ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

TEST: Så bra är årets ishotell i Jukkasjärvi

<span>Drink i Isbaren.</span>

Drink i Isbaren.

1/7

Foto: Christian Muda

<span>Kökschef Alexander Meier serverade en sexrätters avsmakningsmeny vid Chef's Table.</span>

Kökschef Alexander Meier serverade en sexrätters avsmakningsmeny vid Chef's Table.

2/7

Foto: Christian Muda

<span>Konstsviten (med påfågeln) &quot;Show me what you got&quot;, skapad av Tjåsa Gusfors och David Andrén.</span>

Konstsviten (med påfågeln) "Show me what you got", skapad av Tjåsa Gusfors och David Andrén.

3/7

Foto: Christian Muda

<span>Den som vill kan testa att göra en egen isskulptur.</span>

Den som vill kan testa att göra en egen isskulptur.

4/7

Foto: Christian Muda

<span>Längdskidor är en av aktiviteterna man kan roa sig med.</span>

Längdskidor är en av aktiviteterna man kan roa sig med.

5/7

Foto: Christian Muda

<span>Årets iskyrka, Connect, skapad av Edith Maria De Wetering och Wilfred Stijger.</span>

Årets iskyrka, Connect, skapad av Edith Maria De Wetering och Wilfred Stijger.

6/7

Foto: Christian Muda

<span>Läcker lax på ismenyn.</span>

Läcker lax på ismenyn.

7/7

Foto: Christian Muda

TEST: Så bra är årets ishotell i Jukkasjärvi

Avnjut en ismeny, ta en drink ur ett glas gjort av is och sov sen gott i ett iskallt rum på en säng gjord av is.

Icehotel i Jukkasjärvi lockar varje år allt fler besökare – både svenska och utländska.

Vi åkte till ishotellet för att förstå vad det är som lockar så många besökare!

 

TEXT AV: Christian Muda, driver matochresebloggen.se om mat och resor.

200 kilometer norr om polcirkeln ligger Icehotel - en av norra Europas främsta turistattraktioner. Varje år strömmar 50 000 personer hit för att ta en rundtur bland de vackert utsmyckade rummen på ishotellet, ta en drink i isbaren eller sova en natt på Icehotel. I december 2015 byggdes det 26:e ishotellet i ordningen, och i vår smälter det ner till vatten igen.

Jag anländer till Jukkasjärvi en sen fredagskväll och bor den första natten i ett ”varmt rum” – det vill säga i en vanlig stuga. Att bo i ett av hotellets kalla rum har jag sparat till andra natten. Första dagen tillbringar jag med att utforska hotellet och alla dess rum (som är öppna för alla gäster fram till klockan 18.00). Jag går in i Iskyrkan där ett femtiotal vigslar sker varje säsong. Sedan provar jag att själv skapa en isskulptur under ledning av Annasofia Mååg som är en av Icehotels återkommande konstnärer och som har gjort årets kanske mest fotograferade rum – ”Elephant in the room”. Efter lunchen hyr jag ett par skidor och ger mig ut på en tur långt in i skogen. På hela området och i resten av Jukkasjärvi har man valt att inte sanda, så det är gnistrande vitt överallt – som i en saga.

LÄS OCKSÅ: Tjuvtitt – första bilderna på årets ishotell

Läcker efterrätt på menyn.

Foto: Christian Muda

Ismenyn på ishotellet

Middagen äter vi i hotellets egen restaurang som självklart har en ismeny, där maträtterna passande nog serveras på isblock skördade från Torne älv. Nyligen började Icehotels restaurang med konceptet ”Chef’s table” - ett litet bord mitt i köket där vi äter en fantastisk avsmakningsmeny som kökschefen Alexander Meier presenterar. Den består främst av lokala råvaror så som rökt ripa, Kalix-rom, älgfilé och åkerbär. Sedan fortsätter vi till Isbaren för en drink – självklart serveras den i ett glas av is!

Det börjar bli dags att checka in på det kalla rummet. Varje år ansöker ett hundratal konstnärer hit för att få utsmycka ett av rummen och i år blev 22 team utvalda. Jag kommer att sova i rum 325 – ”Under the arctic skin” som är formgivet av skulptörerna Rob och Timsam Harding från Spanien.

LÄS OCKSÅ: Ishotellet i Jukkasjärvi – ett av de mest oförglömliga hotellen

Konstsviten "Under the Arctic skin", på Icehotel. Skapad av Robert och Timsam Harding.

Foto: Christian Muda

En natt på Icehotel

Innan man går och lägger sig lämnar man alla sina saker i ett eget bås i omklädningsrummet och så tassar man in i sitt rum endast iförd underställ, sockor och mössa. Där kryper man ner i sin sovsäck och drar igen den noga så att värmen stannar i sovsäcken. Sängstommen är gjord av is, men med vanlig madrass och en renfäll. Trots att rummen inte har några dörrar (med undantag för de två deluxe-sviterna) så är det helt tyst tack vare de tjocka väggarna av snö. Jag sover bra i rummet, men vaknar två gånger av att jag fryser för att jag råkat öppna upp sovsäcken i sömnen. 07.30 är det väckning med varm, stark, lingonsaft som serveras på sängen, men så dags satt jag redan i bastun för att bli riktigt varm igen efter en natt i minus 5 grader!

Det är en speciell känsla att ha sovit en natt här och det bygger någon form av gemenskap med de andra gästerna på hotellet – vi har gjort något som inte så många andra har. Tanken på att rummet och hotellet vi just sovit i faktiskt kommer att smälta ner och bli vatten igen om bara några månader är fascinerande.

LÄS OCKSÅ: Sveriges 14 lyxigaste hotell – extra allt

ELISABETH MONTGOMERY