Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Island

Island är sprutande gejsrar, varma källor, vackra glaciärer, mäktiga vulkaner och magnifika vattenfall. Den vilda och säregna naturen är Islands största turistattraktion.

 

På Geysirområdet kan du skåda Islands mest aktiva gejser, Strokkur, som har regelbundna – och spektakulära – utbrott var femte minut. I den Blå lagunen kan du ta hälsosamma varma källbad. Du kan spana in Europas största glaciär, Vatnajökull. Du kan studera Askja eller några andra av Islands hundratals vulkaner. Och du kan beundra kraften i det 196 meter höga vattenfallet Glymur.

 

Andra populära turistaktiviteter är vandring och ridning på islandshäst ute i den fascinerande naturen samt valsafari.
I huvudstaden Reykjavik finns ett stort utbud av nöjesliv och shopping. Mycket av maten på restaurangerna hämtas förstås från det närliggande havet i form av fisk och skaldjur, men det är även vanligt med får och lammkött. Bland lokala specialiteter finns kråkbär, torkad tång samt olika sjöfåglar och deras ägg.

 

GUIDE - KÄNDA RESMÅL PÅ ISLAND
Reykjavik
Thingvellir (Tingvalla)
Blå lagunen
Gullfoss
Geysir
Vatnajökull

Hvalfjördur
Thorsmörk
Hemön (Västmannaöarna)
Snaefellsnes
Askja
Glymur

 

ISLAND VÄDER
Island har - tack vare Golfströmmen - ett relativt milt klimat. Somrarna är svala och vintrarna inte speciellt kalla. På sommaren ligger temperaturen vanligen runt tio grader. På vintern är dagar med under tio minusgrader ovanliga. Mest nederbörd kommer i oktober och minst i juni. Generellt är sydkusten - där huvudstaden Reykjavik ligger - varmare, blötare och blåsigare är den norra delen av landet.

 

TEMPERATUR/REGNDAGAR PER MÅNAD
Island (Reykjavik): Mars 1/9 Juli 11/10 Oktober 5/9

 

FAKTA ISLAND
ALLMÄNNA FAKTA: Island är Europas mest glestbefolkade land med tre invånare per kvadratkilometer. Närmare två tredjedelar av befolkningen på 327 000 invånare lever i eller kring huvudstaden Reykjavik. Huvudnäringen är fiske. Island är inte medlem i EU.
SPRÅK: Isländska. De allra flesta pratar bra engelska.
VALUTA: Isländsk króna.
TIDSSKILLNAD: En timme efter Sverige.