Bo i Skagen – här är 4 anrika badhotell

Ska du övernatta i Skagen rekommenderar vi att ta in på ett klassiskt badehotel. Svinkløv Badehotel är pärlan på Nordjylland, och Brøndums Hotel det mest kända i hela Skagen.

Håkan Boström

Danska dramaserien ”Badhotellet” från 2013, utspelade sig på ett badhotell på Jylland under 1930-talet. Gästerna tillbringade flera dagar vid havet, med helpension och dagens alla måltider i den gemensamma matsalen. Svinkløv Badehotel är förebilden, och utomhusscenerna spelades in alldeles i närheten.

1. Svinkløv Badehotel

Svinkløv är pärlan bland badhotellen på Nordjylland. Den långa grå träbyggnaden ligger ödsligt och oerhört vackert på klitterna vid Jammerbukten. 

Huset är i princip oförändrat sedan början av 1930-talet. Men det målas och putsas varje år och är en fröjd för ögat. Restaurangen är en av de allra bästa på Nordjylland.

Adress: Svinkløvvej 593, svinkloev-badehotel.dk

Foto: SVINKLOEV-BADEHOTEL.DK

 2. Brøndums Hotel

 Av alla danska badhotell är Brøndums i Skagen det i Sverige i särklass mest kända. Det var ju här de berömda Skagenmålarna höll till, det var här de satt hela dagarna i matsalen, åt, drack och diskuterade. Utom två gånger om dagen när de tog den korta promenaden ned till havet och badade.

På den tiden pryddes Brøndums matsal av målningar av Krøyer, Ancher och de andra Skaganmålarna. 1946 flyttades hela matsalen med sin konst till Skagens museum, som ligger tvärs över gatan.

Brøndums har både byggts till och brunnit flera gånger. Men miljön i den vackra huvudbyggnaden i rött tegel är bevarad i stort sett intakt. Det är knarrande golv, bara tvättställ på rummen och toa i korridoren. På nedervången ligger den vackra glasade matsalen, känd för sin mat, och trevliga sällskapsutrymmen.

I dag har hamnen i Skagen vuxit och det är betydligt längre att gå till badet än på Skagenmålarnas tid. Men Sønderstranden är härlig.

Adress: Anchersvej 3

ANNONS: Läs mer och boka Brøndums Hotel här [extern länk]

På klassiska Brøndums skulle Skagenmålarna känna igen sig efter mer än 100 år.

3. Hjorths Badehotel

Alldeles invid Danmarks eget mini-Sahara, Råbjerg mile, ligger Hjorts Badehotell. Det grundades kring sekelskiftet 1900 och ligger bara fem minuters promenad från Vesterhavet, Nordsjön alltså. Råbjerg mile sägs vara Europas största öken. Vi vet inte om det är sant, men den räcker väl till för långa promenader med utsikt över havet. Och till salta bad är det bara fem minuters promenad.

Hjorths ödsliga läge gjorde det länge till en favorit bland författare och konstnärer. Skagen ligger visserligen en och en halv mil bort, men det berömda ljuset, den djupblå himlen som speglar sig i havet, de ljusa klitterna med sitt höga ljusgröna gräs är alldeles speciellt.

Adress: Kandebakkevej 17

ANNONS: Läs mer och boka Hjorths Badehotel här [extern länk]

4. Ruths Hotel

Ruths Hotel har gjort en riktig klassresa på hundra år – från det enkla Badepensionatet Vesterhus vid en öde strand till femstjärniga Ruths Hotell med gourmetrestaurang och lyxigt spa.

Hotellet ligger i Gamla Skagen, alltså på Nordsjösidan, alldeles nära den berömda Solnedgångsplatsen och omgivet av Danmarks kanske dyraste sommarbostäder.

Ruths är inget klassiskt dansk badhotell längre. Mer den slags moderna tappning av badhotell som svenska turister känner igen.

Här bor du i yppersta komfort, har tillgång till uppvärmd pool, gym, spa med mängder av olika behandlingar, tv och all annan modern komfort. 

Adress: Hans Ruths Vej

ANNONS: Läs mer och boka Ruths Hotel här [extern länk]

Ruths i Gammel Skagen har tagit steget in i 2000-talet med spa och helt moderna rum. Men salta kallbad finns naturligtvis runt hörnet. Foto: Foto: Ruths Hotell

LÄS MER: Upptäck danska Jyllands underbara kust