1 av 6: Skrämmande möte på skräckhotellet
The Stanley Hotel i Colorado, USA, inspirerade Stephen King till att skriva "The Shining".
2 av 6: The Stanley Hotel i Colorado, USA, inspirerade Stephen King till att skriva "The Shining". Foto: SHUTTERSTOCK
Skräckfilmen från 1980 med Jack Nicholson och Shelley Duvall i huvudrollerna har blivit en klassiker.
3 av 6: Skräckfilmen från 1980 med Jack Nicholson och Shelley Duvall i huvudrollerna har blivit en klassiker.
Natten till torsdag vandrade plötsligt en björn in i hotellets lobby och klättrade upp på möblerna.
4 av 6: Natten till torsdag vandrade plötsligt en björn in i hotellets lobby och klättrade upp på möblerna. Foto: Facebook / The Stanley Hotel
Baren på The Stanley Hotel i verkligheten...
5 av 6: Baren på The Stanley Hotel i verkligheten... Foto: SHUTTERSTOCK
...och i filmen "The Shining".
6 av 6: ...och i filmen "The Shining". Foto: KANAL 5

Här vandrar objudna gästen rakt in på skräckhotellet

The Stanley Hotel i Colorado har omgärdats av spökhistorier sedan starten. Hotellet tjänade som inspirationskälla för Stephen Kings skräckklassisker "The Shining" och har skrämt slag på människor i årtionden.

Natten till torsdag var det dags igen. En stor, oinbjuden – men högst verklig – gäst tog sig in i lobbyn och började härja runt.

I september 1974 tog författaren Stephen King och hans fru Tabitha in på The Stanley Hotel i Estes Park, Colorado, USA. De visade sig vara de enda gästerna på det enorma hotellet som var på väg att stänga inför vintern. Medan Stephen King vandrade genom de ödsliga korridorerna slogs han av att stället var den perfekta platsen för en spökhistoria. 

Samma natt drömde han en mardröm om hur parets treårige son sprang skrikandes genom korridorerna, jagad av en brandslang. Kallsvettig vaknade King, gick upp och tände en cigarett och blickade ut över Klippiga bergen. När cigaretten var slut hade han början till en av sina största skräckhistorier klar för sig

LÄS MER: 7 hotell där de döda härjar under nätterna 

The Stanley Hotel ligger vid foten av Klippiga bergen. Foto: SHUTTERSTOCK

Spöken på hotellet från The Shining

1977 kom romanen "The Shining" ut ("Varsel" på svenska) och 1980 hade Stanley Kubricks filmatisering premiär med Jack Nicholson och Shelley Duvall i huvudrollerna. Sedan dess har The Stanley Hotel varit ständigt förknippat med skräck.

Även om filminspelningen skedde på ett helt annat hotell har fans vallfärdat till The Stanley för att insupa atmosfären. Hotellet anordnar regelbundet historiska rundvandringar med fokus på paranormala aktiviteter och med jämna mellanrum kommer det mer eller mindre trovärdiga vittnesmål om att det spökar på ägorna

Björn checkade in på The Stanley

Häromdagen var det dock något helt annat som skrämde slag på personalen. Natten till torsdag fångade övervakningskamerorna en objuden gäst på väg in i entrén. En stor svartbjörn vandrade in i lobbyn och förbi receptionsdisken. På en film av personalen syns den snurra runt på ett bord innan den hoppar ner och fortsätter sin rundvandring på heltäckningsmattan. 

"Nattlig gäst från vildmarken besöker vår hotellobby. Vi gör ett undantag från regeln om att hoppa på möblerna", skriver hotellet på sin Facebooksida. 

https://www.facebook.com/thestanleyhotel/videos/523195538131958/

Hotellet ligger vid foten av en nationalpark och enligt Reed Rowley, general manager på The Stanley, var björnen bara inne i byggnaden under en kort period.

– Björnarna här uppe är supersmarta och ibland hittar de ett sätt att smita in, säger han till CBS Denver.

Skräckupplevelse på hotell

Enligt Rowley var det aldrig någon fara för varken gäster eller personal och björnen tog sig så småningom ut samma väg som den kom in från. 

Filmen har redan setts av närmare en halv miljon människor och fått mängder med både förskräckta och skämtsamma tillrop. En sak kan man i alla fall konstatera: Du behöver inte längre tro på spöken för att få en skräckupplevelse på "The Shining"-hotellet. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande