ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Hyr in dig hemma hos en riktig New York-bo

Publicerad 20 feb 2012 10.47

Foto: Ingram Publishing

Skippa hotellet och hyr in dig hos en privat värd på semestern. RES har testat att hyra lägenhet i New York och bo som en riktig New Yorkare.

Nu ökar onlinetjänsten Airbnb.com även i Sverige.

Först kom Couchsurfing - där resenärer kan bo gratis på folks soffor. Lite för flummigt och osäkert tyckte många som inte vågade sova hemma hos okända människor. Nu ökar Airbnb stort - onlinetjänsten där man kan hyra ett rum eller lägenhet av privatperson på flera håll i världen. Företaget satsar nu stort i Norden, förra året bokades nästan 13 000 gästnätter i Sverige via sajten.

Inte för alla

Själv har jag testat tjänsten i New York. I staden med en av världens galnaste bostadsmarknader finns det oändliga möjligheter att hyra rum och lägenheter av privatpersoner i andra hand - och det blir nästan alltid billigare än att bo på hotell. Men det är inte för alla - de som är kräsna kan ha en del att säga om boendestandarden i New York. Men de flesta värdarna lägger upp bra och många bilder på lägenheterna så man kan få en hyfsad bild av hur det ser ut innan man bokar.

Mötte värden

Vi ville bo i en lägenhet i Brooklyn, mysigt och billigare än i city och fann ett perfekt rum i en lägenhet i området Fort Greene. Extra tur hade vi eftersom värden inte skulle vara hemma och vi fick hela lägenheten för oss själva. Vi mejlade till värden som godkände oss. Värden Mike mötte upp oss när vi anlände, gav oss nycklarna och berättade var närmaste tunnelbana låg, visade hur ugnen funkade och lite andra detaljer. Sedan var det vi och vår alldeles egna lägenhet i New York!

På Airbnb.com kan du hitta mängder av rum och lägenheter som hyrs ut för mindre än 600 kronor/natten vilket är ett vrakpris i New york. För ensamresenären som vill lära känna nytt folk är det perfekt att hyra ett rum i en större lägenhet. Var inte rädd för att bo i lägenheter med rumskompisar som antingen sällan stör dig eller vill visa sina favoritställen i stan.

Brann upp

Airbnb.com är att rekommendera framför den stora annonssajten Craigslist om du bokar från Sverige, eftersom kontakten och transaktioner sker med översyn av sajten. Går något fel, kan man även få hjälp snabbt att hitta nya boenden. För oss gick det tyvärr väldigt fel - efter bara en natt i vår nya New York-lägenhet kommer vi hem efter en dag på stan till en helt utbränd lägenhet. En brand hade startat i lägenheten under dagen - troligtvis på grund av en kortslutning i den extremt opålitliga New York-elektriciteten. Det var inte roligt att ringa till Mike och berätta att hela lägenheten hade brunnit upp även om det konstaterades att det inte var vårt fel. Detta var ju ett extremt fall - men just i den stunden hade man önskat att man bott i ett vanligt dyrt och opersonligt hotellrum.

Annons

ELISABETH MONTGOMERY