Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
rom - italienska städer
rom - italienska städer
rom - italienska städer
rom - italienska städer

Italien – 12 härliga städer från norr till söder

Italien har något att erbjuda alla. Åk skidor i norr, bada längs kusten. Berg, dalar, långa slätter. Vingårdar och olivklädda kullar. Kultur, folkliv och den fantastiska maten och vinet. Här kommer tips på 12 favoritstäder du inte får missa när du besöker den italienska stöveln. Från Turin till Milano, Rom och Venedig.

 

TEXT AV: Åsa Johansson

 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i dina italienska favoritstäder – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

Foto: www.turismoroma.it

1. Turin

-Vad få stämplar du har i ditt pass!, säger en medålders polis vid passkontrollen på Florens flygplats. Han skulle bara veta.

För i Italien får man ingen stämpel när man reser från stad till stad. Så som jag gjort de senaste tio åren.

Egentligen borde man få det. För att åka från en del till en annan i den italienska stöveln är faktiskt som att åka från ett land till ett annat. 

För Italien bjuder på många godbitar. Olika sådana. Och det tar aldrig slut. Ju mer men reser i Italien desto mer nyfiken blir man. Italien förvånar. Och förför.

Skillnaderna är stora. För går det att jämföra Venedigs romantiska kanaler och renässanspalats med den sicilianska barockstaden Catania byggd i vulkanisk sten? Eller Milanos snabba nordeuropeiska rytm med Neapels högljudda kaos? Piemontes industristad Turin med renässansens vagga Florens?

Enda sättet att få svar på den frågan är att komma tillbaka. Hit. Till detta fantastiska och förvånande land. Är man väl frälst får man aldrig nog. Det finns så mycket att upptäcka. Att se. Att dricka. Att äta! Så glöm stämplar och poliser i passkontrollen. Följ med till tolv måsten i Italien. Och bara så du vet; detta är bara början!

 

1. TURIN

Fiat, Juventus och vinterspelen 2006. Det är nog det många tänker på när man nämner Turin. I alla fall i Italien. Men Turin är så mycket mer.

De senaste åren har Turin blommat upp. Detta trots att den ekonomiska krisen slagit hårt mot de stora Fiatfabrikerna som varit stadens bas. Idag är Turin mer än bara industri och det finns mycket att upptäcka. Till exempel det fantastiska filmmuseumet Museo del Cinema. Museet ligger inhyst i den smått galna byggnadskonstruktionen Mole Antonelliana, ett 167 meter högt torn. Man är rätt skakig i benen när man väl tagit sig upp. Eller det egyptiska museet med en minst sagt imponerande samling på Il Museo Egizio. Men Turin är även matens stad. Slow Food-rörelsen startade här. Så även Eataly, ett matvaruhus som bygger på Slow Foodkonceptet och som i dag finns över hela världen. För den som tycker om att shoppa kläder i lyxiga butiker är det gatan Via Roma som gäller. Man bör också titta in på Italiens före detta kungafamiljs palats, il Palazzo Reale. Och bli inte orolig om det regnar. Man kan gå under takvalv som Italiens före detta kungafamilj Savoia lät bygga för att undvika just det problemet.

Missa inte: I Turin ska man äta hasselnötsglass, vit tryffel och råbiff. Drick de underbara piedmontesiska vinerna eller en så kallad Bicerin. Det sistnämnda är en kaffe med mjölk och smält choklad.

Ta sig hit: Lättast är att flyga till Milano. Ta sedan snabbtåget (La freccia Rossa) till Turin. Tåget till Turin tar cirka en timme.

 

 

Är man sugen på uteliv och drinkar är området Navigli ett tips Foto: www.turismoroma.it

2. Milano

Milano är Italiens enda riktiga metropol. Här promenerar man i rask takt, i strikt högertrafik, mot jobbet, tunnelbanan eller gymmet. I Milano finns inget  av det typiskt rustika eller långsamma italienska folklivet. Tvärtom.  Rytmen är hög. Mode och design är ledorden. 

 

Men inte bara. Här ligger även några av Italiens bästa restauranger och intressanta konstmuseer. Till exempel stjärnkrogen Cracco Ristorante in Milano och museet Il Museo del Novecento med verk av Lucio Fontana och andra italienska 1900-talskonstnärer. Museet ligger strax intill den ståtliga domkyrkan med sin berömda Madonna-staty i guld på toppen.  Ja, och så får man inte missa Leonardo da Vincis ”Den sista måltiden” som ståtar inne på klostret Santa Maria della Grazie. Är man sugen på uteliv och drinkar är området Navigli ett tips. Navigli är kanaler som byggdes på medeltiden för att länka samman Milano med andra närliggande städer. Jämfört med Venedig liknar kanalerna mest två överfyllda diken med vatten. Trots detta är Navigli ett mysigt område med uteserveringar, glassbarer och restauranger. 

Missa inte: Il Triennale, Designmuseum nära parken Sempione som är Milanos gröna lunga. På museet il Triennale finns olika utställningar, en bokhandel med bra utbud av designböcker och en trevlig restaurang och designcafé med uteservering sommartid. Viale Alemagna 6, Tel + 39 02 724341

Ta sig hit: SAS flyger från Stockholm och Köpenhamn till Milano från 120 euro tur och retur.

 

Verona är mindre än Rom och renare än Florens Foto: Per Karlsson

3. Verona

Mindre än Rom, renare än Florens och inte så turistig som Venedig; det gör Verona till den perfekta platsen för en romantisk weekend.

Att Shakespeare valde att låta Romeo och Julias kärlekshistoria utspela sig i Verona är inte svårt att förstå. Det är lätt att dras med i den romantiska dansen bland renässanspalats, medeltida torg och antika ruiner. Här finns mycket att upptäcka och det mesta är på gångavstånd. En av de första byggnaderna man ser när man kommer in i stadens centrum är den ståtliga Arenan. Det är bara Colossuem i Rom och amfiteatern i Capua som är större än arenan i Verona. Mellan juni och september är arenan i Verona Italiens operacentrum. Går man vidare från arenan mot centrum, förbi alla lyxiga affärer, så kommer man till det som en gång i tiden var det romerska forumet. Numera heter torget piazza Erbe. Här dricker lokalbefolkningen Spritz innan middagen. En Spritz är en orangefärgad aperitif gjord på det mousserande vinet Prosecco och Campari (eller Aperol). Ett måste när man är i Verona.

Missa inte: Osteria Da Ugo. Man tror att man hamnat fel när man går in på den trånga mörka gränden där Da Ugo ligger. Väl inne i lokalen försvinner all tvekan. Rutiga dukar, bra service och en lång vinlista gör Da Ugo till en klar favorit i Verona. Den lokala pastan Bigoli (tjocka spagetti) med anka och svart tryffel är ett tips. www.osteriadaugo.com 

Ta sig hit: Lättast är att flyga till Milano eller Venedig. Ta sedan snabbtåget (La freccia Rossa/Bianca) till Verona. Tåget till Verona tar cirka en och en halv timme från Milano och en timme från Venedig. 

 

 

Gondoljärerna har faktiskt randiga tröjor, svarta byxor och bandkantade hattar. Foto: www.turismoroma.it

4. Venedig

Även om man varit många gånger i Venedig blir man alltid lika förvånad när man kommer ut från tågstationen Santa Lucia. Det finns inga gator! Bara kanaler. Inga bilar! Bara båtar. Och gondoljärerna har faktiskt randiga tröjor, svarta byxor och bandkantade hattar. Det känns som att man har kommit till Legoland - men här är det verkligt. Venedig finns. På riktigt. Det är faktiskt otroligt!

Idag har nästan hela lokalbefolkningen flyttat till fastlandet och det är övervägande turister som fyller Venedigs trånga gränder. Men trots de miljoner besökare som varje år invaderar staden är Venedig en plats som fastnar i själen. Ett tips är att gå ut tidigt på morgonen och vandra längs de glänsande kanalerna innan turiststormen börjar blåsa. Gå över Markusplatsen och se den ståtliga Markuskyrkan i gryningen. En fantastisk känsla man kan leva på länge. Venedig är ett öppet museum. Palats och byggnader vittnar om vilken betydande handels- och sjöfartsstad Venedig var en gång i tiden. Trots alla turister så går det att hitta genuina matställen som inte kostar skjortan. Bara man läser på lite extra innan man åker.

Missa inte: Peggy Guggenheim-museet i området Dorsoduro är en klar favorit. Den moderna konstsamlingen med verk av Francis Bacon, Picasso och många andra stora namn ligger i ett vackert palats intill Canal Grande. Trevlig, modern restaurang inne på museet.

Ta sig hit: SAS flyger från Stockholm och Köpenhamn till Venedig från 160 euro tur och retur.

 

Florens är renässansens vagga Foto: www.turismoroma.it

5. Florens

Florens, eller Firenze som italienarna själva säger, är renässansens vagga. Här har mästare som Leonardo da Vinci och Michelangelo lämnat efter sig några av sina absoluta mästerverk. 

 

Den mäktiga familjen Medici finansierade konst, arkitektur och mycket av det som gör Florens till den stad den är i dag. Deras egen bostad, Palazzo Pitti, huserar inte färre en fem olika utställningar samtidigt. Deras trädgård, Boboliträdgården, är ett av de måsten man bör beta av när man besöker Florens. Uffizimuseet som var Medicifamiljens kontor är i dag ett av världens mest besökta museer. Här fyller världsberömda tavlor man bara sett i skolböcker de många salarna. Brunelleschis imponerande kupol på domkyrkan, Il Duomo, ser ut att vaka över stadens tegelröda takåsar medan floden Arno delar staden i två. I Florens, utöver allt det man måste se, är det mysigt att gå till den mindre matmarkanden Sant Ambrogio och botanisera bland färgglada stånd och högljudda försäljare. Är man modig ska man prova äkta florentinsk snabbmat. Det vill säga Trippa. Det är komage kokt i tomatsås som man fyller rosenbröd med. Räkna inte med varmkorv i Florens med andra ord!

Missa inte: En aperitif på lyxiga takterassen på Hotel Lungarno. Njut av färgglada drinkar medan solen går ner över Arnofloden. Hotel Lungarno, Vicolo dell'Oro, www.lungarnocollection.com 

Ta sig hit: SAS flyger från Stockholm och Köpenhamn till Pisa från 160 euro tur och retur. Från Pisa går flygbussar till Florens centralstation som tar en timme cirka. 

 

Siena ligger på tre kullar, Cittá, Camollia och San Martino Foto: www.turismoroma.it

6. Siena

Siena ligger på tre kullar, Cittá, Camollia och San Martino. Det är backigt med andra ord. Stadens centrum är Piazza Il Campo. Ett snäckformat och fiskbensmönstrat sluttande torg som är ett av världens vackraste. 

Torget är omgärdat av palatsfasader i rödaktigt tegel. Torget är som en teaterscen där alla är aktörer. Här ska man ta en drink på någon av de många uteserveringarna och bara njuta av folklivet. Det är även på Piazza il Campo som det berömda hästkapplöpningsloppet Il Palio går av stapeln i augusti. Tio av stadens sjutton kvarter får ställa upp med var sin häst. En tradition som lever kvar sedan medeltiden. Det är även enda gången hästar får gå in i kvarterens kyrkor för att bli välsignade innan loppet. Loppet varar bara två minuter men förberedelserna pågår året om. Besöker man Siena under il Palio får man räkna med ett charmigt kaos och att lokalbefolkningen är klädd i medeltida kläder. Den ståtliga Domkyrkan är också värt ett besök. Den började byggas år 1339 och var tänkt att slå Peterskyrkan i Rom i både storlek och skönhet. Tyvärr blev det inte som det var tänkt då pesten slog till och pengarna tog slut. Men den är fortfarande magnifik även om den inte är lika stor som det var tänkt från början. 

Missa inte: Dricka ett glas Chianti på något av stadens många torg. Smaka Panforte, ett julbröd med honung, kanderad frukt och kryddor. Eller de underbara mandelkakorna i Ricciarelli som också kommer från Siena. 

Ta sig hit: SAS flyger från Stockholm och Köpenhamn till Pisa från 150 euro tur och retur. Från Pisa går det flygbussar till centrala Siena.

 

Fontana di Trevi i Rom Foto: www.turismoroma.it

7. Rom

Antika ruiner och hedniska tempel står bredvid – eller ligger under – renässanspalats och barockfontäner. Man har försökt bygga ut Roms tunnelbana men varje gång har man blivit tvungen att avbryta arbetet. För stoppar man en spade i marken i Rom hittar man med all säkerhet nya lämningar från forna tider.  Så räkna med att gå mycket när du är i Rom. 

 

Det sägs att alla vägar leder till Rom och visst känns det så, speciellt på sommaren, då staden fylls till bristningsgränsen av besökare från alla världens hörn. Men Rom förför. Kanske är det för att här får man en känsla av både stor- och småstad. På en och samma gång. Eleganta barer blandas med charmiga uteserveringar och små bottegor. Slipsklädda välfriserade italienare tar sig fram på scooter i den täta tutande romerska trafiken. Äldre italienska damer prutar på matmarknaden. Colosseum, Vatikanen, Peterskyrkan, Pantheon, Fontana di Trevi, Spanska trappan, oj, vad mycket det är att se! Men ingenting går upp mot att framåt kvällen sätta sig på ett torg, kanske i den mysiga stadsdelen Trastevere, och njuta av ett glas rött och äta en riktig romersk pasta. Det vill säga pasta all´Amatriciana med bacon, tomatsås och pecorino-ost. 

Missa inte: Enoteca al Parlamento, en lyxig vinbar med riktigt bra italiensk mat i ny tappning. Ät gott och drick underbara viner strax intill det italienska Parlamentet. Via dei Prefetti, 15, Rom, www.enotecalparlamento.com

Ta sig hit: SAS flyger från Stockholm och Köpenhamn till Rom från 160 euro tur och retur.

 

Lecce kallas söderns Florens Foto: Per Karlsson

8. Lecce

Staden Lecce i regionen Apulien brukar man kalla för söderns Florens. Som en vit oas tornar staden upp sig på den yttersta delen på den annars platta italienska klacken. 

Nästan alla byggnader är i vit sandsten och man behöver nästan ha solglasögon på sig även kvällstid. Lecce är en barockstad och man har inte sparat på utsmyckningarna på kyrkor och palats. Markisen Grimaldi lär ha sagt att den superdekorerade fasaden på den imponerande kyrkan Santa Croce fick honom att tänka på en ”en galning som har en mardröm!”. Lecce är en salig blandning av dessa utsmyckade palats, modebutiker av högsta klass och traditionella trattorior. I Lecce, precis som på andra ställen i södra Italien, lever lokalbefolkningen utomhus en stor del av året. Man går bara hem för att sova. Det är ett färgglatt stadsliv med överfyllda restauranger och barer nästan dygnet runt. Det är även nära till både Adriatiska och Joniska havet som möts i Apulien. Stränderna strax utanför Lecce är långa och Karibien-vita och värda ett besök de också.

Missa inte: Lecces många bottegor där man gör helgonfigurer i papier-maché till kyrkor runtom i världen.

Ta sig hit: Alitalia flyger från Stockholm till Brindisi från 370 euro tur och retur. Från Brindisi tar det 45 minuter med flygbuss till Lecce.

 

Otroliga mosaikerna från 1200-talet i kyrkan La Martorana Foto: Per Karlsson

9. Palermo

Palermo är precis som man tänker sig en italiensk stad. Maffialiknande farbröder sitter på kafeerna och röker. Eleganta damer går på höga klackar på ojämna stengator. Barn spelar fotboll inne i smala gränder. Trafiken kaosartad och livlig men tycks fungera ändå. Ja, allt är precis som det ska vara. Men Palermo är mer än så. 

Staden är en salig blandning av olika kulturer.  Många har det varit som under kortare eller längre perioder haft makten i det som en gång var en av Medelhavets viktigaste handelsstäder. Bysantiner, araber, greker, spanjorer för att nämna några. Alla har de lämnat något efter sig. Vare sig det handlar om kultur, språk, arkitektur eller gastronomi har de gjort Palermo till den härliga blandning staden är i dag. Saker man måste se i Palermo är de otroliga mosaikerna från 1200-talet i kyrkan La Martorana. Matmarknaden Ballaró är också ett måste. För även den är precis som en matmarknad ska vara i Italien!

Missa inte: Smaka det typiska bakverket Cannnoli. Det är friterade rån formade till rullar och fyllda med söt ricottaost och kanderad frukt. Efter en Cannoli är sockerbehovet stillat för flera veckor framöver!

Ta sig hit: SAS flyger från Stockholm och Köpenhamn till Palermo från 160 euro tur och retur.

 

Catania ligger på Sicilien Foto: Lora Sutyagina

10. Catania

Catania ligger ett stenkast från vulkanen Etna på Siciliens östra del. Etna är den enda italienska vulkan som man uttalar i feminin form. För den har aldrig skadat någon människa till skillnad från Vesuvius. Men den har trots sin feminina form ställt till med både det ena och det andra. Bland annat ett stort vulkanutbrott 1669 som förstörde hela staden. 

Man återuppbyggde Catania med vulkanisk sten så dammet som Etna spottar ut emellanåt syns inte så mycket. Catania är också en barockstad. Det ser man på de utsmyckade fasaderna på stadens många kyrkor. Bland annat den maffiga kyrkan Santa Croce. Framför kyrkan står Catanias symbol - en liten gullig dvärgelefant på en pelare. Sägnen säger att när de första människorna bosatte sig i det som skulle bli Catania fick de hjälp av en elefant att driva bort alla farliga djur. Men det finns fler statyer. Bland annat står kompositören Bellini som föddes i Catania staty på ett av stadens många torg. Catania är en stad med puls. Den slår nästan dygnet runt. Speciellt kring bar- och restauranggatan Via Santa Filomena där man kan äta och dricka gott tillsammans med lokalbefolkningen tills sent på kvällen.

Missa inte: Fiskmarknaden på Via Pardo, strax sydväst om domkyrkan, som är öppen morgon och förmiddag, måndag till lördag. Upplev folkliv, underliga fiskar och högljudda rop från de livliga försäljarna.

Ta sig hit: Från april månad flyger Norwegian från Stockholm och Köpenhamn till Catania. Kostnad från 160 euro tur och retur.

 

Grottstaden Matera Foto: Nico Colucci

11. Matera

Till den isolerade regionen Basilikata i södra Italien förvisade man motståndare till Mussolini under fascismen. För i grottstaden Matera levde man under odrägliga förhållanden ända fram tills på 1950-talet. 

Befolkningen levde i de mörka fuktiga grottorna tillsammans med djur och smuts. Precis som man alltid har gjort. Barndödligheten var otroligt hög och malarian härjade vilt. Italien skämdes över missförhållandena som år 1945 uppmärksammats i Carlo Levi´s bok ”Kristus stannade i Eboli”. Så på femtiotalet flyttade man människorna från grottorna till den nybyggda moderna delen av staden. 

Idag har grottstaden renoverats och befolkningen har kommit tillbaka. Här finns nu även fina hotell och mysiga restauranger. En del av grottorna gjordes om till kyrkor av munkar på flykt undan den bysantinska invasionen på 800-talet. De målade även vackra afresker som fortfarande går att beundra. Till exempel i kyrkan La Chiesa della Madonna della virtú.   

Matera är en stad som känns som en levande julkrubba. När man vandrar genom de små gångarna och smala gränderna i Matera känns historien nära. Det var även här Pasolini filmade Matteusevangeliet och Mel Gibson sin omdiskuterade film ”The passion of the Christ”. Man har även blivit vald till Europas kulturhuvudstad 2019. 

Missa inte: Grottan Casa Grotta del Vico Solitario som visar hur man levde i Matera på 1950-talet.

Ta sig hit: Det är inte så lätt att ta sig till Matera. Men värt besväret! Närmsta flygplats är Bari i Apulien som ligger 50km bort. Från Bari går bussar till Matera fem gånger om dagen. SAS flyger till Bari från Stockholm med byte i Rom från 410,00 euro tur och retur. 

 

 

Älska eller hata Italiens tredje största stad Neapel Foto: www.turismoroma.it

12. Neapel

Älska eller hata Italiens tredje största stad? Det är frågan. Här blandas rik med fattig, dekadens med lyx och konstskatter med graffitti. Väljer man att enbart se det negativa i Neapel – för det finns – så kan man lika gärna vända och åka hem. Men väljer man att se allt det positiva är detta en stad som har mycket att erbjuda. 

Titta på Neapels kanske mest fantastiska konstverk i kyrkan och frimurartemplet Cappella Sansevero. Skulptören  Antonio Corradini har gjort ett mästerverk och förvandlat ett tungt marmorblock till en lätt vit slöja som täcker den liggande Jesus-kroppen. Eller lyssna på opera på San Carlo som är söderns svar på Milanos La Scala. Ät Italiens godaste pizza - som föddes i Neapel - och drick Italiens bästa kaffe. 

Intressant och en fortfarande rätt okänd sevärdhet är det underjordiska Neapel. (Napoli sotterranea). Vänd ut-och-in på staden och gå ner i de långa djupa gångarna. Titta på romerska akvedukter, kristna katakomber och kyrkor och gå genom skyddsrummen som man gömde sig i när bomberna föll under andra världskriget. 

Romantiskt så det förslår är den vackra havspromenaden där man kan njuta av Neapels vackra bukt medan opålitliga Vesuvius lurar i bakgrunden. Ta en aperitif på någon av de många barerna och lyssna till den klingande napolitanska dialekten som man måste vara infödd för att förstå. Kanske har gnistan till en långvarig kärlekshistoria tänts vid det här laget?

Missa inte: Ät en av stadens bästa pizzor hos Ciro Santa Brigida. www.cirosantabrigida.it 

Ta sig hit: Lättast är att flyga till Rom och ta expresståget La Freccia Rossa till Neapel. En tågbiljett tur och retur mellan Rom och Neapel kostar cirka 60,00 euro per person.