Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 29 apr 2010 09:49

Uppdaterad 27 maj 2010 20:50

Ibiza - mer än bara party

IBIZA- synonymt med party för många.

IBIZA- synonymt med party för många.

Det spelar ingen roll hur hårt charterbolag och spanska myndigheter försöker lansera Ibiza som ett familjeresmål.
Det är ändå för partyt de flesta reser hit.
Men vill man hålla i gång även dagtid finns det mer att uppleva. Här är fem tips för hela dygnet.

1. Party

Ibizas rykte som partyö grundades när grupper av hippies började resa hit på 60-talet. Ibiza var en avlägsen del av Spanien där general Franco och hans män inte hade så bra koll så här fick man vara i fred. I dag har festandet utvecklats till partyn på gigantiska klubbar som Pacha och Space i Ibiza stad och Privilege och Amnesia i byn St Rafael mitt på ön. Kända dj:s har sina egna klubbkvällar. Bland de hetaste förra säsongen var svenska dj-kollektivet House Mafias måndagsklubbar på Pacha.

2 Shopping

Den som gillar hippiemode och gärna vill komma hem med något unikt botaniserar i alla småbutikerna i Ibiza stad. Här finns det gott om batik, fransar och paljetter. Ibizas eget "ad lib"-mode består mjuka, tunna kläder, ofta vita så de lyser fint i klubbarnas fluorescerande ljus. Hetaste shoppingområdet i Ibiza stad är Sa Penya, kvarteren mellan D'Alt Vila (gamla stan) och hamnen.

3. Punta Arabí hippie market

Ibiza har flera hippiemarknader, men den på onsdagar nära Es Canar är den mest kända. Här finns saronger och T-tröjor som på alla marknader, men dessutom lokalt hantverk och cd-skivor med musik från alla klubbar. Mitt i smeten står en scen där lokala band ofta spelar.

4. Platja de Ses Salines

Kändisstranden framför andra på Ibiza. Här finns inga hotell eller diskon men livliga strandbarer med hög kändisfaktor. Stranden är lång men inte spektakulär. Hit åker man mest för att vara på "rätt" ställe på eftermiddagen. Lokalbuss från Ibiza stad, räkna med att den är proppfull på tillbakavägen.

5. St Antoni de Portmany

Café del Mar är en av Ibizas hetaste chill out-barer. Här njuter man av solnedgången till musiken från baren. Ställets egna cd-plattor spelas över hela ön. Annars är Sant Antoni en ganska nedsliten charterort frekventerad av främst brittiska ungdomar. Gott om diskon av det mindre exklusiva slaget.

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat