Inte mycket bräcker Santa Cruz karneval
Dånande musik, överdådiga dräkter, praktfull parad.
Det är inte mycket som bräcker karnevalen i Santa Cruz på Teneriffa. Efter den i Rio är den världens största.
DOLDIS 3 - SANTA CRUZ
Pricka in nästa års karneval i Teneriffas huvudstad som hålls 23 februari till 9 mars.
Huvudnumret är kröningen av festivaldrottningen. Biljetterna säljs ut så fort de släpps men på gatorna pågår festandet nätterna igenom och för det behövs inga biljetter. Bara balla kläder.
- Man kan inte gå på karnevalen utan att klä ut sig. I vanliga kläder ser man jätteannorlunda ut, förklarar spansk-svenska Santa Cruz-bon Carlota Martinez Wallin.
Årets tema är Bollywood, något att tänka på när du funderar ut festivalstassen.
- Det är jättekul. Kaotiskt party i hela centrum i en vecka. Antingen är du en carnivalero eller så flyr du till sydsidan, säger Carlota som definitvt hör till den första gruppen.
Det gör även medlemmarna i Sabor Isleño. Vi träffar dem några månader före karnevalen. Det är bara november men förberedelserna är i full gång. Susi, Berti och Aitor syr dräkter. Golv, bord och bänkar i gruppens replokal i området La Noria är fulla av blommor, paljetter, tofsar och halvfärdiga attiraljer.
- Vi har vunnit första pris för våra dräkter flera gånger, berättar Berti och visar foton från tidigare år.
När vi passerar igen på kvällen hör vi sång från samma lokal. Vi tittar in, där står ett tjugotal personer i ring och sjunger, män och kvinnor i alla åldrar. Yngst är en liten kille med napp och gosedjur som håller mamma i hand och klipper med ögonen.
La Noria är traditionellt området där karnevalsgrupperna, murgas, håller till. Repetitioner pågår överallt.
Livligt och trevligt
Det är inte bara karnevalsgrupperna som gör La Noria värt ett besök. Här kan man börja kvällen med middag på någon av de mysiga krogarna som ligger vägg i vägg och sedan hänga kvar på uteserveringarna tills det blir sent.
Området är livligt och trevligt med sina låga hus i klara färger längs Calle Antonio Domínguez Alfonso. Vid gatans slut ligger kyrkan Nuestra Señora de la Concepción. Titta gärna in och beundra den strama kanariska byggnaden som kontrasterar mot det gyllene altaret med sitt krucifix som gett staden dess namn.
Annars har inte Santa Cruz så många sevärdheter att pricka av. Är det inte karneval åker man hit mest för att shoppa och uppleva äkta spanskt vardagsliv.
Det mest kända shoppingområdet är Calle Castillo med omgivande kvarter. Här finns de stora klädkedjorna som Desigual, Mango, Cortefiel, Stradivarius och Sfera. Men Carlota tipsar oss om Calle El Pilar så vi går dit i stället.
Där hittar vi en mängd småbutiker med kläder, väskor och skor. Flera ställen har toppar och kjolar från 100 till 400 kronor så här kan man fynda.
Till det som är sevärt hör konserthuset Auditorio de Tenerife. Det är ritat av Santiago Calatrava som också står bakom Turning Torso i Malmö.
Den gröna parken García Sanabría är värd ett besök liksom badanläggningen Parque Marítimo med flera pooler och en pytteliten strand. Men vi åker till Las Teresitas, åtta kilometer nordväst om stan, i stället.
Detta är Teneriffas vackraste strand med gyllengul Saharasand. Stranden är inte naturlig, utan anlades på 1970-talet när man tyckte att öns huvudstad borde ha en strand värd namnet i sin närhet. Resultatet blev lyckat, med palmer i sanden och en lång vågbrytare utanför. Inte många turister hittar hit. Det här är Santa Cruz-bornas eget ställe.
Några enkla strandserveringar är vad som bjuds om man vill få något i sig. Eller så går man till byn San Andres strax bredvid. Där finns flera restauranger men inga hotell. Bo får man göra någon annanstans.
Vi tar en fika i Kiosko T5 på stranden och lyssnar på salsa i högtalarna. Det rycker lite i kroppen, nästa besök får bli i karnevalstid!