Hisnande klart är havet på Salentohalvön på Italiens klack. Här är Porto Cesareo på denn Adriatiska sidan.
1 av 8: Hisnande klart är havet på Salentohalvön på Italiens klack. Här är Porto Cesareo på denn Adriatiska sidan.
Staden Tricase är några kilometer från havet är liten, sömnig och trivsam.
2 av 8: Staden Tricase är några kilometer från havet är liten, sömnig och trivsam.
Mat och dryck spelar en central roll i Apulien.
3 av 8: Mat och dryck spelar en central roll i Apulien.
På guidad cykeltur med Salento Bici Tour.
4 av 8: På guidad cykeltur med Salento Bici Tour. Foto: Cajsa Högberg
Underbart badbart. Norr om lilla hamn- och turiststaden Otranto ligger Torre Sant Andrea, en av alla platser på Salentohalvön med kristallklart vatten.
5 av 8: Underbart badbart. Norr om lilla hamn- och turiststaden Otranto ligger Torre Sant Andrea, en av alla platser på Salentohalvön med kristallklart vatten.
Champagnerian på restaurang L'lncanto i Il Ciolo.
6 av 8: Champagnerian på restaurang L'lncanto i Il Ciolo.
Tricase Porto längs adriatkusten är väl värt ett stopp och ett dopp.
7 av 8: Tricase Porto längs adriatkusten är väl värt ett stopp och ett dopp.
I världsarvsklassade Alberobello finns 3 000 trullihus.
8 av 8: I världsarvsklassade Alberobello finns 3 000 trullihus.

Italien – så blir resan till Apulien något extra

ITALIEN. Allt om Resors reporter åkte till Salentohalvön, längst ner på Italiens oexploaterade klack. Och fann kristallklart vatten, klippiga vikar och långa stränder, sömniga byar, en stolthet över maten och vinet och många möjligheter till en aktiv semester.

Salentohalvön i landskapet Apulien kan man lita på när det gäller vädret. På våren och hösten är det allra bäst att åka hit. Redan i april och så sent som i oktober är det badbart.

Kommer man ändå hit när det är som varmast finns det många mil kust med vatten som skiftar från turkost till smaragdgrönt att svalka sig i. Antingen vid långa stränder med finkornig sand och sanddyner. Eller i små vikar omgärdade av taggiga kalkstensklippor. Glöm inte badskorna!

Lugna fiskebyar

Med bil följer vi den italienska klackens konturer. I hålfoten skvalpar Joniska havet ända ner till badorten Santa Maria di Leuca där Adriatiska havet börjar. Udden övervakas av en väldig vit fyr. Intill ligger en kyrka som är ett pilgrimsmål.

Utbudet av kitschiga souvenirer med religiös prägel är stort.

Högre upp längs kusten ligger lugna fiskebyar och småstaden Otranto. Staden var romarrikets stora hamnstad österut och har en blodig historia. Kortväggen i katedralen täcks av inglasade dödskallar, ett minne från 1480 när en turkisk och venetiansk flotta slaktade alla kristna.

Nu är det lugna gatan här, i hamnen guppar fiskebåtar i fascinerande turkost vatten. Innanför stadsmurarna går ett litet stråk där det säljs orrechiette, Apuliens nationalpasta, och taralli, en rund grissini med olika smaksättningar, samt platta lädersandaler, färggrann keramik och tingeltangel. En och annan turistbuss dimper ner här, men man kan inte beskylla staden för att vara väldigt turistig.

Och det är det som är så skönt med Salentohalvön. Det är förvisso ett populärt resmål bland italienare. Och svenskarna har fått upp ögonen för området sedan Ryanair började med direktflyg till Brindisi från Sverige. Men det finns ingen massturism.

Perfekt för aktiv semester

På Salentohalvön består vissa badorter bara av villakvarter med sommarhus och någon restaurang. I många av småbyarna vi kör igenom ser vi inte en människa.

Lite mer folkliv är det i småstäderna i inlandet som Specchia eller Tricase. Horder av farbröder håller ställningarna dagen lång på gator och torg. På kvällarna ansluter finklädda bybor av annat kön och ålder och vandrar piazzan fram.

Men man åker definitivt inte till Salentohalvön för hålligång.

Däremot för aktiv semester som cykling, vandring, klättring eller kajak, windsurfing och dykning.

Salentohalvön består av en platå med branter ner mot havet, inte helt olikt Öland. Längs fält med olivlundar kringgärdade av stengärdsgårdar cyklar vi genom ett moln av dofter från Medelhavets alla örter.

Det finns kartor men är man inte begåvad med överjordiskt bra lokalsinne är det säkrare att följa med på en guidad cykeltur med Salento Bici Tour. Även i bil är det en utmaning att hitta rätt. Kartorna stämmer inte med verkligheten.

Vandring och vin

Vill man ha mer strapatser ska man vända sig till Salentoverticale, klätterentusiaster som ordnar vandringar av olika längd och svårighetsgrad. Davide, från norra Italien, tog sin dator och bosatte sig på en camping för att kombinera konsultjobbet med uteliv.

Nu sprintar han framför oss uppför en stig från havet för att visa en nyligen upptäckt grotta. Davide är övertygad om att Salento framöver kommer att bli lika känt som Mallorca för sina klätter- och dykmöjligheter.

Grottans höga vita kalkstensvalv ger en sakral känsla. Vi pustar i skuggan. Före vandringen har vi smakat enorma mängder småplock, olika inläggningar som finoccio marino, (havsfänkål som växer i strandkanten), bönor, smålökar, charkuterier bruschetta och hemgjorda röror.

I Italien är det ingen motsättning mellan vandring och livsnjutning. Var man än kommer spelar maten och drycken en central roll. Apulien är Italiens största olivoljeproducent. Överallt träffar vi på entusiaster som värnar om mattraditionerna.

Avhoppade arkitekten Carlo odlar ekologiskt på Masseria nonno Tore i Tricase. Pastan lagas på capellivete, ett urvete som även glutenallergiker tål. På familjegården får både barn och turister lära sig att laga pasta från grunden. Eller bara äta en rustik lantmiddag för 250 kronor inklusive vin.

Traktor genom vinodlingar

På Castel di Salve tog Francesco Winspeare i början på 1990-talet upp familjens vinodlartraditoner. Med sikte på att höja kvaliteten på vinet gjort på bland annat kryddigt fruktiga negroamaro- och primitivodruvor. Apulien har fram till nyligen varit mer känt för sina bulkviner men nu kommer det allt fler kvalitetsviner.

Några mil därifrån, utanför Gallipoli, ligger Cantina Coppola. Där tillverkas dessertvinet Tafuri med passitometoden, på torkade druvor. Det har vunnit prestigefulla priser. I den trivsamma vinkällaren anordnas provsmakning av vin med många tilltugg, mjuka gräddiga mozzarellaostar, zucchinirullar med kapris och sardell, frittata och till det söta vinet en bit hård kvittengelé. Efter maten åker vi vagn efter traktor genom vin- och olivodlingar. Och ser var allt det goda kommer ifrån.

 

TEXT: Cajsa Högberg

FOTO: Cajsa Högberg, Thinkstock

Resfakta

Resa hit: Flyg med SAS till Brindisi eller Bari med mellanlandning. Flygresa med Ryanair till Skavsta-Bergamo och Bergamo-Bari går också att tråckla ihop på egen hand.

Bästa tiden: Apriljuni och septemberoktober. På somrarna är det 30-40 grader.

Restid: Tre timmar och fem minuter med Ryanair. Med mellanlandning tar det betydligt längre tid.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Forex semesterindex för Italien är 91 men priserna här är lägre än i norra Italien.

Bra att veta: Ta med reseparlör, lexikon eller lexikonapp. I småbyarna på landet är det skralt med engelsk kunskaperna.

Bästa sättet att ta sig runt är med bil.

Lita inte 100 procent på kartor och vägskyltar. Ha tålamod. Apulien är lite svårnavigerat.

Ta dig runt: Bästa sättet är med hyrbil.

Det finns bussar, (som går sällan), och tåg (som är långsamma). Men någon dag kan det vara kul att se landskapet från rälsen.

Läs mer: www.viaggiarein puglia.it www.italiantouristoffice.se

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!