Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Italien – 12 härliga städer från norr till söder

Italien har något att erbjuda alla. Åk skidor i norr, bada längs kusten. Berg, dalar, långa slätter. Vingårdar och olivklädda kullar. Kultur, folkliv och den fantastiska maten och vinet. Här kommer tips på 12 favoritstäder du inte får missa när du besöker den italienska stöveln. Från Turin till Milano, Rom och Venedig.

 

TEXT AV: Åsa Johansson

 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i dina italienska favoritstäder – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

Foto: www.turismoroma.it

1 av 12

1. Turin

-Vad få stämplar du har i ditt pass!, säger en medålders polis vid passkontrollen på Florens flygplats. Han skulle bara veta.

För i Italien får man ingen stämpel när man reser från stad till stad. Så som jag gjort de senaste tio åren.

Egentligen borde man få det. För att åka från en del till en annan i den italienska stöveln är faktiskt som att åka från ett land till ett annat.

För Italien bjuder på många godbitar. Olika sådana. Och det tar aldrig slut. Ju mer men reser i Italien desto mer nyfiken blir man. Italien förvånar. Och förför.

Skillnaderna är stora. För går det att jämföra Venedigs romantiska kanaler och renässanspalats med den sicilianska barockstaden Catania byggd i vulkanisk sten? Eller Milanos snabba nordeuropeiska rytm med Neapels högljudda kaos? Piemontes industristad Turin med renässansens vagga Florens?

Enda sättet att få svar på den frågan är att komma tillbaka. Hit. Till detta fantastiska och förvånande land. Är man väl frälst får man aldrig nog. Det finns så mycket att upptäcka. Att se. Att dricka. Att äta! Så glöm stämplar och poliser i passkontrollen. Följ med till tolv måsten i Italien. Och bara så du vet; detta är bara början!


1. TURIN

Fiat, Juventus och vinterspelen 2006. Det är nog det många tänker på när man nämner Turin. I alla fall i Italien. Men Turin är så mycket mer.

De senaste åren har Turin blommat upp. Detta trots att den ekonomiska krisen slagit hårt mot de stora Fiatfabrikerna som varit stadens bas. Idag är Turin mer än bara industri och det finns mycket att upptäcka. Till exempel det fantastiska filmmuseumet Museo del Cinema. Museet ligger inhyst i den smått galna byggnadskonstruktionen Mole Antonelliana, ett 167 meter högt torn. Man är rätt skakig i benen när man väl tagit sig upp. Eller det egyptiska museet med en minst sagt imponerande samling på Il Museo Egizio. Men Turin är även matens stad. Slow Food-rörelsen startade här. Så även Eataly, ett matvaruhus som bygger på Slow Foodkonceptet och som i dag finns över hela världen. För den som tycker om att shoppa kläder i lyxiga butiker är det gatan Via Roma som gäller. Man bör också titta in på Italiens före detta kungafamiljs palats, il Palazzo Reale. Och bli inte orolig om det regnar. Man kan gå under takvalv som Italiens före detta kungafamilj Savoia lät bygga för att undvika just det problemet.

Missa inte: I Turin ska man äta hasselnötsglass, vit tryffel och råbiff. Drick de underbara piedmontesiska vinerna eller en så kallad Bicerin. Det sistnämnda är en kaffe med mjölk och smält choklad.

Ta sig hit: Lättast är att flyga till Milano. Ta sedan snabbtåget (La freccia Rossa) till Turin. Tåget till Turin tar cirka en timme.

1 av 12