6 svenska mysiga hotell – perfekt för en lyxig weekend
En helgresa med bubbelbad, naturupplevelser och trerättersmiddag förgyller onekligen tillvaron. Här är sex boenden runtom i Sverige där både maten och omgivningarna är värda att uppmärksamma.
1. Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog – fine dining vid Hjälmaren
Var? Vid Hjälmaren, två mil öster om Örebro.
Allting började med en enkel sjökrog, som sedan blev sommarkrog. I dag har Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog expanderat rejält med målsättning att bli Sveriges bästa värdshus. Sjökrogen, med à la carte-meny, håller öppet mellan maj och september och hit anländer de flesta gäster med båt. Gästgiveriet har däremot öppet året runt. Det är en nyskapande fine dining-restaurang där det serveras en sexrätters avsmakningsmeny. De sex rätterna blir tio med alla mellanrätter, alla presenterade med en liten historia. När man tror att middagen är över kommer en smörig och rykande färsk minivariant av en sockerkaka in på bordet. Svamp och örter från personalens egna skogspromenader, kött och ostar från traktens bönder och grönsaker från odlaren Arne i grannbyn Odensbacken – det är lokalt som gäller på Katrinelund.
Den som besöker Katrinelund bör inte missa det vackra trekilometersspåret längs vattnet, kartor finns i receptionen. Att bada vedeldad bastu och doppa sig i Hjälmaren är kanske helgens höjdpunkt. Man bör också passa på att hänga lite i anläggningens nybyggda spa. Här finns både 25-metersbassäng och jacuzzi. Sjön är förstås också ett dragplåster – på vintrarna åker folk långfärdsskridskor på Hjälmaren och på somrarna är det båt- och badliv som gäller.
Katrinelund har däremot ingen herrgårdshistoria att stoltsera med. Här finns varken anrika byggnader eller kungakopplingar. Däremot mysiga bibliotek med soffor och persiska mattor, där man gärna drar sig tillbaka med det afternoon tea – scones och te – som inleder vistelsen. Rummen är fräscht nyrenoverade eller till och med nybyggda. Ett plus för omsorgen i detaljerna. En uppsättning läsglasögon i biblioteket, ulltofflor i entrén… De visar på en omtänksamhet och att någon har tänkt till runt gästernas behov. Också frukosten håller hög klass. Det är en ganska begränsad buffé, men med godsaker som nygräddade våfflor, prinskorv från granngården samt traktens äppeljuice.
ANNONS: Läs mer och boka Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog här [extern länk]



2. Villa Anna – nordiskt hemtrevligt
Var? I Uppsala.
Villa Anna, boutiquehotellet med gastroprofil, är en riktig Uppsalainstitution. Det är en av Uppsalas få fine dining-restauranger, men hit går Uppsalaborna också för att dricka afternoon tea eller bara ta en efterjobbetöl i baren. Villa Anna är dock mer än en restaurang, här finns också elva vackert inredda rum, och den som stannar över natten kommer att vakna till Domkyrkans kyrkklockor. Villa Annas närmaste grannar är Domkyrkan och Gustavianum. Sedan 1660 går omgivningarna kring Villa Anna under namnet Odinslund och allén. Området som är anlagt av botaniker Carl von Linné är ett av Uppsalas äldsta promenadstråk.
Byggnaden ritades en gång i tiden av bröderna Axel och Hjalmar Kumlien, arkitekterna bakom Grand Hôtel i Stockholm, på uppdrag av brukspatron Carl Edward Ekman. Året var 1874 och han ville skänka huset som gåva till dottern Anna. Senare såldes villan till Uppsala Läkarförening, men också Kalmar nation och den kristna flickskolan Lindska skolan har huserat här. Huset köptes så småningom av domkyrkoförsamlingen och nyttjades som församlingshem fram till att byggnaden byggdes om till hotell och restaurang.
På senare år har huset fått sig en total ansiktslyftning. Men det har också lagts krut på inredningen. Villa Anna kan väl sägas vara Uppsalas svar på Stockholmshotellet Ett hem. Här är hemtrevligt och genomtänkt på samma gång. Konstverk fyller väggarna och skulpturer är utplacerade i huset – flera är signerade Uppsalakonstnärer. Lobbyn är mysigt möblerad med Mats Theselius skinnfåtöljer, sammetssoffor, vaser från Svenskt Tenn och i mitten tronar marmorbaren omgiven av lindblomsgröna stolar. Här vill man slå sig ner med en bok och ett glas vin och sitta – länge. Restaurangen präglas också av det nordiska och naturliga. Det är naturfärgade lindukar på borden, levande ljus, höstlöv i vaser och träassietter. Porslinet är ett konstverk i sig, handgjorda av Uppsalakonstnären Pia Ulfendahl. Det hembakade surdegsbrödet serveras i formen som det gräddades i, och smöret är förstås hemkärnat. Efter middagen vill man ut på sightseeing, och det historiska Uppsala väntar runt husknuten.
ANNONS: Läs mer och boka Villa Anna här [extern länk]



3. Ellery Beach House – lekfull hemester
Var? Elfviks udde på Lidingö utanför Stockholm
Ellery ingår i ESS Group som även driver hotellet Steam som fått svenskarna att styra kosan mot Västerås, och som dessutom äger omtalade hotell som Pigalle i Göteborg, MJ’s i Malmö, Ystad Saltsjöbad, Falkenberg Strandbad och Marienlyst i Danmark.
Trots att Ellery slog upp portarna mitt under pandemin så har hotellet i princip varit fullbelagt sedan starten. Nu är det hemester som gäller och många gäster gör precis som Ellerys ägare hoppas på: stannar i flera dygn – som ett alternativ till utlandssemestern. Hotellet har coronaanpassats: burkar med gindoftande handsprit är strategiskt utplacerade och gästerna tilldelas en tid för att äta såväl frukost som middag.
Också loungen har begränsningar i antalet gäster. Halva loungen är dock beläget utomhus, här står de gigantiska dagbäddarna på rad, parasollerna är svartvita och utsikten över Östersjön och båtarna är strålande. Coco Beach Club (med en åldersgräns på 18 år) är öppet året om och oavsett årstid kan man hänga i de tre utomhuspoolerna, bastun och solsängarna. Det är svårt att tröttna på att ligga i den tempererade poolen, som mäter närmare 40 grader. Ett tips är att nyttja beachklubben också dag två. Då är de flesta inriktade på frukost och att packa inför hemresan, och då har man chans att få lite egentid i spat. Jag trotsar årstiden och går upp tidigt och bastar och tar ett morgondopp nere vid bryggan. Jag är solo i bastun och njuter av höstfärger och morgondimma.
Inredningsmässigt är Ellery en lekfull och färgglad historia. Art déco möter sextiotal. Det är sammetssoffor, dämpad belysning, tänd brasa, flipperspel och uppsluppen stämning. De gemensamma utrymmena är väl tilltagna, tanken är att man ska umgås framför brasan eller flipperspelet, och inte dra sig tillbaka på rummet omedelbart efter middagen. Gästerna sveper runt i orange morgonrockar, alternativt är uppklädda till tänderna.
Middagen serveras i restaurangen Palmer. Här äter man också frukost. Frukostbuffén är ambitiös och sticker ut från de traditionella hotellfrukostarna à la äggröra och bacon.
Den som vill röra på sig ska inte glömma att packa träningskläder och gympaskor. Här finns två padelbanor som är populära och bäst att boka i förväg. Gymmet är relativt litet, men här finns gott om fria vikter, löpband och yogamattor. Dessutom är omgivningen vackrast tänkbar med flera fina löpstråk.
ANNONS: Läs mer och boka Ellery Beach House här [extern länk]



LÄS MER: Ta tåget genom ett härligt sommar-Sverige – här är de vackraste sträckorna
4. Sund Nergården – läcker mat och bastuflotte
Var? Utanför Vagnhärad i Sörmland.
På en gård i Sörmland har paret Johan och Niklas Asknergård skapat sitt eget paradis. Här finns sju personligt inredda rum, alla med direkt ingång från trädgården. Coronasäkrat med andra ord. Sund Nergården var dessutom tidiga med glamping, det vill säga camping i lyxförpacknig. Här sover man i ett tält, men på en säng bäddad med sänglinne av ekologisk satin.
Sund Nergården har höga ambitioner, men är för den skull inte snobbigt. Mottagandet är varmt, stämningen personlig, det känns nästan som att hälsa på i någons hem. Det lilla hotellet lockar främst gäster från Stockholm, men före pandemin var en ansenlig del av gästerna internationella. Från det stora trädäcket har man en strålande utsikt över sjön Sillen. I trädgården finns ett varmt utomhusbad och sommartid en uppvärmd swimmingpool.
Maten håller hög klass – det är värt att åka hit bara för krogens brödkorg som serveras före middagen. Vinerna kommer från småskaliga familjeägda producenter över hela världen. Nere vid sjön ligger den vedeldade bastuflotten som kan nyttjas året runt. Bastubadaren får en korg med vedklabbar och tändstickor och får själv hålla i proceduren.
ANNONS: Läs mer och boka Sund Nergården här [extern länk]



5. Elisefarm – golf och mormorsmat
Var? I Höörs kommun i Skåne.
Den gamla ladan – numera renoverad – fungerar som Elisefarms huvudbyggnad. Här ligger receptionen, restaurangen och spat. Vid den öppna spisen vilar gårdshundarna – två fina jaktlabradorer. De registrerar att en gäst kliver in genom dörren, men är för väluppfostrade för att göra något annat än att lugnt dåsa vidare.
Elisefarm stod färdigt 1845 och var från början en utgård till Bosjökloster slott. År 2005 invigdes Elisefarm Golf Club och i dag fungerar anläggningen också som ett hotell med restaurang och spa. Ungefär hälften av Elisefarms gäster kommer för golfens skull. Golfbanan har flera gånger rankats bland topp tio i Sverige av tidningen Golf Digest. Banan har anlagts av en engelsk golfbanearkitekt vars släkt har byggt golfbanor i flera generationer. Det är alltså ingen slump att banan påminner om en engelsk hedbana med högt svajande gräs vid sidan av greenerna och en strålande utsikt över Ringsjön. Greenerna är sådda med traditionella engelska grässorter som rödsvingel, vilket gör dem spelbara i princip året om.
Klockan 19 serveras middagen. Elisefarms matfilosofi är ”modern mormorsmat med smaker som man känner igen och minns”. Många av restaurangens råvaror – till exempel svamp, bär och frukt – kommer från närområdet. Det är fokus på viltkött, paret som äger Elisefarm jagar, och det händer att änderna som de har skjutit hamnar på gästernas tallrikar. Också frukosten är värd lite uppmärksamhet. Elisefarm brukar skryta med att de har Skånes bästa frukost – här finns nybakat bröd, gul äggröra tillverkad på ägg från trakten, nyrostad granola, färsk frukt, smoothie och lokala ostar och korvar.
ANNONS: Läs mer och boka Elisefarm här [extern länk]



6. Grythyttans Gästgivaregård – franskt kök i Bergslagen
Var? I Grythyttan i Bergslagen, en timmes bilresa från Örebro.
Matintresserade från hela Sverige vallfärdar till Grythyttan. Här, mitt i skogen i Bergslagen, hittar man Sveriges största samlade kunskap om mat och vin. Det beror delvis på gästgivargården, men också på att landets viktigaste universitetsutbildning i måltidskunskap finns just här.
Grythyttans gastronomiska historia tog sin början 1641. Det var drottning Kristina som krävde att det skulle anläggas gästgivargårdar med sju mils mellanrum utmed landsvägen. Grythyttans Gästgivaregård blev en av dem. I dag är gästgivargården helt avgörande för den lilla byn, och många i bygden jobbar med verksamheten i en eller annan form. Fortfarande associeras Grythyttan med Carl Jan Granqvist, men faktum är det var nästan tjugo år sedan han lämnade. Sedan sju år tillbaka drivs gästgivargården av makarna Spendrup. De har plöjt ner en ansenlig summa i renoveringar, framför allt har de 54 individuellt inredda rummen fått en ansiktslyftning. Man har dammsugit loppisar, vintagemarknader och auktioner och köpt gamla antika möbler från olika epoker.
Grunden i Grythyttans kokkonst är egentligen det franska köket, både vad gäller matlagningstekniker och hur ingredienserna kombineras. I en fyrarättersmiddag på Grythyttan ingår alltid ost, och gästgivargårdens signaturost stavas Bredsjö Blå, som tillverkas i närliggande Bredsjö av egen fårmjölk med roquefortemögel. Till osten dricker man Grythyttans eget hjortronvin.
Köksmästare Lisa Lindström håller också i köttprovningar där hon lär ut om tillagningsmetoder och skillnader mellan olika slags kött. Det fräser i pannan och Henrik demonstrerar hur man steker olika slags köttbitar – i tur och ordning får vi prova älg, ryggbiff med köttkappa och hängmörad entrecote.
På Grythyttan finns en av Sveriges mest spännande vinkällare och här kan man boka en guidad tur. Miljön är stämningsfull med levande ljus, vinflaskor bakom järngaller, och väggar och tak i gediget grythytteskiffer. Det är de franska vinerna som dominerar. Här finns hela avdelningar med Bordeaux- respektive Bourgogneviner. I en låda på bordet tronar en Romanée-Conti från 1966. Det är den dyraste bourgognen som går att ropa hem på en vinauktion och just den här flaskan går loss på 97 000 kronor.
Missa inte att besöka den spektakulära byggnaden Måltidens Hus. 1992 var det Sveriges paviljong på världsutställningen i Sevilla, men sedan 1994 finns alltså Måltidens Hus i Grythyttan. Här bedriver restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet sin universitetsutbildning inom måltidskunskap, och många av studenterna gör sin praktik på gästgivargården.
ANNONS: Läs mer och boka Grythyttans Gästgivaregård här [extern länk]



LÄS MER: 15 svenska platser du måste uppleva någon gång i livet