Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Så får du längsta möjliga ledighet på så få semesterdagar som möjligt

All inclusive – undvik dessa 9 vanliga misstag

Att resa på semester och bo ”all-exclusive” är populärt, inte minst kring högtider som jul och nyår. Men att det är bekvämt innebär inte att du kan strunta i att läsa på och ta allt för givet. Upplevelsen kan bli mindre behaglig än du trott om du inte känner till de här 9 misstagen du bör undvika. 

1. Anta att allt är inkluderat

”All-inclusive” betyder sällan att allt är inkluderat. Vad som gäller kan skifta rejält från anläggning till anläggning och det är förstås viktigt att veta vad som gäller, helst innan du bokar. Mycket kan kosta extra, som vissa av resortens restaurangmiddagar, utflykter och sportaktiviteter. Eller wifi, rumsservice och mer exklusiva spritmärken.

2. Inte ta reda på reglerna

Varje resort har sina egna små regler och bestämmelser du måste sätta dig in i. Behöver du boka bord i förväg på restaurangen? Och när, kanske på morgonen varje dag? De flesta resorter har lite finare restauranger där bokning är ett måste, dessa bli snabbt fulla så det gäller att ha koll. Du måste också känna till öppettider för pooler, barer och allehanda aktiviteter. 

3. Falla för överdådet

När mat och dryck ingår i obegränsade mängder kan det vara lätt att överdriva portionerna och antal drinkar. Särskilt gäller det för bufférestaurangerna, där det oftast finns ett aldrig sinande flöde av allehanda rätter och tillbehör. Det finns alltid mins en sak till man ”borde” prova.... Ta ett varv runt buffén innan du börjar lasta på tallriken, ta sedan bara precis det du vill ha. Om inte annat så är blir det ett onödigt matsvinn om du lastar tallriken full, för att sedan inte riktigt orka äta upp.

4. Nobba bra erbjudanden

Ofta erbjuds en rad aktiviteter under vistelsen. Sätt dig in i villkoren för de olika evenemangen redan första dagen. En del kostar, andra kan rentav vara gratis. Och det kan finnas aktiviteter som roar dig och dessutom kostar lite eller inget alls. Som någon utflykt eller kanske en gratis golfrunda. 

5. Falla för säljare

Många anläggningar har anställda vars enda uppgift är att sälja saker. Som andelslägenheter, spabehandlingar eller olika typer av mer exklusiva upplevelser. En del försäljare kan vara aggressiva medan andra först försöker bli vän med dig vid poolkanten innan de tar upp sitt egentliga ärende. Tänk efter flera gånger om du blir frestad att nappa på något av dessa erbjudanden.  

6. Inte lämna resorten

Det kan vara lätt – och bekvämt – att stanna på anläggningsområdet hela tiden, men det är oftast värt ansträngningen att besöka en näraliggande stad, promenera runt i grannkvarteren eller ta en fika på ett genuint, lokalt kafé. 

Har du behov av några enkla inköp, som tandkräm eller batterier, går sådana varor nästan alltid att hitta till lägre priser utanför resorten. Om du ska bege dig ut så tänk på att taxi kan bli bra mycket billigare om du fångar en bil utanför på gatan än om du beställer en via receptionen.

7. Inte ge dricks

Ibland är dricksen redan inbakad i din boendekostnad eller så kan det vara så att det inte ingår i den lokala kulturen att ge dricks. Ta reda på vad som gäller. Men det är sällan fel att ge dricks till en egen favoritservitör eller städerska. 

8. Inte veta klädkoden

Många anläggningar erbjuder matställen över hela skalan, från enkla strandhak till ”fine dining”- restauranger. Ta inte för givet att du släpps in i shorts och sandaler på de allra finaste etablissemangen. Det är klokt att kolla eventuell klädkod redan innan avresan så du har med dig de plagg som krävs i resväskan. 

9. Bokar vid fel säsong

Det här gäller förstås inte bara för ”all-inclusive”-resenären, men hittar du ett fint ”all-inclusive”-erbjudande till fyndpris finns det förstås en orsak bakom. Till exempel att det råder regnsäsong på orten, eller åtminstone lågsäsong. Att besöka Karibien kan vara jättespännande, men gör du det under orkansäsong kan du få mer spänning än du önskat dig. 

LÄS MER: Älskade charter – hetaste sättet att resa 2023