Hotellet ligger i staden Sciacca på sydvästra Sicilien.
1 av 2: Hotellet ligger i staden Sciacca på sydvästra Sicilien. Foto: SHUTTERSTOCK
Men 64 år efter byggstarten har ännu ingen sovit på hotellet.
2 av 2: Men 64 år efter byggstarten har ännu ingen sovit på hotellet. Foto: SHUTTERSTOCK

Hotellet som inte haft en enda gäst – på 64 år

Hotellet har 300 rum, började byggas 1954 och har haft två invigningar och två renoveringar.

Men 64 år efter byggstarten har ännu ingen sovit på hotellet.

Här är historien om Italiens mest spöklika hotell. 

Byggen som stannat av och lämnats oavslutade är inte helt ovanliga i Italien.

Men Grande Hotel de Calogero kan ståta med den tveksamma titeln Italiens äldsta oavslutade bygge. 

Hotellet ligger i staden Sciacca på sydvästra Sicilien och har goda förutsättningar att locka resande då området omkring är känt för sina många fina hälsokällor.

Hotellet har 300 rum med alla bekvämligheter, fem våningar, restaurang och fantastiskt fin utsikt där den ligger på en hög kulle.

Den italienska dagstidningen Repubblica, som även publicerar bilder på bygget, kallar vad hotellet råkat ut för de senaste dryga 60 åren för "en röra av lika delar inkompetens, negligerande och sjuklig byråkrati".

LÄS MER: Jacob avslöjar: Så hämnas hotellpersonalen på dig

Tog 30 år att få klart hotellet

Hotellbygget påbörjades 1954 och pågick i otroliga 30 år innan det äntligen stod klart 1984. 

Då visade det sig plötsligt att ingen ansvarig för detta kommunala bygge brytt sig om att finna någon som kunde sköta driften av hotellet, än mindre upprättat regler och affärshandlingar för ett sådant avtal. 

Då detta drog ut på tiden lämnades hotellet åt sitt öde, förfaller och måste renoveras ännu en gång innan det 1993 blir klart för en officiell invigningsceremoni. 

Men just då upptäckts ett allvarligt missförhållande: hotellets avloppssystem är inte sammankopplat med stadens, vilket är ett absolut byggnadskrav.

LÄS MER: Från kärnkraftsolycka – till stekhett turistmål 

Stått still – trots renovering för 8 miljoner

Hotellet stängs åter och efter arbete med avloppen till en kostnad av 8 miljoner kronor står man år 2000 redo att öppna med ny driftsledning. 

Men enligt tidningen Repubblica har kommunansvariga "glömt" att skriva in vissa ekonomiska ersättningskrav i kontraktet och bråket slutar med att den nye förvaltaren hoppar av. 

Efter det har allt stått still kring hotellet. 

Rummen, hallarna och köket har vandaliserats och stora mängder av duvor har flyttat in (och förstört parkettgolven med sin avföring). För fem år sedan sökte ansvariga myndigheter någon som ville ta ansvar för hotellets fortsatta öden, men i dag fins inga tecken på att något avgörande hänt sedan dess.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande