Medeltidsstaden Rovinj har trånga gränder och kyrkan är byggd med kampanilen i Venedig som förebild.
Medeltidsstaden Rovinj har trånga gränder och kyrkan är byggd med kampanilen i Venedig som förebild. Foto: Sara Griberg

Istrien - semestra som romarna

På den kroatiska halvön Istrien har det italienska inflytandet alltid varit starkt. Och ingenstans är Medelhavet så nära för oss skandinaver som här. Vi guidar dig till området som redan de gamla romarna uppskattade som semesterparadis.

Sara Griberg

Rovinj

- Medeltida gränder & turkosblått vatten

 Stadens slående siluett måste vara en av de mest fotograferade vyerna i hela Kroatien. Den gamla medeltidsstaden ligger på en rund toppig ö som fram till 1700-talet skildes från fastlandet av ett smalt sund. Trånga gränder kantade av färgglada fasader klättrar upp längs sluttningarna och högst på kullens krön tronar St Eufemiakyrkan med sitt pampiga klocktorn som är byggd med den berömda kampanilen i Venedig som förebild.

Trånga gränder

 

 Huvudgatan Grisia är så smal att man nästan kan nudda husväggarna på båda sidor om man sträcker ut armarna. Här bjuder lokala konstnärer ut tavlor, smycken och keramik av blandad kvalitet. Längs det här stråket, som leder upp till kyrkan, känns det ibland lite väl trångt på de blankslitna kullerstenarna. I övriga gamla staden är de charmiga kullerstensgränderna dock oväntat folktomma. Runt hela ön löper ett promenadstråk där små stigar leder ner till avskilda badklippor och kring hela härligheten glittrar det turkosblå havet. Där ön möter fastlandet guppar fritidsflottan i den stora marinan som kantas av uteserveringar. En strandpromenad leder vidare till badvikarna söder­ut, där de flesta större hotellanläggningarna är belägna.

Utflyktstips:

 

Limski kanal, 15 km norr om Rovinj, har flera gånger fått föreställa norsk fjord i filmer om vikingar. Bland annat i "The Long Ships" från 1964, som bygger på Frans G Bengtssons roman om Röde Orm. I den vackra fjorden, som kantas av höga skogklädda sluttningar, fiskas musslor och andra skaldjur som man med fördel avnjuter i solnedgången på någon av restaurangerna "Viking" eller "Fjord" vid norra stranden.

Bad:

 

Klippor eller småsten. Från staden tar du dig lätt via trappor ner till klippor och cementkajer. Vill man hitta lite mer avskilda badplatser ska man söka sig söder om staden. På öarna Sveti Katarina och Crveni Otok, dit det går båtar från marinan, finns längre grusstränder.

Bo:

Villa Angelo d'Oro

 Flott hotell med gammaldags charm och antika möbler. Hotellet har en härlig takterass. Pris för dubbelrum från cirka 2 000 kronor per natt.

 Via svalba 38-42, www.villa-angelo-d-oro.eurobookings.com

 

Adriatic

 Klassiskt hotell byggt 1912. Ligger direkt på kajen vid gamla stan med härlig utsikt över Katarinaön. Dubbelrum från 1 000 kronor natten. Pina Budicina, www.maistra.com

Äta & dricka:

 

Monte

 Gourmetkrog precis nedanför St Eufemiakyrkan. Prova tortelloni med amaretto, pinjenötter och tryffel eller slå på stort med en 5-rätters avsmakningsmeny, cirka 590 kronor.

 Montalbano 74, www.monte.hr

 

Giannino

 Hemtrevlig familjerestaurang med charmig inredning och småbord ute i kullerstensgränden. Goda fisk- och skaldjursrätter och pasta. Varmrätter från cirka 90 kronor. Ligger i en smal gränd bakom Calisona. A Ferri 38.

FAKTA


Om Istrien:


BÄSTA TIDEN
Badsäsongen börjar i maj Bästa tiden: Badsäsongen varar från maj till september. Medeltemperatur i juli-augusti är 33 grader i luften och 24 i vattnet.

RESA DIT
Charter med Ving till Opatija, Pula, Rovinj och Porec. 1 vecka i delat dubbelrum från cirka 7 000 kr per person i juli. Flygstol med Norwegian t/r Stockholm-Pula cirka 2 600 kr/person i juli. Flygstol Ryanair från Skavsta till Rijeka cirka 1 500 kronor.

FLYGTID

Flyg Stockholm-Pula cirka tre timmar Tidsskillnad: Ingen tidsskillnad

FOLKMÄNGD
Kroatien 4,5 miljoner. Opatija 7 000, Porec 12 000, Rovinj 15 000, Pula 60 000.

RELIGION
Romersk katolsk cirka 90 procent, serbisk ortodox cirka 5 procent övriga cirka 5 procent

SPRÅK

Kroatiska. Engelska fun­gerar bra i turistsammanhang och många pratar dessutom tyska och italienska.

VALUTA

Kroatiska kuna, HRK. 1 HRK cirka 1:30 SEK. Det finns gott om uttagsautomater. Restauranger och butiker vill vanligtvis ha kontant betalning. Drickskulturen är inte särskilt utbredd, men runda gärna av notan uppåt om du är nöjd med servicen.

INFO
www.istra.hr/eu
www.croatia.hr