Vi låter Jill Johnson guida till favoriterna i staden hon ser som sitt andra hem – Nashville.
Vi låter Jill Johnson guida till favoriterna i staden hon ser som sitt andra hem – Nashville.

Jill Johnson guidar till favoriterna i Nashville

Jill Johnson, 40, sångerska och låtskrivare, aktuell i SVT-serien "Jills Veranda" inspelad i Nashville och sin egen krogshow "Jill" på Hamburger Börs, Stockholm.

Här är hennes 10 favoritställen i Nashville.

Jill Johnson var 26 år när hon kom till Nashville första gången.

Det kom att förändra hennes liv - och hennes musik.

- Jag blev inbjuden av ett musikförlag att komma till Nashville och skriva med deras låtskrivare, säger Jill till Allt om Resor.

Men egentligen har countrymusiken funnits hos Jill sen hon var 14 år och sjöng med det lokala countrybandet Tombola Band hemma i Ängelholm.

I dag arbetar Jill hårt med att få svenska folket att ta countrymusiken på allvar och, som hon säger, "reda ut en del missförstånd som fortfarande finns omkring den här musiken".

- Jag har nu besökt Nashville ett 30-tal gånger sen jag började åka hit för 14 år sedan.

- Vid mitt första besök stannade i fyra veckor, det var den tuffaste resan jag gjort. Jag var nog lite naiv och självgod efter min seger i Melodifestivalen, men insåg snabbt att jag hade mycket att lära. Ingen där visste heller vem jag var, det var en smäll som gjorde att jag tvingades lära mig hantverket.

Men sen gick det bättre och i dag ser hon Nashville som sin andra hemstad, platsen som också gav henne en ny karriär efter Melodifestivalen.

- Man kan säga att Nashville är min musikutbildning.

Nu har hon spelat på legendariska Bluebird Café och ska senare i vår återvända till Music City, som Nashville kallas i folkmun, för att skriva ny musik med sin låtskrivarpartner Liz Rose.

Bluebird Cafe

4104 Hillsboro Pike

En kväll på Bluebird Cafe är ett måste när man är i Nashville. Här hyllar man fortfarande hantverket, låtskrivandet och här kan man uppleva såväl nya talanger, som kommit för att testa sina låtar, som etablerade stjärnor som Brad Paisley och Buddy Miller. Det är ett sätt för de stora artisterna att betala tillbaka, visa sin tacksamhet gentemot Nashville, platsen som en gång gav dem en karriär. Och snart får ni även höra Jill Johnson på Bluebird Cafe...

Ryman Auditorium

116 5th Ave N

Grand Ole Opry är kanske den mest kända av de legendariska konsterthallarna men jag vil slå ett slag för mer genuina Ryman Auditorium (tidigare Grand Ole Opry House). Det är en så häftig gammal lokal med ett fantastiskt ljud. Man sitter som på kyrkbänkar. Det är här alla countrystjärnor spelat, från Loretta Lynn till Emmylou Harris.

12th and Porter

114 12th Avenue N

Detta är en liten klubb (bar och konsertlokal) som ligger lite utanför downtown-distriktet, ett ställe dit turisterna inte hittar lika lätt. För min del var det min låtskrivar-partner Liz Rose som tog mig dit första gången. Sen dess har jag återkommit flera gånger. Spännande showcase med nya och etablerade artister och bra akustik.

3rd and Lindsley

818 3rd Avenue S

Ett av mina verkliga favoritställen, varje gång jag är i Nashville gör jag minst ett besök här. Sjysst mat - kyckling-sandwich eller 3rd Avenue Angus Burger. Musiken håller hög klass, här kan man till exempel få se grupper som Time Jumpers (med Vince Gill) som gör nostalgisk western swing. Kan varmt rekommenderas.

Hillsboro Village

Charmigt område mellan Vanderbilt- och Belmont-universiteten, som blivit som en egen liten by i Nashville. Här flanerar jag gärna en hel dag bland regionens butiker, barer restauranger och flera bra kaféer. Här finns också Five Guys Burgers and Fries, 4017 Hillsboro Pik. Det är visserligen en kedja, men inte som McDonalds, här gör man hamburgare på riktigt. Hit går jag alltid när barnen är med mig i Nashville, bra priser och ungarna älskar det.

Leiper´s Fork

Downtown Nashville

En dag måste man ta sig till det här området mellan Franklin och Fairview, den plats dit jag skulle flytta om jag inte hade familj. På hösten är det fantastiskt fint i den här lite gammeldags miljön. Det är ett så kallat "fint område" men utan lyx och utan de lyxiga "mansions" man annars ser i välbärgade områden. På Pucketts Grocery & Restaurant är det mat och underhållning varje kväll.

The Mall at Green Hills

2126 Abbott Martin Rd, Nashville

Ett stort, snyggt shoppingcenter med över 100 butiker i Green Hill-distriktet söder om downtown, där man kan skämma bort sig en hel dag. Här finns verkligen allt, bra shopping, restauranger, spa, biografer. Här brukar jag shoppa till mina barn, här finns allt, från det lite billigare till dyrt, från Gap till J Crew, Abercrombie & Fitch och Burberry. De dyrare märken finns hos de lyxigare varuhusen Nordtstrom och Macy´s som också är en del av The Mall.

Provence Breads & Cafe

Hillsboro Village1705 21st Avenue South

Vet inte om de är världsberömda för sin tomatsoppa men jag har beställt den sen jag kom till Nashville första gången. Provence Breads & Cafe, som är ett av Hillsbor Villages mest kända ställen, har år efter år röstats fram för att de har Nashvilles bästa bröd. Perfekta platsen om man vill ha en riktig gourmetsandwich i intim och mysig miljö.

Corner Music

2705 12th Ave S

Hit går jag alltid för att kolla gitarrer. Corner Music är en av Nashvilles mest välrenommerade instrumentbutiker, trevlig, hjälpsam personal och bra service. Här hittar man alla de klassiska westerngitarrerna från Gibson och Martin, och givetvis förstärkare och allt som behövs för ett country- eller bluegrass-band.

Sperrys

5109 Harding Pike

Klassiskt ställe som funnits i snart 40 år, en typisk köttrestaurang, blodigt och vassare än de flesta krogar av den här typen jag besökt i Nashville. Äter inte så mycket kött när jag är hemma i Sverige men Sperrys biffar är helt oemotståndliga!

East Nashville

Tidigare var den här delen av Nashville ökänd - vapen och brottslighet. I dag är de här kvarteren något helt annat, här blomstrar den nya countryscenen med artister och grupper som Elizabeth Cook och Wild Feathers, här finns mycket av den unga kreativiteten och en mina favoritkrogar, Silly Goose, 1888 Eastland Avenue. Tidigare mest känd för sin fantastiska sandwich Frisbee och för sina revbensspjäll "the american way". I dag har köket och menyn utökats och köksmästaren fick förra året den fina utmärkelsen Best New Chef in the Southeast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande