Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 20 feb 2015 14:41

Italien – 8 skidorter du inte vill missa i vinter

Stanna till vid en av alla mysiga rifugios och restauranger som finns i systemet Monterosa Ski. Just denna hittar du i Champoluc.

Stanna till vid en av alla mysiga rifugios och restauranger som finns i systemet Monterosa Ski. Just denna hittar du i Champoluc.

1/10

Foto: Jenny Holmqvist

Gressoney bjuder på hörliga carvingpister och storslagna vyer.

Gressoney bjuder på hörliga carvingpister och storslagna vyer.

2/10

Foto: Jenny Holmqvist

Xtravels teamrider Christine Hargin har hittat puder i Alagna.

Xtravels teamrider Christine Hargin har hittat puder i Alagna.

3/10

Foto: Hannes Söderlund/Xtravel

Christine Hargin mumsar snö i Alagna.

Christine Hargin mumsar snö i Alagna.

4/10

Foto: Hannes Söderlund/Xtravel

Cervinia har ett soligt lynne och ett svepande skidsystem.

Cervinia har ett soligt lynne och ett svepande skidsystem.

5/10

Foto: Jenny Holmqvist

Madonna Campilio är Ingemar Stenmarks favorit.

Madonna Campilio är Ingemar Stenmarks favorit.

6/10

Foto: Jenny Holmqvist

Cinque Torri i vackra Cortina d'Ampezzo.

Cinque Torri i vackra Cortina d'Ampezzo.

7/10

Foto: Cortina

Canazei är en av hörnstenarna i Sella Ronda.

Canazei är en av hörnstenarna i Sella Ronda.

8/10

Foto: Albert Ceolan

En läcker skidkarusell som löper runt Marmolada i Dolomiterna.

En läcker skidkarusell som löper runt Marmolada i Dolomiterna.

9/10

Foto: Jenny Holmqvist

Utsikt som tar andan ur dig i krispiga Courmayeur.

Utsikt som tar andan ur dig i krispiga Courmayeur.

10/10

Foto: Jenny Holmqvist

Italien har sinne för smak och snö.

När du vill njuta fullt ut av din skidsemester är italienska Alperna platsen för dig.

Här har vi samlat åtta favoriter i Italiens alla hörn. Från klassiska skidorter som Champoluc och Cervinia till Ingemar Stenmarks favorit Madonna di Campiglio.

Champoluc

Lovorden haglar över denna lilla italienska pärla i vackra Aostadalen – och det med rätta. Hit reser den inbitne skidåkaren som söker pister preparerade med precision men som vill slippa slåss om manchestern. I Champoluc håller backarna högsta klass och full fokus ligger på aktiviteterna på berget.

Den lilla byn som hyser runt 450 fasta invånare är vänlig och genuin men räkna inte med någon stimmig afterski eller något särskilt hålligång nattetid.

Champoluc utgör tillsammans med Gressoney och Alagna, Monterosa Ski som är ett omfattande skidsystem som sträcker sig över tre dalar.

Men allt är inte utför i Champoluc. 20 minuter med skidbuss ner genom dalen tar dig till Brusson och längdspåren kända från internationella tävlingar.

Hit reser bland annat STS Alpresor och Slopetrotter.

Gressoney

Från Champoluc når man Gressoney via Bettaforcapasset. Här inleds med fördel skiddagen när vädret är på humör. I bästa solskensläge nöts svepande åk i de fantastiska pisterna ner mot Sant’Anna. Väl i dalen passerar man det pyttelilla samhället Stafal som bokstavligen kurar vid vägs ände längst upp i dalgången. Huvudorten Gressoney-La Trinité ligger lite längre ner och ansluter enbart till skidområdet Gressoney.

Med äggliften från Stafal upp mot Gabiet öppnas för nya möjligheter med skidorna på. Men missa heller inte att stanna till och ta en kaffe på någon av de otaliga restauranger och mysiga rifugios som finns på berget. En espresso för en euro. Rätt och rimligt.

Med den obligatoriska javan i kroppen finns energin för nya timmar på snö. De röda pisterna som ringlar sig ner från Seehorn och Punta Jolanda är härliga carvingmys. Vänds spetsarna åt andra hållet är skidåkningen från Passo Salati minst lika njutningsfull med sitt slående panorama över Monte Rosa-massivets undersköna bergskammar.

Från Passo Salati når man även kabinliften upp mot Punta Indren. Men hit är man endast välkommen med full lavinutrustning då åken ner enbart sker offpist.

Hit reser bland annat Ving/Langley och Nortlander.

Alagna

Alagna är det tredje skidområdet i Monterosa Ski och ansluter till Gressoney via Passo Salati. Från toppnoteringen på närmare 3000 meter över havet ner mot Alagna löper ett av de längsta åken i systemet. Den svarta pisten Olen övergår i röda Alagna som landar i byn efter närmare 1700 fallhöjdmeter och en rejäl dust med mjölksyran.

Men Alagna är inte främst känt för sin piståkning. Det är inte för inte som området kallas "Freeride Paradise". I Alagna får puderjägarna sitt lystmäte stillat efter snöfall. Här finns egentligen bara en enda pist. Möjligheterna till fantastisk offpist är däremot närmast oändliga. Och så lättillgänglig den är sen. Här finns utmaningar för såväl pudernovisen som den mer erfarna offpist-åkaren.

Hit reser bland annat Xtravel.

Cervinia

Cervinia klättrar stadigt på alptoppen. Här finns såväl spektakulär skidåkning som sensationella smaker.

Cervinia ligger uppkrupen på en sydsluttning vid foten av världens mest avbildade berg - Matterhorn. Miljön är magnifik. Vackra Aostadalen ramas in av gnistrande bergväggar och alptoppar som sträcker sig högt mot skyn. Själva byn är dock allt annat än genuin. Fascistledaren Benito Mussolinis skrytbygge från mitten av 30-talet spretar åt alla håll. Men det den lilla byn saknar i skönhet tar hon igen genom sitt soliga lynne och svepande skidsystem. Cervinia delar liftsystem med Zermatt (Schweiz) och Valtournenche och tillsammans bjuds 360 kilometer pist fördelat på 53 liftar.

Hit reser bland annat STS Alpresor, Active Ski, Slopetrotter, Ving/Langley och Nortlander.

Madonna di Campiglio

Vem minns inte Ingemar Stenmarks vilda bataljer med hetlevrade Alberto Tomba då det begav sig.

I Madonna di Campiglio kom första världscupsegern.

Och den lilla italienaren gjorde avtryck i svensk skidhistoria.

Det blev ytterligare 85 världscupsegrar innan Stenmark lade laggen på hyllan. Men den italienska skidorten har letat sig in i fler hjärtan än så. Madonna di Campiglio hade sina glansdagar främst under 80-talet. I drivor invaderades skidorten av skidsugna turister. Men glansen falnade och moderna anläggningar skenade om.

Men nu har hon gjort comeback. Med nya liftar som länkar samman ett större system. Pinzolo i Val Rendena, Madonna di Campiglio och Val di Sole har byggts ihop till det största sammanhängande skidsystemet i Trentinoregionen. Nu med 150 kilometer skidåkning! Och fantastiskt fina pister för carvingentusiasten.

Hit reser bland annat STS Alpresor

Canazei (Sella Ronda)

Canazei är en av fyra utgångspunkter för den kända skidkarusellen Sella Ronda – en tur som löper runt bergsmassivet Sella. Canazei är i sig ingen utpräglad italiensk by utan bär tydliga influenser av Österrike. Orten ligger i tysktalande Sydtyrolen och är i hjärtat mer knödel än pasta.

Belvedere anses av många ha den bästa skidåkningen i Canazei. Här är backarna övervägande röda men av snäll karaktär. Vill man kliva in i Sella Rondan bör man fortsätta vidare mot Arabba där det lutar på och blir betydligt brantare på sina håll.

Sella Ronda består av två huvudrutter markerade orange och grön beroende på om man väljer att skida med- eller motsols. Sella Ronda i sin tur är en del av Dolomiti Superski, som samlar 12 skidorter och 1200 kilometer pist under ett och samma skidpass. Skidorterna Canazei, Arabba, Corvara och Val Gardena utgör Sella Rondas hörnstenar och länkas samman av 500 kilometer pist.

Hit reser bland annat Slopetrotter, Nortlander, Lion Alpin och Ving/Langley.

Cortina

En stjärnögd dam som gärna umgås i exklusiva kretsar. Cortina d’Ampezzo lockar det fina folket. George Clooney skidar flitigt i Cortina och vår egen kungafamilj förlägger gärna en vinterklädd semester i det norditalienska världsarvet som tillsammans med övriga Dolomiterna tagit plats på UNESCOS unika lista. Längs shoppingstråket Corso Italia trippar höga klackar och välskräddade dressar. Butiksutbudet skvallrar om stinna plånböcker; Cartier, Gucci, Prada...

Cortina hör till Ski Dolomiti som består av 12 skidorter. I omnejd finns fyra skidsystem: Tofana heter OS-stjärnan från 1956 och är det största och äldsta området. Faloria ligger på en nordsida vilket borgar för säkra snöförhållanden. Området är sammanlänkat med Cristallo som i sin tur har den brantaste backen i hela Ski Dolomiti. Men ”Forcella Staunies” är bara öppen vid säkra förhållanden och lutar på så mycket som 64 procent i början. Cinque Torri är den lilla pärlan med prima pister och mästerliga matupplevelser.

Hit reser bland annat STS Alpresor och Snowtrex.

Courmayeur

Ännu en exklusiv italienare med smak för la dolce vita. I Courmayeur duggar pälsarna tätt då den lilla byn är särskilt populär bland rika Milanobor. Något som också tydligt reflekteras i utbudet på shoppingstråket Via Roma. Här kan du låta pengarna rulla i 120 butiker på mindre än en kilometer. I Courmayeur dräller det av restauranger och minst hälften av dem ligger i backen. Allt från ski in, ski out, till femrätters med vita dukar. Här står mat och njutning i fokus - den härliga skidåkningen är mest bara en bonus. Men en riktigt trevlig sådan. Anläggningen speglar byn; ren och snygg, krispig och flott. Och du, glöm jobbiga knappar och tröttsamma ankare. Här är det sittliftar, gondoler och kabiner som gäller.

Hit reser bland annat Active Ski och Sportresor.

 

LÄS OCKSÅ:

10 måsten du inte vill missa i Alperna

ELISABETH MONTGOMERY