Familjen Vanger bor på en herrgård i det fiktiva Hedestad på obestämd plats norr om Stockholm. I filmen får Hofsta säteri i Björkvik två mil sydost om Katrineholm föreställa herrgården.
Familjen Vanger bor på en herrgård i det fiktiva Hedestad på obestämd plats norr om Stockholm. I filmen får Hofsta säteri i Björkvik två mil sydost om Katrineholm föreställa herrgården.

I Rooney Mara och Daniel Craigs fotspår

"The girl with the dragon tattoo", den amerikanska filmversionen av Stieg Larssons bok "Män som hatar kvinnor" har premiär på onsdag. 

Filmteamet har rört sig över stora delar av Sverige för att hitta de rätta miljöerna. Följ med till Mikael Blomkvists och Lisbeth Salanders Hedestad och Stockholm. 

Millenniumredaktionen - Hälsingegatan, Stockholm

 I böckerna ligger redaktionen på Götgatan på Södermalm, men i "The girl  with the dragon tattoo" har den hamnat på Hälsingegatan i Vasastan.

 Hedestad station - Sollefteå station

 Blomkvist kliver på och av tåget flera gånger i Sollefteå.

 Lisbeth Salanders lägenhet - Brännkyrkagatan, Stockholm

 I böckerna bor Salander på Lundagatan, i filmen har hon flyttat ett par kvarter till parallellgatan Brännkyrkagatan.

 

Bron i Hedestad går egentligen över Ljusnan i Segersta ett par mil sydost om Bollnäs i Hälsingland. Runt bron byggde filmteamet upp lanthandeln, ställde ut en telefonkiosk med mera som behövdes för filmen. Kulisserna står fortfarande kvar på kyrkans parkering.

 Förutom att titta på bron kan man i Segersta äta och bo på Kungsholmens restaurang och konferens som drivs av förra elitskidåkaren och bragdguldsvinnaren Marie-Helene "Billan" Östlund och hennes man Erik.

 Mikael Blomkvist stamfik - Kaffe på St Paulsgatan, Stockholm

 Här stannar Blomkvist för en kopp kaffe flera gånger. När "The girl with the dragon tattoo" spelades in jobbade Ellen Nyqvist, dotter till "svenske Blomkvist" Mikael Nyqvist, där. Hon serverar sin pappas efterträdare Daniel Craig i filmen.

 

Familjen Vanger bor på en herrgård i det fiktiva Hedestad på obestämd plats norr om Stockholm. I filmen får Hofsta säteri i Björkvik två mil sydost om Katrineholm föreställa herrgården. Huvudbyggnaden, stugan som Mikael Blomkvist får låna och många andra hus på Vangers ägor hör till Hofsta. Undantag är Martin Vangers glashus på berget, som egentligen ligger på Vindö i Stockholms skärgård. Även vissa inomhusscener är inspelade på Hofsta säteri, exempelvis middagsscenen där Harriet saknas.

 Hofsta säteri är i verkligheten ett stort jordbruk med grisuppfödning och stuteri med uppfödning av ponnyer. Säteriet är en privatbostad, men det finns chans att hyra in sig veckovis i kuskbostaden.

 Mikael Blomqvists lägenhet - Bellmansgatan, Stockholm

 Precis som i böckerna bor Mikael Blomkvist på Bellmansgatan på Södermalm i Stockholm. Hittills har de varit mest inriktade på böckerna och de svenska filmerna, men från januari blir de uppdaterade med adresserna i den nya filmen.

 Biljetter till Stockholms stadsmuseums Millenniumvandringar som går med svensk och engelsk guidning varje lördag bokas på ticknet.se.

 Paraden - Drottning­gatan,

Uppsala

 Paraden där de sista bilderna på Harriet togs på 60-talet spelades in på Drottninggatan i Uppsala, som försågs med tidstypiska gatuskyltar och bilar. Före filmen var gatan mest känd för Carolinabacken där studenterna rusar ner varje valborgsafton i "champagnegaloppen".

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande