<p>Vandrarhemmet Lotshuset i Ångermanland är favoriten bland gästerna.</p>
1 av 5: <p>Vandrarhemmet Lotshuset i Ångermanland är favoriten bland gästerna.</p> Foto: Andreas Nilsson
Blåhammaren i Jämtland är bästa fjällstation.
2 av 5: Blåhammaren i Jämtland är bästa fjällstation. Foto: Johan Marklund
<p>Steninge Vandrarhem i Halland blev årets nykomling.</p>
3 av 5: <p>Steninge Vandrarhem i Halland blev årets nykomling.</p> Foto: Katrin Svensson
<p>Nyrups Naturhotell i Skåne tilldelades ”Årets upplevelse”.<br></p>
4 av 5: <p>Nyrups Naturhotell i Skåne tilldelades ”Årets upplevelse”.<br></p>
<p>Hagaby Lantgården på Öland tilldelades ”rets insats”.<br></p>
5 av 5: <p>Hagaby Lantgården på Öland tilldelades ”rets insats”.<br></p>

Här finns Sveriges bästa vandrarhem

Svenska Turistföreningen har utsett årets bästa svenska vandrarhem. Årets upplevelse är Nyrups naturhotell i Skåne och årets nykomling vandrarhemmet i halländska Steninge.

Och landets mest omtyckta vandrarhem är Lotshuset utanför Nordmaling.

Vinnarna korades på en prisgala i Göteborg i söndags.

Här är segrarna i de tyngsta kategorierna.

Utmärkelsen "årets kudde" går till den anläggning som får flest gäströster i proportion till antalet besökare och delas ut i två klasser: vandrarhem respektive fällstationer. Övriga kategorier är "årets upplevelse", "årets nykomling" och "årets insats".

 

LÄS MER: 15 svenska platser du måste se innan du dör

Årets Kudde (vandrarhem)

Delas ut till den anläggning som fått flest gäströster räknat på antalet gäster.

Guld

 • Lotshuset - Nordmaling, Ångermanland/Västerbottens län

Motivering: För en unik upplevelse där lotsarnas historia paras med såväl smakfull inredning som ett läge som få kan mäta sig med. Med sin blandning mellan genuint och modernt visar Lotshuset hur upplevelser utöver det vanliga får sin näring från såväl personligt bemötande som charmigt utformade rum.

 

LÄS MER: 11 måsten du inte får missa i Ångermanland

Silver

 • Tåkern - Östergötland

Motivering: Med sina fräscha rum i gammal stil inrymd i en varsamt renoverad skola visar Tåkerns vandrarhem att en härlig atmosfär verkligen är den bästa huvudkudden. Ett bemötande utöver det vanliga ramar in en verkligt hållbar upplevelse där Rökstenens landskap ger oss en glimt av änglamarken.

 

LÄS MER: 12 självklara skäl att älska Östergötland

Brons

 • Gällnö - Stockholms skärgård

Motivering: Med bevarad skärgårdskänsla där hav möter land ges en helhetsupplevelse i en oas fri från storstadens stress. Ständig utveckling parad med personlig och avslappnad service som aldrig tummar på professionaliteten gör att mången återkommande gäst vittnar att det är som att komma hem.

 

LÄS MER: Stockholms skärgård – guide till 17 bästa öarna

 

Årets Kudde (Fjällstation)

Delas ut till den anläggning som fått flest gäströster räknat på antalet gäster.

Guld

 • Blåhammaren - Jämtland

Motivering: Med vilsamt lugn för kropp och knopp på väg till fjällets topp fortsätter Blåhammaren att vara en verklig höjdare med sin blandning av lyx och tradition. Kulinariska överraskningar levererade av engagerade kockar efter en tur på fjället skapar magiska möten mellan mat och fjällets karga historia.

Silver

 • Helags - Jämtland

Motivering: För en genuin och inspirerande miljö som skapar äkta gemenskap mellan personal och gäster. En rustik pärla i blåsten vid foten av Sveriges högsta topp söder om polcirkeln där solen går upp över vår sydligaste glaciär. Inte undra på att såväl fjällräv som fjällvandringsräv ständigt kommer tillbaka.

Brons

 • Saltoluokta - Lappland

Motivering: För en gedigen miljö där otämjd vildmarken och modern bekvämlighet och lyx möts i en perfekt kombination som får dig att längta tillbaka redan när du kliver ut över tröskeln. Den alltid lika spännande maten med sina lokala inslag skapar en varm hemtrevlighet som andas historia och äkthet.

 

Årets Nykomling

Delas ut den anläggning eller ny värd som på ett anmärkningsvärt sätt gjort entré under året.

Guld

 • Steninge Vandrarhem - Halland

Motivering: För en nyskapande upplevelse i världsmästarklass från morgonens frukostgröt till kvällens natursköna vandringstur. Såväl service som inredning gör skäl för de dikter om natur och kultur som skaldats här invid Kattegatts strand. En halländsk pärla med lyster av omsorgsfullt handlag och hantverk.

Silver

 • Norrköpings centralstation - Östergötland

Motivering: Med en såväl central position som stationär lokalisation banar denna järnbanepärla sig väg in bland de mest intressanta tillskotten på vandrarhemmens turlista. Komfort, läge, service och kristallkronor i varje rum leder tankarna in på historiska stickspår där ingen omsorg saknas.

Brons

 • Nyrups Naturhotell - Skåne

Motivering: När bokskogens skira lövverk förenas med såväl de renaste fiskevatten och mongoliska hyddor kan ingen motstå denna nykomna intensiva naturupplevelse. För en avkoppling i såväl fotogenlampans som vintermånens sken som inte lämnar några avtryck i naturen annat än i själens landskap. Även nominerad till Årets Upplevelse.

 

Årets Upplevelse

Delas ut den anläggning som har skapat ett arrangemang eller en aktivitet utöver det vanliga under året.

Guld

 • Nyrups Naturhotell - Skåne

Motivering: För en uppvisning i bekvämlighet som utmanar gästens sinnen och föreställningar om vad en ett vandrarhem kan erbjuda. När du har stängt den mongoliska yllehyddans dörr stiger du in i en ny värld där mänskliga möten får en ny inramning och du kan andas ut mellan vandringsstigar och vulkaner.

 

LÄS MER: Därför är Skåne bäst – 12 skäl att älska Skåne

Silver

 • Ransäter/Prästmyren - Värmland

Motivering: Till ackompanjemang av såväl gångbara spelmanstoner som bondkökets frukost leder denna värmländska pärla oss ut i den idylliska natten. För en kompromisslös energikick med loge och spelloft inbäddade i en grönska fylld av lugn för stressade själar som kvalar in bland årets givna upplevelser.

 

LÄS MER: Värmland är bäst – 11 skäl att älska Värmland

Brons

 • Snöå bruk - Dalarna

Motivering: För sin konsekventa outtröttliga vilja att skapa paket fyllda av det bästa Dalarna kan ge både i form av upplevelser och mat. Snöå bruk utmärker sig med en unik känsla för såväl bruksmiljöns som det rika kulturlivets möjligheter där både skidspår och trerättersflärd finns på den upplevelserika menyn.

 

LÄS MER: Dalarna är bäst – 11 skäl att älska Dalarna

 

Årets Insats

Delas ut den anläggning som har utmärkt sig utöver det vanliga inom något område. Exempelvis hållbarhetsarbete, renovering, medlemsrekrytering eller liknande.

Guld

 • Hagaby Lantgården - Öland

Motivering: För att mitt i det öländska landskapet bland mangårdsbyggnader och sovklara hängmattor ha skapat en medlemsmagnet utöver det vanliga. Att låta cykel och golfbag tävla med såväl fotocafé som strandängar med vraksafari gör Hagaby det till ett uppskattat paradis både för den aktive och stressade.

Silver

 • Grövelsjön - Dalarna

Motivering: Med en gedigen certifierad upplevelse från minsta omhuldad tuva till restaurangens lokala råvaror fortsätter Grövelsjöns vandrarhem sin KRAV-fyllda resa på Svanens rygg mot nya hållbara höjder. En utveckling som lär fortsätta längs sin natursköna fjällstig som nytt officiellt Vasaloppscenter.

Brons

 • Vare - Halland

Motivering: För att i kontrast till sin historia som fattighus ge besökare en rik upplevelse med helt nyrenoverade rum där surfingparadiset är en kort promenad bort. Medan servicen strålar i kapp med värmen från sandstrandens varma dyningar och den stora bakugnen, bäddas gästerna in i den lummiga trädgården.

 

Källa: STF

 

LÄS MER: Spa i Sverige – 10 hetaste hotellen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande