Legendariska Hotel Negresco i Nice – värt ett besök

På Hotell Negresco har gäster som Michael Jackson, drottning Elizabeth och James Dean checkat in.

Utifrån ser det ut som en viktoriansk tårta – en böljande gräddvit skapelse toppad av en praktfull rosa kupol.
Passera de stiliga unga dörrvakterna med sina vita handskar och 1700-talsuniformer och du förflyttas genast till en häpnadsväckande värld fylld av kontrasterande starka färger och ett kalejdoskop av fem århundradens bild-, skulptur- och inredningskonst.
Hotell Negresco är en makalös kombination av hotell och museum – och allt är en viljestark kvinnas verk.

En legend på dekis

När Jean Augier och hennes make köpte Negresco 1957 var hotellet, som byggdes 1912, en legend på dekis. Det kom att bli en färgstark och konstälskande kvinnas livsprojekt. Den murriga bruna och vinröda 50-talsfärgskalan som präglade 

hotellet var snart ett minne blott. Under drygt fyrtio år har madame Augier dammsugit Frankrike och världen på konstobjekt värdiga hennes unika hotell.
Alldeles innanför foajén ligger den bländande ”Kungliga salongen”, en stor rund sal, toppad av en glaskupol gjord av arkitekten bakom Eiffeltornet. Från taket hänger en gigantisk kristallkrona (16 800 kristaller) ursprungligen beställd av den siste ryske tsaren (ryska revolutionen gjorde att den blev kvar i Frankrike).
Golvet täcks av vad som vid invigningen 1913 var världens största handvävda matta.
Från de eleganta sittgrupperna (i knallfärger: gult, blått och grönt) kan besökarna vila ögonen på en märklig konstblandning: kungaporträtt från 1700-talet intill en modern, kanariegul skulptur av en kurvig baderska, signerad Niki de Saint Phalle. Det är Jean Augiers idé: antika muséiföremål och modern konst i glad samvaro.

145 rum i olika design

Hotellet har 145 rum som alla är olika, och de fyra våningsplanen går i var sin stil: ”modernt”, ”kinesiskt”, ”empir” och ”Napoleon III”.

Vissa rum har litterära eller musikaliska teman som ”La Traviata”-rummet. Andra är inredda som hyllning till kändisar som bott där, som Coco Chanelrummet.

Kändisar i överflöd

Och någon brist på kända besökare lider Negresco inte av. Frank Sinatra, Marlene Dietrich, Charlie Chaplin, Winston Churchill, Elizabeth Taylor, Rolling Stones, kejsaren av Japan och Michael Jackson är bara några exempel. Skrönorna är många. En kväll när hissen inte fungerade vägrade till exempel den världsberömde pianisten Arthur Rubinstein att gå de fyra trapporna och lät sig i stället installeras med kudde och täcke i ”Ludvig XIV-salongen.
Glädjande nog är hotellets attityd inte så förnäm som man kan tro. Förbipasserande är välkomna in på en titt i lugn och ro.
Läget är suveränt mitt på strandpromenaden Promenade des Anglais där man har en egen badstrand.

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Negresco här [extern länk]

FAKTA

Hotell Negresco:


Hotellet är en skapelse från Frankrikes ”La belle epoque” (1890–1914), den period då industrialismens vinster födde de stora boulevarderna och stadens pampiga byggnader.

Om Nice:


Staden, som har 350 000 innevånare, var italiensk fram till 1860. Mellan 1860 och 1911 var den Europas snabbast växande stad och en av de första att basera sin ekonomi på turism. Storbritanniens drottning Victoria (1819–1901) kom att uppskatta det milda  vinterklimatet. I hennes efterföljd blev staden innestället för den brittiska överklassen. Första turistguideboken publicerades redan 1887.

Aktuellt just nu