Inför varje säsong byggs hotellet upp på nytt – med bland annat 4000 ton is från Torne älv.
Inför varje säsong byggs hotellet upp på nytt – med bland annat 4000 ton is från Torne älv.
Inför varje säsong byggs hotellet upp på nytt – med bland annat 4000 ton is från Torne älv.
1 av 2: Inför varje säsong byggs hotellet upp på nytt – med bland annat 4000 ton is från Torne älv. Foto: Daniel Rosenbaum
I hotellets kyrka kan den köldtålige knyta hymens band.
I hotellets kyrka kan den köldtålige knyta hymens band.
I hotellets kyrka kan den köldtålige knyta hymens band.
2 av 2: I hotellets kyrka kan den köldtålige knyta hymens band. Foto: Roger Turesson

Tjuvtitt: Årets ishotell – här är första bilderna

En tre meter hög afrikansk elefant av snö och en discoinspirerad 70-talssvit.

Det är några av de nya attraktionerna när Ice Hotel nu slår upp portarna för 26:e säsongen.

Här är första bilderna på de nya fantastiska issviterna.

Ishotellet i Jukkasjärvi är världens första av sin sort – och trots konkurrens fortfarande det mest magnifika, enligt Brittiska tidningen Sunday Times som rankat det bland världens mest oförglömliga hotellupplevelser.

Inför varje säsong byggs hotellet upp på nytt – med bland annat 4000 ton is från Torne älv som byggmaterial. Mängden snö som används för att skapa hotellets 50 rum skulle räcka för att göra 700 miljoner snöbollar, och enbart till ljuskronorna går det åt 1000 handgjorda iskristaller.

Ishotellets isbar

Årets hotell rymmer 19 handskulpterade konstsviter med olika teman. Urvalet grundas på ansökningar med skisser från 130 konstnärer från hela världen.

Förutom sviterna finns här även en iskyrka, i år skapad av duon Edith Maria Van der Wetering och Wilfred Stijger som låter enkla linjer och sammetslena väggar samsas med inslag av planeter, solstrålar och stjärnor.

En annan attraktion är isbaren som i år bär namnet Tribute och är en hyllning till skådespelare, musiker och konstnärer runtom i världen. I baren serveras varje vinter 26 550 drinkar “IN the rocks”, i glas gjorda av is.

Här är 10 av de läckraste sviterna på Ishotellet i år:

Love Capsule. Foto: Asaf Kliger

1. Konstsvit: Love Capsule

Franska duon Luc Voisin och Mathieu Brison tar det bästa (eller det sämsta?) av det ikoniska 70-talets livsstil med mode, design och disco och slår ihop det till en riktigt ”groovy” miljö att övernatta i.

Under the Arctic Skin Foto: Asaf Kliger

2. Konstsvit: Under the Arctic Skin

Den spanska duon (far och son) Rob och Timsam Harding gör en medelhavstolkning av livet i den arktiska miljön, inspirerade av hur det kalla klimatet i norr påverkar det vardagliga livet.

LÄS OCKSÅ: Sagohotellen du aldrig glömmer

Show Me What You Got. Foto: Asaf Kliger

3. Konstsvit: Show Me What You Got

Tjåsa Gusfors och David Andrén skapade förra året iskyrkan tillsammans. I år skulpterar de en svit med påfågeltema. Sviten “Show Me What You Got” uppmanar gästerna att, precis som påfågeln, stå upp för sig själva med värdighet och påminner om att man är som vackrast när man bjuder på sig själv.

The Power of Love. Foto: Asaf Kliger

4. Konstsvit: The Power of Love

Tyska Sebastian Scheller och Kristina Möckel kommer att delta med kärlekssviten ”The Power of Love”.

Som de själva beskriver sitt konstverk utgör sviten kärlekens ”maskinrum” inredd med enorma isrör och med en kärleksbarometer som fångar energin i rummet och omvandlar den till visioner och fantasier.

Live your time. Foto: Asaf Kliger

5. Konstsvit: Live your time

Tiden som tema kommer igen i sviten ”Live Your Time” av spanjoren Jose Carlos Cabello Millán och argentinaren Javier Alvaro Colombo Matassa.

Cabello Millán har gjort flera sviter på Icehotel och den gemensamma nämnaren för dessa är hans känsla för att översätta kärlek och liv till monumentala abstrakta skulpturer.

LÄS OCKSÅ: Hotellet i Jukkasjärvi världens bästa ishotell

Fractus. Foto: Asaf Kliger

6. Konstsvit: Fractus

Vetenskap och fysik har inspirerat Anja Kilian och Wolfgang A Lüchow i skapandet av sviten ”Fractus” med molekyler och fraktaler som skapar skarpa, kantiga former i rummet.

Tillsammans med Sebastian Scheller har de tidigare byggt sviten ”7,5 Rø” som blev en av de mest populära 2015. Inspirationen var även då vetenskap och sviten var indelad i flera ramar där varje ram hade en lutning mot nästa ram med 7,5 grader.

Eye Suite. Foto: Asaf Kliger

7. Konstsvit: Eye Suite

Fransmannen Nicolas Triboulot besökte Icehotel för tretton år sedan och har sedan dess drömt om att komma tillbaka.

Han kommer tillsammans med landsmannen Cédric Alizard att skapa ett universum av former som leker med ljuset. Vågor, voluter och skarpa vinklar där isens kristallklara egenskaper framhävs, binds ihop till en enda rörelse.

Elephant in the Room. Foto: Asaf Kliger

8. Konstsvit: Elephant in the Room

AnnaSofia Mååg som skapade den vackra enhörningen i pelarsalen 2014, ska i sin svit skulptera en fyra meter hög afrikansk elefant som vakar över isbädden. Sviten har fått det passande namnet “Elephant in the Room”.

Cesare's Wake Foto: Asaf Kliger

9. Konstsvit: Cesare's Wake

Grekiska konstnärerna Petros Dermatas och Ellie Souti tillägnar ”Cesare´s Wake” till 1920-talets skräck- och kultfilm Dr Calligaris kabinett.

LÄS OCKSÅ: 10 knäppaste hotellen i världen

The Flying Buttress Foto: Asaf Kliger

10. Konstsvit: The Flying Buttress

AnnaKatrin Kraus, född i Sacramento och med examen från Humboldt State University, har tillsammans med sin europeiska kollega Hans Aescht utformat ”The Flying Buttress”. De har hämtat sin inspiration i hotellets ikoniska takbåge och vill i sin konstsvit skapa en skog av gotiska ispelare som ramar in sviten och förvandlar den till en grotta av is.

Källa: icehotel.se