Lyxig avkoppling: 7 slotts- och palatshotell i Frankrike
Att bo på ett slott eller palatshotell i Frankrike innebär lyxig avkoppling som är historiskt lärorik. Följ med till åtta anrika boenden i Paris, Bordeaux och Provence.
Noblesse oblige (adelskap förpliktigar). Det var närmast kutym på 1700-talet att varje högadlig fransman måste äga ett palats. Slottet eller stadspalatset var beviset på dennes klasstillhörighet och förmögenhet. Niotusen adelsfamiljer styrde och ställde i Frankrike före 1789, då franska revolutionen med våld avskaffade monarkin och många bland noblessen föll offer för giljotinen.
Redan femton år senare införde den egensinnige Napoleon som sin första större reform efter kröningen 1804 ett nytt klassystem med adel som passade hans vida ambitioner. Napoleon dog 1821 i fångenskap på Sankta Helena. Ett drygt kvartssekel senare, 1848, blev det en ny revolution, som åter avskaffade både kejsardömet och ståndsprivilegierna. Högadelns titlar lever märkligt nog kvar, men utan sin forna substans. Mer tacksamt för oss är att adelns palats står kvar än i dag, till brädden fyllda med intressant historia.
Det här är till stor glädje för ett växande antal besökare. Många av dagens franska palatshotell var tidigare privatpalats för adeln, eller lustslott, vinslott och kungliga jaktslott som på senare tid har byggts om till hotell. Andra historiska hotell har anor ända tillbaka till medeltiden, ursprungligen som kloster, eller till och med pampiga sjukhus. Under la belle époque och andra perioder på 1800- och 1900-talen uppfördes allt fler vackra byggnader med enda syftet att skapa just palatslika hotell.
För besökaren i Frankrike med intresse för landets brokiga historia och med smak för det goda livet väntar storartade upplevelser enbart genom själva boendet. Här är sju favoriter.
1. Le Meurice, Paris
Så populärt som Paris var hos den engelska överklassen i början av 1800-talet behövde staden ett hotell av klass. Hôtel Meurice blev 1835 Paris första palatshotell och har lett ligan sedan dess. Det ligger oslagbart vid Rue de Rivoli mellan Louvren, Seine och Place de la Concorde och bara en kort promenad över floden till impressionisternas magnifika Musée d’Orsay.



Över gatan från Meurice ligger Tuilerieträdgården, anlagd 1564 av Katarina av Medici som park till hennes slott Tuilerierna. Här bodde kungafamiljerna inklusive flera Ludvig och Bonaparte. Från Le Meurice kunde man se de ståtliga Tuilerierna brännas ner 1871, och parisarnas parader längs Rue de Rivoli när de firade tyskarnas kapitulation i augusti 1944. Själva kapitulationen signerades på Le Meurice, som togs över som högkvarter av befriaren general Leclerc.
Detta är ett palatshotell där historien bokstavligt talat sitter i väggarna. Hela första våningen renoverades inför drottning Victorias statsbesök 1855. Pablo Picasso och Olga Khokhlova hade sin bröllopsfest 1918 i Salon Pompadour, där det stora oljeporträttet av Marquise de Pompadour ännu är märkt av en förflugen champagnekork under festen. I den överdådiga salen intill, inspirerad av Salon de la Paix i Versailles, huserar i vanliga fall Michelinkocken Alain Ducasse (i skrivande stund är restaurangen stängd på grund av restriktionerna).
En månad per år i över trettio år var den kungliga sviten konstnären Salvador Dalís andra hem. Hotellets prestige och intresse för konst passade excentrikern Dalí. Hans ande lever kvar i hotellets design och i Restaurant Le Dalí. Hotellets passion för konst återspeglas i intressanta konstverk på hotellet. I tolv år har de arrangerat en årlig tävling för modern konst.
Flera renoveringar har piffat upp rum och sviter till nya höjder i Ludvig XVI-stil. Värstingen är taksviten Belle Etoile på 920 kvadratmeter, varav 300 är takterrass. Det enda som stör Le Meurice är ett nöjesfält som riggas om somrarna tvärs över gatan i Tuilerieträdgården.
Personalen och servicen tillhör det mest oklanderliga som man kan tänka sig. ”Genuin lyx är osynlig”, brukar man säga. Här blir man omärkligt omhändertagen som om man gled runt på en flygande matta. Le Meurice är verkligen Palatsens palats i hotellvärlden. Dubbelrum från 9 600 kronor.



2. Château Grand Barrail, Saint-Émilion
Grand Barrail är omöjligt att missa, ett drygt hundraårigt Törnrosaslott som sticker upp sina tinnar och torn ur Saint-Èmilions oändliga bädd av vinrankor. På platsen för ett 1700-talskloster byggde affärsmannen René Bouchart sitt drömslott 1902, ett halvsekel efter adelsepoken.
Hans två drömmar var blivande hustrun Marie Godeau och hans minnen från det exotiska Tunisien. Boucharts enda krav till arkitekten Cordonnier var att slottet skulle innehålla en tunisisk sal. La Salle Mauresque med sitt burspråk i rokokostil av målat glas skapar en ofransk ”Tusen och en natt”-karaktär. På slottet finns en rätt fullbokad gourmetrestaurang och ett avancerat spa. Den genuina världsarvsstaden Saint-Émilion ligger nära. Dubbelrum från 2 400 kronor.



3. Hôtel d’Europe, Avignon
Den behagliga tågresan från Gare de Lyon i Paris når västra Provence och medeltidens Avignon på knappt tre timmar. På gångavstånd från Påvepalatset i Avignon byggde markisen av Graveson sitt nobla hem 1580. Det skulle drygt tvåhundra år senare bli ett av Frankrikes första förnäma hotell.



En 30 år ung general vid namn Napoleon Bonaparte var på väg hem från kriget i Egypten 1799, just när hotellet skulle invigas, och blev dess förste gäst. Den blivande erövraren av Europa övertalade förstås ägarinnan madame Pierron att döpa det till Hôtel d’Europe. Hotellet står fast än i dag vid Napoleons förslag för 222 år sedan, fem år innan han krönte sig själv till kejsare!
Liksom på Le Meurice var både Dalí och Picasso lojala gäster på d’Europe. Andra stamgäster var Ernest Hemingway, Charlie Chaplin, Walt Disney, Charles Dickens, Edith Piaf, Christian Dior och diverse kungligheter, för att bara nämna några få.



Från Place Crillon ser den skamfilade byggnaden inte mycket ut för världen, men skenet bedrar och den lockar med sina medeltida anor. Den grundliga renoveringen 1740 står sig än i dag. Innanför den grå stenfasaden öppnar sig gården med gamla platanträd, och längre in finns de smakfulla rummen med fina material.
Restaurang La Vieille Fontaine är en av Avignons främsta och bär stolt sin Michelin-stjärna. Härifrån är det bekvämt gångavstånd till sevärdheter som Påvepalatset, Pont d’Avignon, marknaden Les Halles och konstmuseerna.



4. Château de Massillan, Uschaux
Det är en veritabel riddarborg som man anländer till. Två medeltida runda vakttorn som liknar tornpjäserna på ett schackbräde flankerar porten till kung Henrik II:s jaktslott från 1555. I rummen hänger viss medeltidsatmosfär kvar, med stenvalv över dörrarna och rustika träbjälkar i innertaken.



De sentida utbyggnaderna gör Château de Massillan till ett modernt spahotell med vackra stora rum och en välansad trädgård med pool, fontäner och en damm – allt harmoniskt inbäddat i idyllisk provensalsk natur.



Slottshotellet Massillan bygger helt på ekotänkande. Kocken Frédéric le Bourlout plockar råvaror i den biodynamiska kökstäppan på fyratusen kvadratmeter, och det organiskt odlade vinet bär slottets namn. Bio Spa Massillan är nästa överraskning, nyinvigt, elegant och med den vackra naturen tätt inpå bassängens panoramafönster. Ett sinnligt ställe som känns svårt att lämna. Dubbelrum från 2 000 kronor.



5. Château Martinay, Carpentrás
Ett mindre slott i Carpentrás i västra Provence med endast fem stora rum och sviter. Vacker skog och park med exotiska träd. Pool och orangeri, samt en slottsterrass där man intar frukosten med utsikt (middag serveras inte).



Familjär atmosfär med mycket sinnesfrid. Toppvindistrikten Gigondas och Vacqueyras ligger nära. Släkten des Isnard byggde slottet 1712. Likt många aristokratiska symboler brändes det ner under franska revolutionen, men Louis II des Isnard byggde envist upp det igen i nyklassicistisk stil med vackert stenmaterial från trakten.



6. Intercontinental Marseille – Hôtel Dieu, Marseille
Hôtel Dieu är bland det mest historiska man kan bo på i Frankrike, byggt som klostersjukhus på 1100-talet och utbyggt i omgångar fram till 2007, då Intercontinental förvandlade det till femstjärnigt hotell i bästa palatsstil. Det är en mycket pampig byggnad som verkligen syns uppe på sluttningen bakom Marseilles gamla båthamn. Lionel Levys Michelinrestaurang Alcyone serverar Medelhavsrätter. Ett chict spa signerat Clarins med vidhängande gym och pool finns också, liksom pampiga terrasser med grandios vy över Vieux Port. Munkarna från 1100-talet skulle resa sig ur sina gravar om de såg sitt enkla klostersjukhus i dag.



7. Relais de Margaux, Bordeaux
Gironde är floddeltat i Médoc där floderna Garonne och Dordogne förenas för att sedan tillsammans nå Atlanten. Strax intill, på den vänstra stranden, ligger nyrenoverade Relais de Margaux. Slottet blev egen vinappellation 1850, Vincent Margaux, och förvärvades 1984 av dess världsberömda granne Château Margaux som ville skapa ett slotts¬hotell.
Laurent Martin och Richard Guyon tar oss ut till ön Île Margaux i floddeltat. Vi träffar Gérard Favarel med familj som odlar klassiska Bordeauxdruvor på fjorton hektar. Kocken på Relais de Margaux, Pascal Dezutter, fixar lunchen i trädgården, till vilken vi provar årgångarna 2002 och 2016 av öns Domaine de l’Île Margaux.
Domänen levererar till hotellets restaurang Île Vincent. Salen är spatiös med kolonner och tre meter höga fönster som i ett orangeri. Frukost och middag intas på terrassen som överblickar slottet och delar av den vida golfbanan – golf och spa är slottshotellets signum.
Pascals ankleverterrin med grapechutney och ingefärs¬kryddad toast smälter i munnen. Det gör också den konfiterade ibericogrisen, en spansk delikatess som påstås vara uppfödd på ekollon och klassisk musik. De lokala franska specialiteterna, tillsammans med vinlistans toppviner från Médoc, gör Île Vincent värd en egen resa.



RESFAKTA
Resa hit: Tåg Stockholm–Paris via Köpenhamn, Hamburg och Aachen, tre byten. Tåg till Avignon via Köpenhamn, tre byten. Tåg till Marseille via Köpenhamn, tre byten. Norwegian, SAS och Air France flyger direkt till Paris från Stockholm och Köpenhamn.
Bästa tiden: Maj-oktober, undvik högsäsong 15 juli-15 augusti.
Tidsskillnad: Ingen.
Språk: Franska, engelska fungerar.
Valuta: Euro (EUR).
Prisnivå: Något billigare än Sverige. Paris har 82 på Forex storstadsindex (Stockholm 100).
LÄS MER: Bland tinnar och torn – på slottstur i vackra Loiredalen
LÄS MER: Hyr kanalbåt i Frankrike – njut av god mat och dryck
LÄS MER: Flanera i konstens Paris – guide till bästa museerna