Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 8 sep 2017 15:13

I Budapest har du råd att skämma bort dig

Kedjebron är en välkänd hängbro över Donau mellan Buda och Pest, västra och östra sidan av Budapest, Ungerns huvudstad.

Kedjebron är en välkänd hängbro över Donau mellan Buda och Pest, västra och östra sidan av Budapest, Ungerns huvudstad.

1/5

Foto: Shutterstock

Panormmavy över Budapest från Fiskarbastionen eller Halászbástya som är en av Budapests mest välkända byggnader.

Panormmavy över Budapest från Fiskarbastionen eller Halászbástya som är en av Budapests mest välkända byggnader.

2/5

Foto: ISTOCKPHOTO

Ungerns huvudstad är egentligen en sammanslagning av två orter på vardera sidan om floden Donau - Buda och Pest.

Ungerns huvudstad är egentligen en sammanslagning av två orter på vardera sidan om floden Donau - Buda och Pest.

3/5

Foto: COLOURBOX

Stora inomushusbassängen på Gellértbadet.

Stora inomushusbassängen på Gellértbadet.

4/5

Foto: Måns Ivarsson

Budapest är en trevlig promenadstad och de flesta sevärdheter ligger centralt.

Budapest är en trevlig promenadstad och de flesta sevärdheter ligger centralt.

5/5

Foto: ISTOCKPHOTO

BUDAPEST. Fantastiska spabad, underbar mat och kul, exotisk ­shopping.

Härliga Budapest är stället för den som vill ­skämma bort sig själv. Till mycket blygsam kostnad, dessutom.

Ungerns huvudstad är egentligen en sammanslagning av två orter på vardera sidan om floden Donau - Buda och Pest. Buda är den förnämare delen med slott och parker, Pest den något mer vardagliga med såväl bankkvarter som enkla knegarhak.

Uppe på höjden vid slottet har vi vidunderlig utsikt - hela staden och den brusande, livligt trafikerade floden ligger för våra fötter. Här stöter vi på 19-åriga göteborgarna Vanja Johnson och Amadeus Kwarnmark som är här på skolresa.

De tycker om sitt resmål:

– Det är en vacker stad, gedigen och bevarad, säger Vanja. Och folk är trevliga.

Amadeus är tagen av prisläget:

– Det är helt galet billigt här, säger han och tillägger med ett skratt:

– Ölen är billigare än vattnet!

Billigt och gott i Budapest

Själv vill jag gärna lägga till att det inte bara är billigt – det är gott också. Kanske är det rena turen men allting jag äter under mina tre dygn här är gott. Från plastinslagna ostmackan på flodbåtsturen och en enkel gulasch på en parkservering till mer sofistikerade upplägg som rätterna på flotta, franska bistron Déryné.

Middagen på bistron blir min ­dyraste under besöket: en underbart mör oxkind med härlig potatispuré och ett glas sublimt, franskt rödvin. Med dricks kostar upplevelsen motsvarande 180 kronor. Och det på en av stans bästa krogar! God mat är ett sätt att skämma bort sig själv i Budapest.

LÄS MER: 12 bästa städerna för en weekendresa

Bada i Budapest

Ett annat är de hälsosamma baden. Stadens omgivningar rymmer ett stort antal naturliga, varma källor vars vatten gett Budapests hälso­bassänger och spaanläggningar världsrykte. Szécheny­badet och Géllert räknas till de främsta.

Jag ägnar en eftermiddag åt det senare, inrymt i ett riktigt storslaget hotell- och badpalats byggt 1912-18. Interiörerna är färgsprakande med målade glasfönster, golvmosaiker, gulddekorerade bågvalv och massor med gröna växter. Förutom diverse inomhusbassänger finns en stor poolanläggning i badets trädgård. Entré till själva baden (inklusive nyckelskåp) går på 150 kronor, olika spa- och massage­behandlingar kostar extra.

Szécheny­badet i Budapest är ett fantastiskt utomhusbad.

Foto: Shutterstock

Fynda på shoppinggatan Váci utca

Staden har rikligt med shopping, men de kända kedjorna dominerar. Till de lokala specialiteterna hör spetsar, träleksaker och porslin. Intressantare är kläder och skor där mycket kan fås måttbeställt till hyggliga priser. Kända skotillverkaren Vass har två butiker på Haris Köz, alldeles intill främsta shoppinggatan Váci utca. Ett par mycket fina, måttbeställda herrskor går på motsvarande 4 000 kronor.

Ett fynd för oss som gillar dekorativa pappersvaror är butiken Papír és Társai, Bajáki Ferenc utca 27, som trycker upp vackra gamla ungerska motiv och mönster i form av pärmar, brevpapper och posters. Jag föll handlöst för en stor, gammaldags affisch med tecknade luftballonger över Budapest. Den kostade 40 kronor, och inramningen hemma det ­tjugodubbla.

Budapest är slitet men vackert

Till upplägget kan Budapest påminna om Prag, båda tudelade städer av en flod. Men Budapest är betydligt mer utspritt och inte lika välmående - här finns ett enormt behov av fasadrenoveringar. Staden är sliten, men ändå i stora delar väldigt vacker med en sorts bedagad charm. Som en av de tyngsta städerna i det Habsburgska österrikisk-ungerska kejsarväldet (1687-1918) kryllar Budapest av historiska sevärdheter.

Till upplägget kan Budapest påminna om Prag, båda tudelade städer av en flod.

Foto: Shutterstock

Att bara strosa runt, eller ta en spontan sightseeingtur utmed en av de många spårvägslinjerna, är trevliga sysselsättningar. Hade jag inte tagit fel spårvagn skulle jag aldrig ha hittat det fina men lite undangömda monumentet över Raoul Wallenberg, den svenske diplomaten som räddade livet på över 20 000 ungerska judar under andra världskriget - se adress här intill.

Så därmed är svensken i Budapest inte bara mätt, fräsch och välklädd - utan dessutom stolt. Vad mer kan man begära av ett resmål?

LÄS MER: Budapest är perfekt för en lyxig helg

GUIDE: BUDAPEST

BO BRA

1. Corinthia Hotel

Ett storslaget, palatslikt bygge från 1896 med enorm danssal och foajé och vackra rum.

Pris: Dubbelrum från cirka 2 200 kronor natten.

Adress: Erzsébet Körút 43-49, Pest.

corinthia.com

2. Hotel Fraser Residence

I topp bland lågprishotellen i Budapest enligt Tripadvisor.

Pris: Här får ni ett fyrstjärnigt dubbelrum för drygt 800 kronor ­natten.

Adress: Nagytemplom utca 31

budapest.frasershospitality.com

ÄTA GOTT

3. Déryné Bistro 1914

Fransk bistro värd en (liten) omväg. ­Klassisk miljö en bit söder om slottsområdet med uteservering och lite "fin" fransk attityd. Det gör dock inget när maten är så prisvärd.

Adress: Krisztina tér 3.

bistroderyne.com

4. Piknik Pavilon

Som namnet antyder en paviljongliknande parkservering nära slottet med mysigt utom­huskök. God, enkel och billig husmanskost. Vi testar "transylvanisk kål" vilket visar sig vara en stuvning med kött och surkål i en urgröpt brödbulle. Gräddfil som tillbehör.

Pris: en bra bit under en svensk hundralapp.

Adress: Szentháromság tér.

5. Fakanal

Gemytlig krog med rutiga dukar och gröna träbänkar på andra våningen i Centrala saluhallen. Turistigt med gitarr-och-fiolduo som uppvaktar spisande turister men läget är trevligt och menyn utmärkt. Schnitzlar, grisfötter, gulaschsoppa och mycket mer.

Pris: Allt under hundralappen.

Adress: Vámház körút 1-3.

fakanaletterem.hu

6. Loft Bistro

Ser ut som en turistig dussinkrog med läge på en gågata i shoppingdistriktet. Men maten vi fick var finfin: karamelliserat kycklinglår med klyftpotatis i krämig spenatsås.

Pris: Knappt en hundring. Mums-mums!

Adress: Deák Ferenc utca 10.

UPPLEV MER

7. Raoul Wallenberg-monumentet

Monumentet, som består av tre stora stenblock samt en staty föreställande Raoul Wallenberg i helfigur, ligger vackert i ett grönområde och omges av massor av gula och blå blommor. Något avsides beläget. Nås med spårvagn nummer 61 i norra Buda.

Adress: Szilágyi Erzsébet fasor.

8. Åk på spårvagnsafari

Ett par timmar över? Sätt dig med fördel på spårvagnen och njut, dels av den härliga nostalgikänslan i de gamla vagnarna, dels av de brokiga sevärdheterna utmed vägen.

SHOPPA SMART

9. Vass Shoes

Vass är ett av de ledande märkena då det gäller måttbeställda herrskor. Ytterst välgjorda och eleganta från cirka 4 000 kronor paret (leveranstid: fem veckor).

Adress: Haris Köz 2 och 6.

vass-shoes.hu

10. Papír és Társai

Kul, kvinnodriven butik för dekorativa pappersvaror som affischer, pärmar, brevpapper och vykort. En stor del tillverkat i staden och med genuina och ofta gamla ungerska mönster och motiv. Oerhört billigt också: stor affisch 40 kronor - och det mesta annat ännu billigare.

Adress: Vámház Körút 11.

Ta dig runt

Budapest är en trevlig promenadstad och de flesta sevärdheter ligger centralt. Spårvagn och tunnelbana fungerar bäst om du behöver behöver åka längre (det finns givetvis buss och taxi också). Ett 72-timmarskort för fritt åkande i staden kostar runt 350 kronor.

LÄS MER: 12 guldkorn du inte vill missa i billiga Budapest

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat