Madeleine Langlet med sina barn och deras respektive. Från vänster: Mikaela, Gustav, Katarina, Markus, Madeleine och Jonatan.
1 av 5: Madeleine Langlet med sina barn och deras respektive. Från vänster: Mikaela, Gustav, Katarina, Markus, Madeleine och Jonatan. Foto: PRIVAT
Här i Covent Garden i centrala London hade hon bokat lyxlägenheten.
2 av 5: Här i Covent Garden i centrala London hade hon bokat lyxlägenheten. Foto: Shutterstock
Lyxboendet sprack på en plötslig vattenskada.
3 av 5: Lyxboendet sprack på en plötslig vattenskada. Foto: BOOKING.COM
I den sunkiga ersättningslägenheten mötte någons kvarglömda trosor.
4 av 5: I den sunkiga ersättningslägenheten mötte någons kvarglömda trosor. Foto: PRIVAT
...och ett mycket ofräsch badrum.
5 av 5: ...och ett mycket ofräsch badrum. Foto: PRIVAT

Missen gjorde Madeleines Londonresa till en mardröm

Hon ville bjuda sina barn på en resa till London och bokade en stor lägenhet med fint läge i Covent Garden långt i förväg. 

Men bara ett drygt dygn före avresan kom beskedet att lägenheten drabbats av en vattenläcka och blivit obeboelig.

Det blev starten för en mardrömsvecka i London för Madeleine och hennes barn.

Stockholmsbon Madeleine Langlet, 52, ville bjuda sina tre barn med respektive på en lyxig Londonresa och gick noga till väga.

I september i fjol, tio månader före tänkt resa, bokade hon en fin och stor lägenhet i Covent Garden via Booking.com. Hyran, 33 600 kronor, erlade hon redan i oktober. 

De fem dygnen i London planerades noga i förväg och reservationer för restaurangbesök och olika utflykter gjordes med rejäl framförhållning. 

Allt verkade prima tills på eftermiddagen fredagen 28 juni, knappt ett och ett halvt dygn före avresan.

– Då fick jag plötsligt ett mejl från Booking.com med besked om att vi inte kunde bo i lägenheten i Covent Garden på grund av en vattenskada där, berättar Madeleine.

LÄS MER: Hotels.com tog betalt för snuskigt hotellrum 

Blev erbjuden sämre ersättning

Hon blev erbjuden ett annat boende i centrala London (på Carnaby Street), men inte lika fint.

– Jag mejlade och tackade ja, samtidigt bad jag om att få tillbaka mellanskillnaden, eftersom ersättningsboendet inte hade samma standard eller pris som det jag först bokat. Vi trodde då också att Booking.com skulle föra över vårt inbetalda belopp till det nya ersättningsboendet, det var ju ändå inte vårt fel att vi helt plötsligt stod utan boende.

– När jag inte fick något svar skrev min son ett mejl på engelska till dem. Det besvarades inte heller. 

– På lördagen satt jag i telefonkö till Booking.com och kom till sist fram till en tjej. Hon ville att jag skulle gå in på deras app och betala för den alternativa lägenhet man erbjudit, men jag förklarade att jag inte hade någon möjlighet att ligga ute med så mycket pengar, nästan det dubbla mot det ursprungliga beloppet. Hon förstod mig och lovade att styra upp saken. Efter det trodde jag att allt skulle ordna sig. 

LÄS MER: 9 dyra misstag när du bokar hotell 

Tvingades betala 28 000 till

På söndag tog Madeleine och hennes sällskap flyget till London. När man kom till Carnaby Street ringde man upp den namngivna kontakten för att som överenskommet få nycklarna till lägenhet. Då kom nästa kalldusch.

– Ni har ju inte tackat ja så vi har hyrt ut till några andra, sa de. 

Det blev att sitta i telefonkön till Booking.com på nytt.

– Då erbjöd de en lägenhet så sunkig att jag höll på att bryta ihop. Dessutom var den väldigt liten – jag och ena sonen hade fått dela säng.

Nu var Madeleine och hennes barn tvungna att samla kraft över en lunch i sällskap med sina tunga väskor.

Därefter blir det ett nytt samtal med Booking.com och ett nytt boendeförslag som hon godkänner efter att ha fått ett löfte om att de tidigare inbetalda 33 600 kronorna skulle återbetalas till hennes konto omgående. Hon går in på Booking.com-appen, tackar ja och betalar 28 000 kronor som hon märker dras omgående.

LÄS MER: Hotelltrenden i London – flytta in hos en mördare 

I stället för lyxboende blev det sunklägenhet i Lancaster Gate...
1 av 3: I stället för lyxboende blev det sunklägenhet i Lancaster Gate... Foto: PRIVAT
...med sällan städat kök...
2 av 3: ...med sällan städat kök... Foto: PRIVAT
..och med akut behov av allmän uppfräschning.
3 av 3: ..och med akut behov av allmän uppfräschning. Foto: PRIVAT

Kvarglömda kläder och fläckiga mattor

– Det var en lägenhet i Lancaster Gate som var väldigt ofräsch med fläckiga heltäckningsmattor i alla rum och kvarglömda kläder i byrålådor och garderober. Det kom ingen för att städa och toapapper fick vi köpa själva.

Sedan dess har Madeleine och hennes familj ringt Booking.com dagligen utan att ha fått tillbaka några pengar. Hon ligger ute med nästan 70 000 kronor för de två lägenheterna plus taxiresor som Booking.com lovat ersätta. 

– Det här har tagit så mycket kraft och energi från oss allihop, när vi bara skulle njuta av att få vara tillsammans och ha en härlig resa. Allt jag ville var att få ge mina barn en fantastisk upplevelse.

– Senaste uppgiften jag fått från dem är att de har sagt åt de ansvariga för lägenheten i Covent Garden att återbetala oss. Men det är väl Booking.com som har ansvaret att lösa det här. Det är ju det företaget och ingen annan som jag har slutit ett avtal med?

– Jag skulle också gärna vilja få fram att om det varit jag som avbokat en månad eller senare innan resan, så hade jag inte fått tillbaka några pengar alls för vårt boende (enligt Bookings villkor). Det borde väl också gälla åt andra hållet, med kompensation. Det blev inte alls den härliga semester som vi hoppats på och vi är väldigt ledsna över hur Booking.com har hanterat det här.

LÄS MER: 6 fantastiska och originella hotell du kan boka redan i dag 

Booking.com lovar ersättning 

Efter att Allt om Resor kontaktat Booking.com och delgett företaget texten ovan ber man resesällskapet om ursäkt och lovar att rätta till det hela. Så här skriver booking.com i ett mejl till Allt om Resor:

”Vårt övergripande mål är att underlätta smidiga och roliga reseupplevelser för våra kunder. Vid mycket sällsynta fall där någonting oväntat inträffar med en bokning, är vårt kundserviceteam tillgängligt 24/7 för att stödja. 

I detta fallet har en boendepartner avbokat en reservation i sista minuten på grund av vattenskador på fastigheten. Eftersom den efterföljande omlokaliseringsupplevelsen inte var vad vi skulle vilja ha för våra kunder, har vi bett om ursäkt för besväret och har erbjudit en fullständig återbetalning för den ursprungliga bokningen samt 70% återbetalning för det andra boendet tillsammans med ytterligare omlokaliseringskostnader”.

LÄS MER: Därför mår du bäst i ett fönsterlöst hotellrum 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande