Det finns gott om gamla fängelser som är omgjorda till hotell eller besöksmål för turister.
1 av 4: Det finns gott om gamla fängelser som är omgjorda till hotell eller besöksmål för turister. Foto: http://www.hotelpianosa.it/
Pianosa har blivit ett så populärt turistmål att man måste boka månader i förväg.
2 av 4: Pianosa har blivit ett så populärt turistmål att man måste boka månader i förväg. Foto: http://www.hotelpianosa.it/
Hotellet och restaurangen drivs av fångar.
3 av 4: Hotellet och restaurangen drivs av fångar. Foto: http://www.hotelpianosa.it/
Rummen där man bor kan inte kallas annat än spartanska.
4 av 4: Rummen där man bor kan inte kallas annat än spartanska. Foto: http://www.hotelpianosa.it/

Övernatta på fängelse – nya hotelltrenden

Det finns gott om gamla fängelser som är omgjorda till hotell eller besöksmål för turister. Men för den riktigt fängslande upplevelsen kan du åka till Italien och bo med riktiga brottslingar eller äta på kriminellt bra restauranger i riktiga fängelser.

De flesta människor gör sitt bästa för att undvika att hamna bakom galler, men i Italien har fängelseturism seglat upp som en stark trend. Allt fler verksamma fängelser öppnar sina portar för att släppa in besökare som vill uppleva fängelseliv, sova med mördare och äta gourmetmat skapade av härdade brottslingar.

Nedlagda fängelser populära

Nedlagda fängelser har länge haft en speciell lockelse och många av dem har blivit hotell, som Långholmen i Stockholm och Visby fängelse på Gotland, eller turistattraktioner, som Alcatraz i San Francisco.

Men i Italien har alltså trenden tagit ett steg längre.

Som till exempel den lilla fängelseön Pianosa utanför den toscanska kusten. Öns enda hotell och restaurang drivs av fångar. Verksamheten är en del av fångarnas rehabilitering och förutom att driva restaurangen och hotellet, så tar de också med gäster på snorklingsturer, kajakpaddling och guidade turer på ön.

Pianosa har blivit ett så populärt turistmål att man måste boka månader i förväg.

Och det är inte det enda sättet att hamna i fängelse frivillig. I Milanos huvudfängelse har det nyligen öppnats en restaurang där åtta fångar sköter matlagning, servering och bokningar.

Maffian utesluten

Fångarna har gjort sig skyldiga till alla möjliga brott men en grupp är utesluten från att jobba på restaurangerna – maffiamedlemmar. De anses nämligen omöjliga att rehabilitera.

Entrén sker genom fängelsets stora järngrindar och för att komma till själva restaurangen går men genom besöksavdelningen där fångar får prata med vänner och släktingar genom säkerhetsglas och galler.

Maten har blivit så populär att fångarna också får arbeta med catering utanför murarna.

Kriminellt goda sötsaker

Och om det är sötsaker som kan få dig kriminellt hungrig, så är det till Padua i norra Italien du ska söka dig.

Här har man byggt upp ett experimentellt sockerbageri under namnet Giottos. Syftet är att utveckla och förbättra klassiska italienska bakverk.

Under de drygt tio år som bageriet funnits har Giottos vunnit flera priser på mässor och framför allt är fängelset känt för sin variant av italienska julkakan Panettone.

 

Källa: News.com.au

 

LÄS OCKSÅ:

• 9 övergivna fängelser som nu fått nytt liv

• Vågar du sova på det övergivna fängelset?

• Övergivet fängelse på paradisö ger rysningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande