Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 13 nov 2008 08:16

Uppdaterad 13 nov 2008 09:43

Jätteön Java

Prinsmöte. Prins Charles hälsade på prins Siddharta Gautama (Även känd som Buddha) i Borobudur.

Prinsmöte. Prins Charles hälsade på prins Siddharta Gautama (Även känd som Buddha) i Borobudur.

Foto: Chris Jackson

Java

Stor som Grekland, men med 120 miljoner invånare - det är jätteön Java som därmed är ett av världens mest tätbefolkade områden. Marken är bördig och runt 70 procent bor på landsbygden. Ingenstans på jorden finns fler aktiva vulkaner i förhållande till landyta.

Yogyakarta

Staden Yogyakarta har drygt 500 000 invånare och ingår i en provins med samma namn. Den styrs sedan år 1755 av en sultan och har en unik ställning i Indonesien. Yogyakarta har alltid varit en symbol för kamp mot kolonialväldet: När holländarna ockuperade staden 1948 låste sultanen in sig i palatset och lät motståndsrörelsen använda det som högkvarter. Holländarna vågade inte protestera - i rädsla för att väcka miljontals javabors ilska. För många hade sultanen en närmast gudalik status. Den nu styrande sultanen heter Hamengkubuwono X och är 62 år. Efter tio är på tronen är han nu enligt indonesiska nyhetsbyrån Antara redo att ställa upp i presidentvalet 2009.

Prambanan

Ett av två makalösa Unesco-världsarv strax utanför Yogyakarta. Det tilltagna området består av ett stort antal rikt utsmyckade hinduiska tempel och palats från 800- och 900-talet. Det högsta når 47 meter och är tillägnat Shiva. 27 maj 2006 drabbades området av en jordbävning som skadade flera tempel - återuppbyggnad pågår.

Borobudur

Världsarv nummer två. Spektakulärt buddistiskt byggnads-monument av vulkanisk sten. Uppförd på 800-talet och byggd efter en strikt geometrisk plan i nio avsatser som symboliserar mahayanabuddhismens universum. I fördjupningar på terrasserna finns 92 buddhor i varje väderstreck. De kilometerlånga murarna och balustraderna är dekorerade med 1 300 reliefer.

ELISABETH MONTGOMERY