Annons
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Hotell

Publicerad 6 dec 2017 07:30

Nio av tio hotellstölder blir tystade – så agerar tjuven

De nyckelkort som de flesta hotell nummer använder är smidiga, men samtidigt mycket sårbara, menar kriminologen.

De nyckelkort som de flesta hotell nummer använder är smidiga, men samtidigt mycket sårbara, menar kriminologen.

1/2

Foto: SHUTTERSTOCK

2/2

Foto: / Beliakina Ekaterina - stock.adobe.com / 182344630

Har du blivit bestulen när du bott på hotell?

Det är svårt att veta hur vanligt det är för hotellstölder tystas väldigt ofta ned av hotell so är rädda om sitt rykte. 

Men en del är känt – som att de moderna kortlåsen på rumsdörrarna är en barnlek att öppna.

Det är amerikanska resmagasinet Condé Nast Traveler som i en artikel försöker reda ut hur det står till med stölder på dagens hotell och tjuvarnas tillvägagångssätt.

Det är ett ämne som är svårt att få grepp om. Eftersom många hotell ivrigt avråder drabbade gäster från att polisanmäla. Hotellen är rädda om sina rykten och drivs ofta som en liten värld för sig som ogillar utomstående som lägger sig i dess förehavanden.

LÄS MER: Hotellpersonal avslöjar sina värsta hemligheter

Hotellgäster kontakter inte polisen

– Nio gånger av tio vänder sig folk som råkar ut för en incident på hotell inte till polisen, säger kriminologen Bob Arno som är specialiserad på resebranschen.

Amerikanska undersökningar tyder på att den största delen av stölderna på hotell inte görs i hotellrummen utan i de offentliga utrymmena.

Paul Fredrick, en expert på hotellsäkerhet, säger till Condé Nast att bara tio procent av hotellstölderna sker på rummen. Men just rumsstölderna är förstås de i särklass mest obehagliga. 

Så hur är de ens möjliga att genomföra?

Moderna hotell är ju både kameraövervakade och har vaksam personal. Ofta misstänks lågavlönad hotellpersonal, men enligt kriminologen Arno är den typen av tjuvar ovanliga.

LÄS MER: Här är enkla prylen som stoppar hotelltjuven

Tjuvar på hotell är oftast proffsiga

De flesta stölderna – och de i särklass mest kännbara om de lyckas – utförs av specialiserade proffstjuvar enligt kriminologen. Han delar in dessa i ett par olika grupper:

"Dörrknuffarna"

Går genom hotellkorridorerna med armarna utsträckta för att testa om någon dörr går upp vid beröringen. Vilket inträffar alldeles för ofta. Ett mer avancerat sätt är att sätta i gång brandlarmet. På en del hotell kan det leda till att rumslåsen automatiskt öppnas (så att brandmännen snabbt ska kunna komma in). När hotellpersonalen kommer för att återställa dörrlåsen efter falsklarmet misslyckas de ofta med någon eller några dörrar vilket när personalen gått ger tjuven tillfället att slinka in.

"Rotande snokaren"

Typiskt är en bikiniklädd kvinna som dyker upp i korridoren vid rumstädningen på förmiddagen. Hon går in i ett rum som håller på att städas och ursäktar sig med att hon glömt något och börjar rota rut bland sakerna. Av ren artighet lämnar ofta städaren rummet och låter kvinna plock till sig av det stöldbegärliga i fred.

Men, det absoluta värsta scenariot är dock att bli väckt mitt i natten av att någon kliver in i ditt rum. 

– De hoppas att du sover eller är berusad, och om du råkar vakna kan de bara skylla på att de råkat ta fel på dörrarnas eller/och att nyckelkortet måste vara felprogrammerat. 

De nyckelkort som de flesta hotell nummer använder är mycket sårbara. 

Matt Jakubowski, teknikexpert med hotellsäkerhet om specialitet, tillverkade ett nyckelkort som fungerade till alla olika lås gjorda av ett av de mest anlitade företagen som gör hotellrumslås. Han gjorde det med hjälp av av komponenter som går att köpa i vanliga butiker och monterade dem inuti ett vanligt suddgummi.

ELISABETH MONTGOMERY