Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 4 dec 2017 23:52

Instagrams drag – mot djurselfies

Koalan är vanlig som fotorekvisita för turister. Nu dyker det upp ett varningsmeddelande om det dolda djurplågeriet när Instagramanvändare söker på hashtags som #Koalaselfie.

Koalan är vanlig som fotorekvisita för turister. Nu dyker det upp ett varningsmeddelande om det dolda djurplågeriet när Instagramanvändare söker på hashtags som #Koalaselfie.

1/2

Foto: TOBY ZERNA/NEWSPIX/REX REX FEATURES

En tiger fotas i sin inhägnad.

En tiger fotas i sin inhägnad.

2/2

Foto: JON SHAPLEY / AP TT NYHETSBYRÅN

Sociala medier-jätten Instagram har bestämt sig för att stoppa plågsamma djurselfies.

När användare söker på hashtags som #koalaselfie och #slothselfie dyker ett varningsmeddelande upp.

– Djuren verkar kanske lyckliga, men de tas ofta illegalt från sin naturliga miljö och all den överdrivna kontakten med människor medför extrema trauman, säger Steve McIvor, chef för World Animal Protection som fört en internationell kampanj mot skadliga djurselfies.

Sociala medier-plattformen Instagram väljer nu att ta krafttag mot plågsamma djurselfies efter att organisationen World Animal Protection samlat in över 250 000 namnunderskrifter i en internationell kampanj. 

När användare söker på hashtags som #koalaselfie och #slothselfie dyker ett varningsmeddelande upp som informerar användarna om lidandet som vilda djur får utstå när bilderna tas.

LÄS MER: Tigrarna lever i misär – för turisternas skull

– Instagram har med sina 800 miljoner användare världen över en otrolig möjlighet att skydda djur från detta plågeri – och nu har vi visat att det går, säger Julia Engqvist, kampanjansvarig för World Animal Protection Sverige i ett pressmeddelande.

 

Varningsmeddelande som dyker upp när man söker på särskilda hashtags.

Foto: Skärmavbild

 

I en rapport om den växande trenden med djurselfies i Sydamerika skriver organisationen att det är vanligast att sengångare, rosa floddelfiner, anakondor och kajmaner används när turister tar selfies. Studien visar att sengångare är den art som utnyttjas mest.

De vilda djuren som turistföretagen visar upp och som turisterna kan ta bilder med tas från sina mammor när de är mycket små. 

LÄS MER: Söta djuren får tänderna utdragna innan turistbilderna

"Orsakar extrema trauman"

Genom att upprepade gånger lockas med mat lär de sig att interagera med människor. Men World Animal Protection betonar att djuren inte alls är lyckliga. Ofta lever de i trånga smutsiga utrymmen och stressas då de passas vidare mellan turisterna.

– All den överdrivna kontakten med människor medför extrema trauman, säger Steve McIvor, chef för World Animal Protection.

ELISABETH MONTGOMERY