Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Irland

Irland är Englands och Skottlands lantligare kusin vars ruffigare och värmetörstande karaktär fostrats fram under århundraden av enkla förhållanden under de pinande Atlantvindarna i Europas nordvästliga gränsmarker.
Huvudstaden Dublin är svenskarnas i särklass vanligaste resmål på ön och precis som större brittiska städer är den märkt av den industriella revolutionens svarta sot. Men Dublin är också fantasin och kreativitetens stad. Gruppen U2 är i dag dess mest berömda söner men staden har också rekordet i antalet Nobelpristagare i litteratur (W B Yeats, Samuel Beckett och Seamus Heaney) och författaren James Joyce firas med en årlig egen dag.
Främsta turistmålet bredvid Dublin är öns vilda västkust med de dramatiska Atlantklipporna Cliffs of Moher och den märkliga, glesbefolkade regionen Connemara. Här i väst ligger också staden Galway, centrat för öns firade och ännu högst levande folkmusiktraditionen. Inte bara här, utan mest över allt på Irland umgås befolkningen gärna om kvällarna på pubar med skummande Guinness och medryckande, levande musik.
Republiken Irland, som är katolsk och bildades 1949, har cirka 4,5 miljoner invånare. SAS flyger direkt mellan Stockholm och Dublin (SAS, Norwegian och Ryanair med flera har direktflyg från Köpenhamn).

 

POPULÄRA TURISTMÅL PÅ IRLAND
Dublin
Cliffs of Moher
Galway
Cork
Connemara
Limerick

 

FAKTA
ALLMÄNNA FAKTA: Irland har cirka 4,6 miljoner invånare varav en dryg halv miljon bor i Dublin. Styrdes ända från medeltiden av England/Storbritannien men blev efter lång kamp helt självständigt 1949.
HUVUDSTAD: Dublin.
SPRÅK: Engelska.
VALUTA: Euro.
STATSSKICK: Republik.
TIDSZON: -1 timme.

 

KLIMAT: Klimatet är maritimt, det vill säga milt och fuktigt . Sommaren är den torraste årstiden och vintern den regnigaste, men det regnar regelbundet under årets alla månader.

 

TEMPERATUR/REGNDAGAR PER MÅNAD:
DUBLIN: Mars: 10°/16 - juli 19°/14 – december 9°/17.
CORK: Mars 10°/18 – juli 19°/14 – december 9°/20.
GALWAY: Mars 10°/21 – juli 19°/16 – december 9°/22.