Herodion Hotel, 100 meter från Akropolis.
1 av 2: Herodion Hotel, 100 meter från Akropolis. Foto: Pressbild
Hellenistiska motiv på väggarna i Athens Was Hotel.
2 av 2: Hellenistiska motiv på väggarna i Athens Was Hotel. Foto: CHRISTOS DRAZOS

Atens bästa hotell – i olika prisklasser

Medelhavets mest vibrerande huvudstad har allt. Men egentligen är Aten inte en stad utan ett hopkok av städer, byar och öar som trängs i ett gynnsamt geografiskt område. Greklandsexperten Alexandra Pascalidou har listat Atens bästa hotell i olika prisklasser.

1. Ergon House

Två bröder från Thessaloniki ville hylla grekisk gastronomi och kulinarisk kultur från hela landet. De skapade Ergon – en magnifik matmarknad som numera finns på ett antal orter från London till Bryssel och Santorini. I Aten kan matälskaren även checka in och sova i sjunde himlen. Perfekt beläget i historiska Plaka med spartanskt valnöts- och marmorinredda rum. Från 1 300 kronor per natt.

Adress: Mitropoleos street 23

ANNONS: Läs mer och boka Ergon House här [extern länk]

https://www.instagram.com/p/B60bKI7lYA-/

2. New Hotel

En av världens främsta konstsamlare, Dakis Ioannou, äger detta ekologiskt medvetna femstjärniga designhotell ritat av de berömda brasilianska Campana-bröderna. Detta är drömboendet för design-, arkitektur- och konstintresserade. Centralt, urbant, übercoolt. Om du inte bor här kan du slinka in på drink, kaffe eller matbit. Från 1 500 kronor per natt.

Adress: Filellinon Street 16

ANNONS: Läs mer och boka New Hotel här [extern länk]

New Hotel – en dröm för den designmedvetne. Foto: Pressbild

3. Herodion Hotel

Bara 100 meter från Akropolis ligger detta familjeägda, hemtrevliga hotell med många stammisar. De rätt alldagliga rummen kompenseras med en takterrass som bjuder på enastående utsikt. Häng i baren och restaurangen, ta yogaklasser på deras spa eller koppla av i deras utomhusjacuzzi. Från 700 kronor per natt.

Adress: Rovertou Galli 4

ANNONS: Läs mer och boka Herodion Hotel här [extern länk]

Utskt över Akropolis från takterrassen på Herodion Hotel. Foto: Pressbild

4. Hotel Grande Bretagne 

Du kan inte passera Aten utan att sätta din välputsade sko på detta lyxiga landmärke, stadens statussymbol, som slog upp dörrarna redan 1842. Under andra världskriget och den tyska ockupationen blev hotellet nazisternas högkvarter. Sedan kom britterna och gjorde det till sitt. Här kan du se allt från demonstrationer till världscelebriteter när de besöker Aten, från Lady Gaga som spred globala chockvågor när hon klev ut naken till Diego Maradona som jag intervjuade i hans hotellsvit medan gråtande fans invaderade lobbyn. Även om du inte har råd att drömma i deras dyrbara dun kan du glida in på en afternoon tea i Vinterträdgården, puffa på en Monte Christo i cigarrbaren eller sippa på en cocktail i Alexander den store-baren som har utsetts till världens bästa hotellbar av Forbes Magazine. Ta hissen till toppen för frukost, lunch eller en drink på GB Roof Garden. Middagen håller dessvärre inte måttet för prisnivån. Från 3 000 kronor per natt.

Adress: 1 Vasileos Georgiou A, Syntagma Square street

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Grande Bretagne här [extern länk]

Hotel Grande Bretagne är ett landmärke i Aten. Foto: Shutterstock

5. Royal Olympic Hotel

Detta familjedrivna femstjärniga hotell med utsikt mot Zeustemplet, nationalträdgården och Akropolis andas harmoni. På takterrassen har flera av mina grek-amerikanska släktingar och vänner firat sina feta, grekiska bröllop. Extra pluspoäng får hotellet för poolen i innergården och biblioteket. Från 1 000 kronor per natt.

Adress: 28-34 Athanasiou Diakou Street

ANNONS: Läs mer och boka Royal Olympic Hotel här [extern länk]

Femstjärniga Royal Olympic Hotel ligger centralt i Aten. Foto: Shutterstock

6. AthensWas Hotel 

Placerad på Atens finaste boulevard ligger detta hotell i klassiskt modernistisk anda. Marmor och valnöt, hellenistiska motiv på väggarna, Le Corbusier-designade färgglada fåtöljer på rummen och mina grekiska favoritprodukter från Korres i badrummen. Från 1 700 kronor per natt.

Adress: 5 Dionysiou Areopagitou

ANNONS: Läs mer och boka AthensWas Hotel här [extern länk]

Hellenistiska motiv på väggarna och Le Corbusier-designade fåtöljer på rummen på Athens Was Hotel. Foto: Pressbild

7. The Acropolis House

Att checka in här är som att komma hem till en gullig gammal grekisk tant som behandlar dig som sitt eget förlorade barn. Redan på hemsidan är den grekiska hönsmamman framme med råd inför resan: Ta inte med dig för mycket kontanter! Ta med kopior på pass och värdepapper! Glöm inte vattenflaska och hatt när du besöker Akropolis! Glöm inte Akropolis! När du ska äta på restaurant – gå in i köket och kika i grytorna! Föredra krogar med många kunder! Undvik mörka kläder på somrarna – de drar till sig värme! Undvik gatuhandlarna – de säljer stöldgods och kopior! Hemma har tanten lite för mycket prylar. Blommiga tapeter, mönstrade överkast, broderade dukar, tavlor som hänger lite för högt upp i något hörn, men rent och fräscht och hemtrevligt är det och perfekt placerat på en mysig gågata. Från 500 kronor per natt.

Adress: Kodrou street 6–8

ANNONS: Läs mer och boka The Acropolis House här [extern länk]

The Acropolis House – hotell med hemkänsla. Foto: Pressbild

LÄS MER: Stor guide till Aten: Bästa tipsen inför resan 

Aktuellt just nu