Inget drömjobb. Helen Johansson (längst till vänster) jobbar som sjuksköterska ombord på lyxkryssaren "Brilliance of the Seas". Hon trivs men det är inte hennes drömjobb.
Inget drömjobb. Helen Johansson (längst till vänster) jobbar som sjuksköterska ombord på lyxkryssaren "Brilliance of the Seas". Hon trivs men det är inte hennes drömjobb. Foto: - -

Jobba ombord på lyxkryssare

Res mellan karibiska öar, hoppa av på Hawaii och ligg på soldäck ute till havs - i tjänsten.
Det låter som ett drömjobb.
- Men det är det inte, säger Helen Johansson ombord på "Brilliance of the Seas".
Semesterfirare ombord på Foto: - -
Syster Helen tar emot sjuka passagerare
Res mellan karibiska öar, hoppa av på Hawaii och ligg på soldäck ute till havs - i tjänsten. Det låter som ett drömjobb. - Men det är det inte, säger Helen Johansson ombord på "Brilliance of the Seas".

Ombord på kryssningsfartyget jobbar 870 personer med att serva de 2 400 passagerarna. Bland personalen kan man räkna till 67 olika nationaliteter. Tre är svenskar. Helen Johansson, 36, sjuksköterska från Göteborg, jobbar på fartygets läkarmottagning. Hon har arbetat på kryssningsfartyg i tre år och kryssat i Karibien, till Hawaii, Alaska, längs med amerikanska västkusten och mexikanska kusten. Nu jobbar hon i Medelhavet. Jobbade på barnsjukhus Det går inte att jämföra med jobbet hon hade innan, på Drottning Silvias barnsjukhus. Här är hon aldrig riktigt ledig. - Vi är tre sköterskor som har ett roterande schema och jobbar i skift. Tredje dagen ska vara ledig, men händer det något kan de alltid ringa, säger Helen Johansson. Hon tjänar ungefär som i Sverige, plus att hon får provision för varje patient. Men liksom för resten av besättningen är arbetsbördan mycket större än hemma. - Man kan inte göra det här så länge. Man orkar bara en begränsad tid, säger Helen Johansson. Ändå känner hon sig privilegierad. Favorithamnen är Hawaii och i Europa längtar hon till tilläggningen i Venedig. Lediga dagar går hon i land som turist, med den lilla skillnaden att hon fortfarande måste vara representativ i fall hon skulle träffa på någon passagerare. Helen Johansson bor gratis i en liten hytt nära mottagningen. Måltider ingår också, men hon äter hellre middag i land om hon hinner. Blir rastlös hemma Det roligaste med jobbet är att lära känna andra i besättningen, folk från hela världen. En av de få nackdelar Helen Johansson kan komma på är att när hon väl är hemma så blir hon rastlös. - Snart vill man ut igen.

FAKTA/ Jobba på kryssningsfartyg

  • Många rederier har många fartyg som vart och ett har stor omsättning på personal. Anställningsform: 4-6 månaders kontrakt. Arbetstider: Ofta 7 dagar i veckan, 8-12 timmar om dagen. Vanliga jobb: Städa, servera eller jobba i kök eller bar. Meriter: Tidigare erfarenhet inom hotell- eller restaurangbranchen. Engelskakunskaper.
  • Arbetsförmedlingen Utland annonserar ut lediga tjänster på www.ams.se, klicka på platsbanken, sedan på utomlands.
  • Titta också på: www.jobxchange.com, www.cruiseservicecenter.com, www.icma.no, royalcaribbean.hire.com.
  • Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

    Läs mer

    Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande