1 av 5: Allt du vill veta om norrsken! Visste du till exempel vad som påverkar ljusspelets färger?
Det som finns kvar av Malmbanans lokstall är en fornminnesmärkt ruin som skär rakt igenom hotellet. En påminnelse om platsens spännande historia.
2 av 5: Det som finns kvar av Malmbanans lokstall är en fornminnesmärkt ruin som skär rakt igenom hotellet. En påminnelse om platsens spännande historia. Foto: Erik Nissen Johansen
Med mäktiga berg och vackra glaciärer 20 mil norr om polcirkeln är det en perfekt plats för helikopterskidåkning.
3 av 5: Med mäktiga berg och vackra glaciärer 20 mil norr om polcirkeln är det en perfekt plats för helikopterskidåkning. Foto: Erik Nissen Johansen
Restaurangen på Niehku.
4 av 5: Restaurangen på Niehku. Foto: Erik Nissen Johansen
En av de över hundra år gamla smörjgroparna vid Malmbanan har förvandlats till vinkällare.
5 av 5: En av de över hundra år gamla smörjgroparna vid Malmbanan har förvandlats till vinkällare. Foto: Erik Nissen Johansen

Svenska hotellet har Europas bästa inredning

Svenska designbyrån Stylt som designat inredningen på Niehku Mountain Villa i Riksgränsen vinner Unesco Prix Versailles 2019 för Europas bästa hotellinredning. 

Niehku, som betyder ”dröm” på nordsamiska, är ett exklusivt hotell som kombinerar helikopter-skidåkning och naturupplevelser med boende och gastronomi i världsklass. 

LÄS MER: Sveriges 11 bästa vandringsleder 

Hotellet ligger i Riksgränsen, 20 mil norr om polcirkeln och är byggt på platsen där Malmbanans gamla lokstall tidigare stod. Den fornminnesmärkta ruinen skär rakt igenom den nya byggnaden, en påminnelse om platsens spännande historia. Intill muren har dessutom en av de över hundra år gamla smörjgroparna förvandlats till vinkällare. 

Niehku Mountain Villa – konstnärlig och kulturell

Unesco Prix Versailles uppmärksammar hotell, restauranger och butikskoncept runtom i världen vars arkitektur och inredning utmärker sig konstnärligt och kulturellt, såväl som ekonomiskt och kommersiellt. Vilket stämmer in på Niehku Mountain Villa.

Niehku Mountain Villa har 14 ombonade dubbelrum. Foto: Erik Nissen Johansen

Hotellet erbjuder 14 dubbelrum, restaurang, vardagsrum och relaxavdelning. Verksamheten drivs av två av landets mest välmeriterade personer inom äventyrsturism, guidning, hotell och gastronomi: Johan ”Jossi” Lindblom och Patrik ”Strumpan” Strömsten.

I september kan designbyrån från Göteborg göra om bedriften då vinnaren av världspriset 2019 utses vid en ceremoni på Unescos högkvarter i Paris.

LÄS MER: Här är Sveriges 12 vackraste tågresor 

Aktuellt just nu