1 av 3
Korridor i fängelsehotellet Barabas Luzern i Schweiz.
2 av 3: Korridor i fängelsehotellet Barabas Luzern i Schweiz. Foto: Pressbild
Loungehäng på Het Arresthuis i Nederländerna.
3 av 3: Loungehäng på Het Arresthuis i Nederländerna. Foto: SPUISERS.NL

7 fängelsebyggnader som blivit coola hotell

Att fängelser omvandlas till hotell är vanligare än man tror. Här är några av de häftigaste exemplen.

Att spendera en natt i fängelse är väl inte direkt vad man drömmer om, men det faktiskt en hel del människor som till och med betalar för att göra det. Dock har inget brott begåtts – det är bara tidigare fängelser som har omvandlats till hotell. Mirror har sammanställt en lista på allt från enkla boenden till lyxhotell som tidigare inhyst fångar. Och fördelarna är många: du slipper vatten och bröd – och du kan checka ut precis när du vill …

1. Långholmen Hotell, Sverige

Långholmens historia som fängelse sträcker sig tillbaka till 1724. Fängelset fanns kvar på ön i centrala Stockholm ända fram till 1975, och här har bland många andra Hjalmar Branting, Stig Wennerström, Lasse Strömstedt och Jan Guillou varit intagna. Förutom hotell och vandrarhem finns här i dag ett fängelsemuseum, där man kan gå in i en cell och uppleva hur dåtidens fångar bodde. På hotellet kan man välja mellan enkelcell, dubbelcell, tvåbäddscell och familjecell – alla med hög standard och frukostbuffé.

Adress: Långholmsmuren 20, Stockholm

ANNONS: Läs mer och boka Långholmen Hotell här [extern länk]

Enkelcell på Långholmen. Här fanns ett fängelse i 250 år – i dag är det hotell och vandrarhem. Foto: Pressbild

LÄS MER: Här är de 19 bästa hotellen i Stockholm 

2. Het Arresthuis, Nederländerna

En gång i tiden var detta ett ställe där ingen ville bo frivilligt, men sedan 2011 är det ett lyxhotell. Det gamla fängelset i Roermond byggdes 1863, och man har bevarat en hel del av de ursprungliga detaljerna som gjutjärnstrapporna, de gamla celldörrarna och de gallerförsedda fönstren. Cellerna har byggts om till större rum, där det minsta rummet består av tre gamla celler, medan fängelseledningens rum byggts om till sviter. Rastgården är numera en uteservering, och vill man skämma bort sig finns både ett fitnesscenter och möjlighet till afternoon tea på hotellet – en service som gissningsvis inte erbjöds de ursprungliga gästerna.

Adress: Pollartstraat 7, Roermond

ANNONS: Läs mer och boka Het Arresthuis här [extern länk]

På Het Arresthuis i Roermond har många av de ursprungliga detaljerna bevarats. Foto: SPUISERS.NL

3. The Liberty Hotel, USA

Att döpa ett hotell som en gång varit ett beryktat fängelse till ”Friheten” är antingen genialt eller ett utslag av dålig smak. Charles Street Jail, som det hette på den tiden, byggdes 1851 och har under årens lopp inhyst allt från suffragetter och tyska krigsfångar till medborgarrättskämpen Malcolm X. 1990 stängdes fängelset, och efter en renovering som lär ha kostat närmare 1,5 miljarder svenska kronor öppnades The Liberty 2007 – ett lyxhotell med 300 rum, ett fantastiskt atrium, två restauranger, fyra barer och en nattklubb. Tänk om dåtidens fångar hade vetat …

Adress: 215 Charles Street, Boston

ANNONS: Läs mer och boka The Liberty Hotel här [extern länk]

Det mäktiga atriet på The Liberty i Boston – en gång centrum i Charles Street Jail. Foto: Pressbild

4. Hotel Katajanokka, Finland

Redan 1749 byggdes Helsingfors kronohäkte på Skatudden en kort promenad från centrum, men den äldsta nu kvarvarande byggnaden är från 1837. Sedan drygt tio år har de omkring 200 cellerna gjorts om till 106 hotellrum med nästan en meter tjocka tegelväggar vilket borde garantera en god nattsömn. Den korridor som en gång förband cellerna har lämnats oförändrad, och ekot som hörs är detsamma som på fångarnas tid. Till bekvämligheterna hör ett gym som är öppet 24 timmar, bastu och en restaurang som serverar närproducerad ekologisk mat med nordiska influenser.

Adress: Marinkasernsgatan 1 A, Helsingfors

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Katajanokka här [extern länk]

Centralkorridoren på Hotel Katajanokka i Helsingfors. Foto: NINA PAULOFF

LÄS MER: 10 tips till heta Helsingfors – från bastubad till shopping 

5. Alcatraz Hotel am Japanischen Garten, Tyskland

Det tidigare fängelset i den tyska staden Kaiserslautern är numera ett hotell med 56 rum, sviter och ett konferenscenter. Vill man få den riktiga fängelsekänslan kan man boka en cell med matlucka i celldörren, gallerförsedda fönster, originalsäng från fängelsetiden (byggd av de intagna), handfat och toalett, med gemensamma duschar på varje våningsplan. För den som inte vill gå ”all in” på fängelsetemat finns också mer konventionella hotellrum och, som sagt, några sviter med betydligt högre standard. Och namnet på hotellet är knappast valt av en slump.

Adress: Morlauterer Strasse 1, Kaiserslautern

ANNONS: Läs mer och boka Alcatraz Hotel am Japanischen Garten här [extern länk]

Gallerprydd reception på Alcatraz Hotel am Japanischen Garten i Kaiserslautern. Foto: Pressbild

6. Barabas Luzern, Schweiz

Luzerns centralfängelse byggdes ursprungligen 1862, men när det stängdes och omvandlades till ett hotell i slutet av 1990-talet gjorde man inte alltför många ändringar, utan lät mycket av den ursprungliga inredningen finnas kvar. I dag erbjuder hotellet erbjuder allt från små, encelliga rum till lyxsviten i det tidigare vaktkontoret. Och även om varje rum har fått eget badrum och trägolv finns gallren kvar på fönstren, och celldörrarna är fortfarande tjocka ståldörrar. Och känner man för att rymma från cellen är det bara att smita ner i nattklubben som är belägen i källaren.

Adress: Löwengraben 18, Luzern

ANNONS: Läs mer och boka Barabas Luzern här [extern länk]

Fasaden på Barabas Luzern. Foto: Pressbild

7. Malmaison Oxford, Storbritannien

”Better than your average prison” är mottot med vilket detta hotell marknadsför sig, och det är svårt att säga emot. Ursprungligen ett medeltida slott blev det 1888 ett viktorianskt fängelse fram till 1996, då det stängdes och köptes av hotellkedjan Malmaison som specialiserat sig på att omvandla historiska byggnader till boutiquehotell. Rummen i A-flygeln är hopbyggda av tre tidigare celler, varav en fungerar som badrum och de andra två bildar ett sovrum. Och även om rummen är topputrustade med bekväma dubbelsängar, wifi och platt-tv påminner de tjocka väggarna, välvda taken och järndörrarna om husets tidigare funktion.

Adress: Oxford Castle, 3 New Road, Oxford

ANNONS: Läs mer och boka Malmasion Oxford här [extern länk]

Korridoren i Malmaison Oxford skvallrar om att hotellet tidigare har fungerat som fängelse. Foto: KI PRICE

LÄS MER: 10 bästa hotellen i London 

Aktuellt just nu