Snart kan du flytta in på Versailles

Nu öppnar första hotellet på själva slottsanläggningen.

Foto: SHUTTERSTOCK

1 av 4: Nu öppnar första hotellet på själva slottsanläggningen.

Den gyllene spegelhallen är klimax i lyxupplevelsen.

Foto: SHUTTERSTOCK

2 av 4: Den gyllene spegelhallen är klimax i lyxupplevelsen.

Miljontals besökare, men inget hotell - förrän nu.

Foto: SHUTTERSTOCK

3 av 4: Miljontals besökare, men inget hotell - förrän nu.

Den historiska byggnaden som numera rymmer Hotel du Grand Contrôle.

Foto: LIONEL ALLORGE

4 av 4: Den historiska byggnaden som numera rymmer Hotel du Grand Contrôle.

Flytta in på ett av världens mest berömda och eleganta slott.

Nästa år blir det verklighet. Då öppnar Hotel du Grand Contrôle på Ludvig XIV:s och Marie Antoinettes legendariska slott i Versailles.

Andra har också läst

Slottet är ett av världens mest berömda och påkostade skrytbyggen och var under åren 1682 till 1789 (då franska revolutionen utbröt) residenset för Frankrikes kungar. Den berömde ”solkungen”, Ludvig XIV förvandlade under sin regeringstid (1643–1715) vad som ursprungligen var hans fars jaktstuga i en liten by två mil utanför Paris till Frankrikes maktcentrum med nära 30 000 invånare, nästan alla i kungens tjänst. 

Denne tillät inga ekonomiska begränsningar när det gällde slottsbygget och hovlevernet där – båda var viktiga symboler för kungens makt, storslagenhet och rikedom.  

Sagolivet på slottet fick ett abrupt slut i oktober 1789 då fattiga och svultna parisare stormade palatset och tog kung Ludvig XVI, drottning Marie Antoinette och deras barn som fångar och förde dem till Paris.

LÄS MER: Guide till Paris: guldkornen bortom turistfällorna 

Gourmetrestaurang och 14 rum

Numera drar slottet miljontals besökare varje år. Här finns hela 2 300 rum, många fantastiskt inredda och prydda med berömda målningar och skulpturer. Mest omtalad är den förgyllda spegelsalen (med 357 speglar). Själva slottsparken med sina fantastiska trädgårdar är också en stor turistmagnet.

Visst skulle det locka att själv kunna bo mitt i härligheten? Nästa år blir det möjligt, rapporterar afar.com.

Foto: Patrick Nouhailler

Den franska hotellkedjan Airelles snart öppnar hotell inom området på Versailles.

Just nu håller en fransk hotellkedja på att bygga om två byggnader från 1600- och 1700-talen till ett lyxhotell med gourmetrestaurang och 14 rum. Byggnaderna ligger med utsikt över Orangeriet med sina många fruktträd och slottssjön Pièce d’Eau des Suisses, ett stenkast från själva slottet.

Hotellet blir unikt som det enda inom själva slottsanläggningen. Uppgifter om det tilltänkta hotellet har cirkulerat sedan 2012 men förverkligandet har skjutits upp ett flertal gånger. 

De ansvariga uppger att hotellets gäster kommer att kunna ta del av exklusiva rundvandringar och upplevelser på slottet. Hotel du Grand Contrôle beräknar att öppna rumsbokningarna i december.

LÄS MER: Nu tar musikfestivalen över det kungliga slottet 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande