Rovinj omges av stränder men det är badet precis utanför ringmuren som  är mest speciellt. Glöm inte baddräkt på  stadspromenaden!
1 av 6: Rovinj omges av stränder men det är badet precis utanför ringmuren som är mest speciellt. Glöm inte baddräkt på stadspromenaden! Foto: Ylwa Yngvesson
Rovinj ligger vackert på  en halvö  med en kulle.
2 av 6: Rovinj ligger vackert på en halvö med en kulle. Foto: Ylwa Yngvesson
Kyrkan Sveta Eufemija.
3 av 6: Kyrkan Sveta Eufemija. Foto: Ylwa Yngvesson
Restaurang Puntulina klamrar sig fast på  en klippa.
4 av 6: Restaurang Puntulina klamrar sig fast på en klippa. Foto: Ylwa Yngvesson
I Rovinjs gränder trivs konstnärerna.
5 av 6: I Rovinjs gränder trivs konstnärerna. Foto: Ylwa Yngvesson
Gränderna  är fulla med krogar.
6 av 6: Gränderna är fulla med krogar. Foto: Ylwa Yngvesson

Istrien lockar – Rovinj är charmigaste pärlan

KROATIEN. Halvön Istrien är en favorit i Kroatien med sina vita klapperstenstränder, den Italieninspirerade maten och städer med toppiga kyrktorn.

Härligast av dem alla är Rovinj - staden som fortfarande är som en ö i det kristallklara havet.

Det är lätt att falla för Rovinjs charm. Till den grad att vissa aldrig vill resa hem. Vår guide Renato Orbanic berättar om ett norskt par han guidade för några år sedan. De blev så kära i staden i kroatiska Istrien att de helt enkelt köpte en lägenhet - och är kvar än.

De är inte ensamma om att vilja stanna här. Inte om att köpa lägenhet heller. Allt fler av denna medeltida stads gamla hus köps upp av utländska turister, eller av artister som trivs i de vindlande gränderna bland gallerier, hantverksbutiker och krogar.

Renato visar oss genom Balbiporten till gatan Grisia där gallerierna ligger på rad. Här gick man in i staden förr, när den omgavs av en stadsmur - och av havet.

Sveta Eufemija – Rovinjs stolthet

Rovinj som i dag är en äggformad halvö, var en ö tills man fyllde igen sundet 1763.

Det skyddade läget utan förbindelse till fastlandet gjorde att staden klarade sig från både pest och krig. I dag står de flesta husen kvar, tätt, tätt. Man byggde ofta valv över gränderna så att ännu några familjer skulle få plats. Så länge Rovinj var en ö var staden oerhört tätbefolkad innanför stadsmuren.

Vi promenerar på branta Grisias grova stenbeläggning och tittar in i några av de små ateljéerna. I en möter vi konstnären Radovan Rajko Svilar som jobbar med en ny tavla.

Väggarna är fulla av hans oljemålningar med inslag av spetsar och bitar av kartong.

Grisia leder upp till Rovinjs stolthet, kyrkan Sveta Eufemija, högst upp på höjden. Vi kikar upp till kyrktornets topp för att se vad Sankta Eufemia själv har att säga om vädret.

- I dag tittar hon mot havet. Det är ett gott tecken, säger Renato Orbanic.

Det är värre om kopparstatyn på tornet svängt mot söder, då väntar regn i den fuktiga jugovinden.

Renato gör korstecknet när vi går in i kyrkan. Sedan berättar han historien om hur Sankta Eufemia kom hit. Enligt legenden låg hennes kropp i en sarkofag i havet utanför Rovinj. Den ende som kunde baxa upp den tunga stenkistan var en pojke med två kor. Sant eller inte, nu står sarkofagen här i kyrkan, Eufemia har blivit stadens skyddshelgon och kyrktornet med hennes staty syns på varje vykort från Rovinj.

Rovinj hörde länge till Italien

Från kyrkan har vi utsikt mot flera av öarna som bildar Rovinjs skärgård. Sveta Katarina är den närmaste, men det finns ett tjugotal till, varav många har båtförbindelser och några hotell. Det som brukar kallas för Rovinjs riviera sträcker sig knapp sju mil längs kusten.

Här är det gott om stränder, men ta med badskor för de består av runda vita klapperstenar.

Man behöver inte lämna Rovinjs gamla stad för att bada. När vi avslutar vår guidetur på restaurangen Puntulina som klamrar sig fast på klippan utanför stadsmuren studerar vi avundsjukt ett gäng ungdomar som solar på klipporna och hoppar rakt ner i det kristallklara turkosblå vattnet. Själva nöjer vi oss med pasta med bläckfisk och zucchini och ett glas lokalt malvasiavin.

Rovinj har länge tillhört Italien. Det märks inte bara på de tvåspråkiga gatuskyltarna utan också i högsta grad på menyerna. Här serveras pasta överallt - och tryffel, plockad i Istriens skogar. Allt till ett mycket plånboksvänligare pris än i Venedig som ligger mindre än fyra timmar bort med färja.

 

MISSA INTE: Kroatiens 13 bästa öar – stor guide!

Rovinj, Kroatien

Resa hit: Scandjet, Solresor och Ving har paketresor. Pris från cirka 5 000 för en vecka med Scandjet. Reguljärflyg nonstop till Pula med Norwegian och SAS, till Rijeka med Ryanair och Scandjet. Pris från cirka 2 200 kronor med Norwegian, 1 000 med Ryanair.

Bästa tiden: Maj-september. Hett och trångt i slutet av juli och augusti.

Restid

2 timmar och 40 minuter nonstop från Stockholm.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Kroatiska och italienska. Engelska fungerar också bra.

Valuta: Kuna. Gott om bankomater.

Prisnivå: 88 procent av svenska priser enligt Forex semesterindex. Tvårätters middag på vanlig turistrestaurang cirka 250 kronor, pastarätter cirka 75 kronor, öl 20-25.

Bo: Hotell från knappa tusenlappen i juli. Gott om privata rum och lägenheter från cirka 400 kronor. Titta exempelvis på www.istra.hr/en/accommodation.

Bra att veta: Nästan alla stränder är stenstränder där det kan vara svårt att gå i vattnet. Ta med badskor eller köp.

Läs mer: www.tzgrovinj.hr, www.istria.hr

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande