Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tunga draperier på Dorsia i Göteborg.Tunga draperier på Dorsia i Göteborg.Tunga draperier på Dorsia i Göteborg.
Anrikt på Grand Hôtel i Stockholm.Anrikt på Grand Hôtel i Stockholm.Anrikt på Grand Hôtel i Stockholm.
Mirrorcube på Treehotel.Mirrorcube på Treehotel.Mirrorcube på Treehotel.
1 AV 4
Tunga draperier på Dorsia i Göteborg.
Foto: SPIRPIX AB / HENRIK LINDEN
2 AV 4
Anrikt på Grand Hôtel i Stockholm.
3 AV 4
Mirrorcube på Treehotel.
4 AV 4

Åtta drömhotell i Sverige vi gärna bor på i sommar

I år kommer många av oss semestra i Sverige. Medan massor av svenska hotell löser problemet med övernattning finns det andra hotell som vill vara en väsentlig del av resans mål. Läs om åtta drömhotell i Sverige – alla värda en egen resa.

2020 kommer att bli ett annorlunda år på flera sätt. Hur än coronakrisens efterverkningar kommer att se ut pekar allt på att 2020 års starkaste resetrend blir semester i Sverige. Att vi kommer att glädja en hårt ansatt svensk hotellbransch i sommar verkar helt klart.

Så varför inte göra hotellet till destinationen om du ändå semestrar på hemmaplan i år? Det finns hotell och hotell. En del löser bara problemet med övernattning. Andra är en väsentlig del av resans mål. Hotell där man helst vill slänga bort sin egen dörrnyckel och bara fortsätta bo för evigt i en lite bättre värld.

Här följer vår lista på åtta av de bästa hotellen i landet. De har helt olika karaktär, men delar epitetet drömhotell. Dessa hotell ger garanterat minnesvärda vistelser för sina gäster. De är just destinationshotell, som branschen kallar dem.

Standarden är överlag femstjärnig, men med ett undantag: Knappgården i norra Dalarna, som får representera de fantastiska och ofta prisvärda pensionat som Sverige har många av. Med rätt omgivningar måste inte tvålen i badrummet vara handgjord.

Att sommaren 2020 kommer innebära ett annat slags resande står redan klart. Om det leder till att vi svenskar upptäcker vad några av landets absolut bästa hotell har att erbjuda är det inte bara något dåligt. Ett riktigt bra hotell kan och bör vara resans mittpunkt. 

1. Treehotel

Omskrivna Treehotel kombinerar en djärv idé om kreativt utformade hotellrum uppe i träden med en femstjärnig standard på mat och boende. Här kan man bo i märkliga kreationer som spegelklädda Mirrorcube, fågelboet Bird’s Nest, rymdskeppslika Ufo eller klarröda Blue Cone. Upplevelsen av den omgivande norrländska naturen med Luleälvens dalgång och milsvida skogar gör inga besökare besvikna. Restaurangen drar inte oväntat nytta av det norrländska skafferiets suveräna råvaror. Sammanlagt finns ett 50-tal olika aktiviteter som följer årstiderna: skogsvandringar, hästridning, turer med hundspann, skotersafari, norrskenssafari, möten med samisk kultur och massor av annat.

Adress: Edefors väg 2, Harads

ANNONS: Läs mer och boka Treehotel här [extern länk]

Nej, det är inte ett rymdskepp som har landat – det är Ufo på Treehotel.Nej, det är inte ett rymdskepp som har landat – det är Ufo på Treehotel.Nej, det är inte ett rymdskepp som har landat – det är Ufo på Treehotel.
Nej, det är inte ett rymdskepp som har landat – det är Ufo på Treehotel. Foto: Pressbild

2. Wanås Restaurant Hotel 

Wanås Restaurant Hotel är Sveriges kanske främsta kulturhotell. Det ligger i en gårdsmiljö från 1700-talet med anor från medeltiden, och den slottslika huvudbyggnaden har elva personligt inredda rum. Den omkringliggande skulpturparken med 70 olika verk visar ihop med gårdens gallerier upp berömd konst som lockar hit människor från hela världen. Restaurangen är influerad av traktens ekologiska produkter och kan ordna speciella event som ”Dining in the wild”. Till Wanås välkomnas besökare för att avslappnat uppleva god mat, natur, historia och samtidskonst. Wanås ligger i nordöstra Skåne, cirka en och en halv timme från Malmö/Köpenhamn.

Adress: Wanås, Knislinge

ANNONS: Läs mer och boka Wanås Restaurant Hotel här [extern länk]

Koppla av framför brasan på Wanås Restaurant Hotel.Koppla av framför brasan på Wanås Restaurant Hotel.Koppla av framför brasan på Wanås Restaurant Hotel.
Koppla av framför brasan på Wanås Restaurant Hotel. Foto: Pressbild

LÄS MER: Wanås Restaurant Hotel – ett av världens bästa hotell 

3. Nääs Fabriker

Intill sjön Sävelången utanför Göteborg finns ett bomullsspinneri från 1800-talet där hela fabriksområdet numera är ägnat åt förhöjd livskvalitet. I centrum står hotellet, där vissa rum har fem meter i takhöjd och andra egna takterrasser med sjöutsikt. Här finns omsorgen om detaljer som utmärker ett riktigt bra hotell, som extra lyxiga sängkläder och Nääs egna chokladpraliner. Även restaurangen och Badhuset med olika bastukoncept och bryggor ut i sjön bidrar till det förnämliga intrycket, och på området finns också shopping och kulturupplevelser. Nääs Fabriker ligger 20 minuter med bil från Landvetter.

Adress: Spinnerivägen 1, Tollered

ANNONS: Läs mer och boka Nääs Fabriker här [extern länk]

Nääs Fabriker – bomullsspinneri som blivit lyxhotell.Nääs Fabriker – bomullsspinneri som blivit lyxhotell.Nääs Fabriker – bomullsspinneri som blivit lyxhotell.
Nääs Fabriker – bomullsspinneri som blivit lyxhotell. Foto: Pressbild

4. Dorsia Hotel & Restaurant

Dorsia är ett hotell olikt det mesta på våra breddgrader. Hotellet går tvärs emot allt vad nordisk minimalism heter och slår fast att ”more is more”. Landets mest extravaganta boutiquehotell har en belle époque-influerad stil med tunga draperier, mönstrade tapeter och starka färger som tycks dra in gästen i en rad vackra och lätt overkliga filmscener. I stort och smått gäller principen att endast det bästa är gott nog. Restaurangen serverar fransk mat med servitörer i tidstypiska kläder. Frukostbuffén kan vara Sveriges mest storslagna. Dorsia ligger centralt i Göteborg och samtidigt i ett annat universum.

Adress: Trädgårdsgatan 6, Göteborg

ANNON: Läs mer och boka Dorsia Hotel & Restaurant här [extern länk]

Dekadent lyx på Dorsia.Dekadent lyx på Dorsia.Dekadent lyx på Dorsia.
Dekadent lyx på Dorsia. Foto: SPIRPIX AB / HENRIK LINDEN

LÄS MER: Göteborgs 12 bästa hotell – prisvärda och lyxiga 

5. Grand Hôtel

Vad gäller hotell i högsta lyxsegmentet har Stockholm en ganska stor hylla att välja ifrån. Superexklusiva Ett Hem, trendiga Downtown Camper och avslappnade Lydmar Hotel är bara några som förtjänar att nämnas. Men ett snäpp ovanför dem alla i fråga om klass och tradition svävar förstås Grand Hôtel. Ett hotell som på ett självklart sätt berättigar en egen Stockholmsresa. Den som inte vill ta sig råd att bo här bör ändå gå förbi och unna sig ett andetag av luften innanför, samt kanske en drink i Cadierbaren eller en måltid i Mathias Dahlgrens restauranger Rutabaga och Matbaren. Hotellet är ett begrepp och en annorlunda värld, bolmande av unik Stockholmshistoria.

Adress: Södra Blasieholmshamnen 8, Stockholm

ANNONS: Läs mer och boka Grand Hôtel Stockholm här [extern länk]

Anrika Cadierbaren på Grand Hotel.Anrika Cadierbaren på Grand Hotel.Anrika Cadierbaren på Grand Hotel.
Anrika Cadierbaren på Grand Hotel. Foto: Pressbild

LÄS MER: Här är de 19 bästa hotellen i Stockholm 

6. Sigtuna Stadshotell

Sigtuna Stadshotell förkroppsligar drömmen om det intima och historiska stadshotellet med en perfekt balanserad trivsamhet. Vårt lands minsta femstjärniga stadshotell har bara 26 rum och ger alltid sina gäster ett personligt bemötande. Läget med utsikt över Mälarens inlopp till Sveriges äldsta och möjligen mest idylliska stad kan knappast vara bättre. Med skyhög lägstanivå förstärker Restaurang 1909 intrycket av ett förstklassigt etablissemang. Hotellet utsågs till landets bästa konferenshotell 2019 och erbjuder flera ovanliga möjligheter, alltifrån att abonnera hela hotellet i ett paket till att hyra ett rum som arbetsrum över dagen.

Adress: Stora Nygatan 3, Sigtuna

ANNONS: Läs mer och boka Sigtuna Stadshotell här [extern länk]

Utsikt i toppklass från Sigtuna Stadshotell.Utsikt i toppklass från Sigtuna Stadshotell.Utsikt i toppklass från Sigtuna Stadshotell.
Utsikt i toppklass från Sigtuna Stadshotell. Foto: Pressbild

7. Knappgården

Knappgården kan inte mäta sig med övriga hotell i denna artikel i fråga om standard. Men ett drömhotell är det på sitt eget sätt. För var annars kan man hitta ett pensionat i en uråldrig knuttimrad dalagård med fantastiska vyer över norra Dalarnas fjällvärld? Njut en trerättersmiddag med lokala råvaror, paddla eller fiska i klara fjällsjöar och vandra i Fulufjällets nationalpark med Sveriges högsta vattenfall och ett av världens äldsta träd, 9 500-åriga ”Old Tjikko”. Spela en runda på vackra Idre Golf. Vintertid finns naturligtvis andra slags aktiviteter, förutom skidåkning både utför och på längden, exempelvis hundspann och slädturer.

Adress: Heavägen 51, Särna

ANNONS: Läs mer och boka Knappgården här [extern länk]

Livskvalitet på Knappgården i Dalarna.Livskvalitet på Knappgården i Dalarna.Livskvalitet på Knappgården i Dalarna.
Livskvalitet på Knappgården i Dalarna. Foto: Pressbild

8. Villa Strandvägen

Villa Strandvägen i Ystad ryms i en grandios sommarvilla byggd 1899, och är både en välkänd lyxkrog och ett exklusivt hotell med bara sju rum. Villans hemlika stil har beskrivits som en bit New England flyttad till Skåne. Här ges garanterade möjligheter att hitta det goda livet. Verandan är som gjord för ett glas champagne på blanka eftermiddagen, och i den lummiga trädgården tronar en uppvärmd pool. Man vill knappast lämna Villa Strandvägen frivilligt, men den långa Ystadsstranden skymtar nära och som gäst har man tillgång till Ystad Saltsjöbads spaavdelning. Dessutom kan man låna egen golfbil eller en cykel för att upptäcka omgivningarna i godan ro.

Adress: Strandvägen 1, Ystad

ANNONS: Läs mer och boka Villa Strandvägen här [extern länk]

Herrgårdskänsla på Villa Strandvägen.Herrgårdskänsla på Villa Strandvägen.Herrgårdskänsla på Villa Strandvägen.
Herrgårdskänsla på Villa Strandvägen. Foto: Pressbild

LÄS MER: Njut en lyxhelg på svenska slott och herrgårdar