Nu blir den gamla nazistbunkern lyxhotell

Så här ska det nya bunkerhotellet se ut.

Foto: Matzen Immobilien

1 av 3: Så här ska det nya bunkerhotellet se ut.

Bunkern från 1942, ligger precis intill fotbollstadion i Sankt Pauli, Hamburg.

Foto: Shutterstock

2 av 3: Bunkern från 1942, ligger precis intill fotbollstadion i Sankt Pauli, Hamburg.

Bunkerhotellet i centrala Hamburg ska stå klart om två år.

Foto: Shutterstock

3 av 3: Bunkerhotellet i centrala Hamburg ska stå klart om två år.

Nu får den gamla nazistbunkern nytt liv.

Som lyxhotell, prytt i toppen med en spektakulär, nybyggd pyramid klädd med 5 000 gröna växter.

Andra har också läst

Bunkern ligger på en höjd i Hamburgs centrala och (ö)kända nöjes- och barområde Sankt Pauli. Precis intill ligger hemmaarenan för Sankt Paulis folkkära fotbollslag. 

Den stora kolossen byggdes under Hitlers regim med hjälp av slavarbetare mitt under rasande världskrig 1942. Att bygget blev klart på bara 300 dagar låter oss anan något om de grymma arbetsvillkoren.

Bunkern var den största av de nära 1 000 bunkrar som byggdes i staden under kriget. Under de omfattande bombanfallen sommaren 1943 sökte över 25 000 av stadens invånare skydd här.

Efter kriget var det tänkt att jämna bunkern med marken men då det framkom att mängden dynamit som krävdes även skulle utplåna grannskapet omkring fick den stå kvar. 

LÄS MER: Guide till heta Hamburg 

Stor minnesplats på taket

På 50-talet användes bunkern som högkvarter för tv-sändningar och numera rymmer den en rad företag och konstnärsateljéer. Och nu ska dessa få ett hotell som granne högst upp. 

Hotellet tar formen av en fem våningar hög, pyramidlik nybyggnation på bunkerns topp. Här ska det erbjudas 136 rum samt restaurang, bar, kafé och en stor trädgård på taket med fin utsikt över Hamburg. Det hela ska stå klart 2021. 

– Vi är medvetna om att byggnadens förflutna är ett känsligt ämne, säger Juliane Voss, kommunikationschef för byggherren NH Hotel Group till The Independent

Hotellbyggarnas lösning är att ägna en betydande del av trädgårdsytan i bunkerns topp åt en minneslund ägnad byggets offer och dystra krigsår. 

– Vi vill inte gömma undan historien, säger den ansvarige för minnesplatsen, Tobias Helbing. Tvärtom vill vi göra den mer synlig. 

Just nu intervjuar man lokalbor som utnyttjade skyddsrummet och försöker nå personer som tvingades delta i bygget för att kunna berätta deras historier. 

LÄS MER: 14 tips för en härlig weekend i Hamburg 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande