma begränsade bostadsyta. 

Campinglivet har alltid lockat honom. Under senare år har han bott i bland annat sex husvagnar och ett tält – allt för att få friheten som han ser i liten yta och få prylar. Att inte kunna ha så många ägodelar är en stor fördel med att bo som han gör, tycker Johan. 

På semestern tar han ofta sin husvagn och drar i väg. Senaste året har det blivit husvagnsemester i både Kirunatrakten och Norge.

LÄS MER: Sveriges 13 bästa campingplatser

Husvagns- och campingintresset har funnits sedan han var barn.

Foto: PRIVAT

Som att bo i en koja

– Jag vill vänja mig vid ett trångt och lite omständligare boende. Det är ett spännande sätt att bo på och jag känner mig så lätt på något vis, säger han.

Att det är hans grej att bo så här kände han tidigt. Husvagns- och campingintresset har funnits sedan han var barn. När han flyttade från föräldrahemmet i Gävle till Borås där han skulle plugga, testade han att bo "normalt" – i ett studentboende. Men ett stort studenthus fick honom att känna sig instängd. Då köpte han en husvagn och flyttade till Borås camping.

– Att bo i husvagn är mysigt. Jag gillar att komma nära naturen och det är härligt på kvällen när man drar ner rullgardinen, det är som att man bor i en koja, säger han.

LÄS MER: Därför älskar vi att campa – proffsen berättar 

Vill leva enkelt – fördelarna väger upp

Johan har betalat mellan 500 och 1 300 kronor i månaden för sina ställplatser, inklusive allt, en enorm skillnad mot en lägenhetshyra alltså. Han ser det som en stor bonus att ha pengar över till annat. Men visst finns det nackdelar med att bo i en husvagn året runt. På vintern kan det bli kallt, och det är lite bökigare när det är ett enda steg ut kylan och snö och slask kommer in i vagnen. 

Men Johan Persson tycker att fördelarna väger upp.

– Jag kan leva med att det är lite omständigt för jag gillar möjligheten att kunna ställa mitt boende var som helst. Dessutom vill jag inte ha massa onödiga bekvämligheter, säger han.

Om han någon gång blir trött på campinglivet och sugen på ett vanligt boende någon gång? Nej.

– Jag lockas av känslan att resa omkring och att vara obunden, inte känna mig låst. Tänk att ha en ny utsikt genom fönstret varje dag.

LÄS MER: Gav upp allt för att resa med sin katt i en husbil

Till och med på studentdagen fick Johan Persson åka runt i en husvagn.

Foto: PRIVAT

 

I vinter flyttar han med sin husvagn till storstaden. Johan har nämligen fått nytt jobb i Stockholm. Campingboende är något han tänker fortsätta med så just nu letar han efter lämpligt plats för permanent husvagnsboende i Stockholmstrakten. 

– Det är inte ett så ovanligt boende som en del tycks tro. Det finns till exempel en Facebookgrupp för oss som bor i husvagn permanent.

ELISABETH MONTGOMERY