Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
All inclusive är en både älskad och hatad resform.All inclusive är en både älskad och hatad resform.All inclusive är en både älskad och hatad resform.
Dominikanska republiken och Maldiverna har mycket all inclusive, liksom Egypten, Turkiet och Bulgarien.Dominikanska republiken och Maldiverna har mycket all inclusive, liksom Egypten, Turkiet och Bulgarien.Dominikanska republiken och Maldiverna har mycket all inclusive, liksom Egypten, Turkiet och Bulgarien.
Vad som ingår i "all inclusive" kan variera mycket på olika hotell.Vad som ingår i "all inclusive" kan variera mycket på olika hotell.Vad som ingår i "all inclusive" kan variera mycket på olika hotell.
1 AV 3
All inclusive är en både älskad och hatad resform.
Foto: GETTY IMAGES
2 AV 3
Dominikanska republiken och Maldiverna har mycket all inclusive, liksom Egypten, Turkiet och Bulgarien.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Vad som ingår i "all inclusive" kan variera mycket på olika hotell.
Foto: GETTY IMAGES

All inclusive – allt du behöver veta

Älska eller hata all inclusive?

Få resformer är så omdebatterade som den där allt är inkluderat.

Men varför? Och vad ingår i all inclusive egentligen? Är det billiga resor? Kan man åka sista minuten?

Allt om Resor har svaren!

1. Vad är all inclusive?

All inclusive innebär att alla måltider inklusive dryck ingår i priset på hotellet. Men det betyder sällan att allt verkligen är inkluderat. Importerade alkolholhaltiga drycker brukar vara undantagna. Samma sak gäller ofta importerad läsk och glass som inte är i lösvikt.

Det är stor skillnad på olika hotell och resorter. Generellt gäller att ju fler stjärnor/högre pris desto mer ingår i priset. Ett typexempel på ett trestjärnigt hotell kan vara buffé till frukost, lunch och middag på bestämda tider, läsk och lokalt vin eller öl till lunch och middag, fika och kulglass på eftermiddagen, läsk och lokal alkohol i baren hela dagen till klockan 24. På en femstjärnig resort kan tiderna vara generösare, det brukar finnas möjlighet att äta på à la carte-restaurang några kvällar, urvalet av dryck är ofta bredare och allehanda aktiviteter kan ingå.

2. Vad är skillnaden på all inclusive och helpension?

I helpension ingår tre måltider om dagen men inte dryck. Inte heller kaffe, glass eller drinkar under dagen eller några aktiviteter.

3. Är all inclusive billigare än andra resor?

Det beror på hur mycket man äter och dricker. Ofta krävs ganska många drinkar och glassar per dag för att det ska löna sig. Å andra sidan vet man vad man betalat och behöver inte tänka på pengar under resan.

4. Kan man hitta billig all inclusive i sista minuten?

Sällan. I lågsäsong kan det vara möjligt, men de billigaste resorna inkluderar normalt ospecificerat hotell utan måltider eller bara flyg.

5. Vilka är fördelarna med all inclusive?

Många gillar att ha koll på kostnaderna genom att betala allt i förväg. Det kan vara skönt att låta barnen äta glass i stora lass utan att behöva tänka på priset. Obegränsad tillgång till fria drinkar i baren lockar en del.

All inclusive har också blivit populärt när större grupper reser tillsammans, exempelvis familjer med tre generationer. Man slipper dra i väg hela gänget och leta efter en restaurang med tillräckligt många lediga platser varje kväll.

All inclusive är praktiskt när ni är många som reser tillsammans.All inclusive är praktiskt när ni är många som reser tillsammans.All inclusive är praktiskt när ni är många som reser tillsammans.
All inclusive är praktiskt när ni är många som reser tillsammans. Foto: GETTY

6. Vilka är nackdelarna med all inclusive?

När man reser på all inclusive är man begränsad till hotellet. Det blir frukost, lunch och middag på samma ställe varje dag, möjligen på ett par restauranger om man bor på en större resort. Måltiderna är nästan alltid bufféer, vilket på enklare ställen kan innebära skolmatsalsstandard. Maten brukar vara internationella standardrätter, möjligen med ett mindre lokalt inslag.

Alltinkluderatgästerna stannar normalt på hotellet nästan hela tiden. De får inte uppleva mycket av den lokala kulturen.

Men det är framför allt utanför hotellet som problem uppstår. När alla turister stannar på hotellet försvinner möjligheten för lokalbefolkningen att försörja sig på restauranger, barer eller butiker utanför resortområdena. När de tvingas lägga ned sina verksamheter drabbas framför allt de själva och deras anställda, men även turisterna – för de vill ju ändå gå ut och insupa lite lokalatmosfär då och då.

All inclusive-resorterna ingår ofta i stora internationella hotellkedjor som köper in mat och förbrukningsvaror centralt, ofta i något annat land, av stora grossister. Småföretagarna kan inte vara med och konkurrera. Inkomsterna från resorterna går ofta rakt ut ur länderna utan att lämna särskilt mycket kvar.

7. Men om jag ändå vill resa på all inclusive, vad ska jag tänka på då?

Resebranschens organ Travelife certifierar hotell som uppfyller vissa krav på exempelvis miljöpåverkan, anställdas rättigheter och stöd till lokalsamhället. Travelife har fått kritik för slapp kontroll av certifierade hotell, men är ändå den märkning som finns att tillgå. Kolla om hotellet har en Travelifecertifiering, helst ”Award of excellence”.

Det finns några enkla saker att göra på plats:

* Handla hellre utanför resorten än i hotellets egna butiker.

* Ät åtminstone några måltider utanför hotellet. Flera arrangörer har ”semi inclusive” där de flesta måltider ingår men inte alla.

* Var inte rädd för att lämna hotellområdet. Ta en lokalbuss eller taxi hellre än resortens egna transporter.

* Lämna dricks till hotellpersonalen. I många länder är dricksen ett viktigt tillägg till den låga lönen.

* Om du bara vill vara på hotellet och njuta i värmen utan att fundera på var du är bör du semestra i ett demokratiskt land där mänskliga rättigheter respekteras och chansen är större att arbetsvillkoren är åtminstone hyfsade.

Var inte rädd för att lämna hotellområdet.Var inte rädd för att lämna hotellområdet.Var inte rädd för att lämna hotellområdet.
Var inte rädd för att lämna hotellområdet. Foto: GETTY

8. Hur många reser på all inclusive?

All inclusive introducerades i Sverige i större skala vid mitten av 1990-talet, då framför allt med billiga resor till Isla Margarita i Venezuela. Då var det fria paraplydrinkar som lockade mest.

Sedan blev resformen bara populärare, särskilt bland barnfamiljer. Charterbolagen lanserade all inclusive-hotell i rask takt. Toppen kom runt 2010 då 25–30 procent av charterresenärerna valde allt inkluderat. Sedan kom arabiska våren då resorna till Egypten, ett av de största all inclusive-länderna, i stort sett upphörde. Nu har även turismen till Turkiet avstannat. Även där är all inclusive dominerande bland charterturisterna.

I stället reser vi till Spanien och andra länder där konceptet aldrig riktigt fått fäste. Charterbolagen har fortfarande 20–25 procent all inclusive, men andelen minskar.

I dag är trenden den rakt motsatta: att leva som en ”local”, äta närproducerat och bo på små personliga hotell – allt som all inclusive inte är.

9. Vilka länder har mest all inclusive?

Man kan säga att konceptet uppfanns av Club Med 1950. Från början var det ett lågprisalternativ till dyra hotell och restauranger. Club Med fanns mest vid Medelhavet men öppnade snart resorter även på Tahiti och Karibien.

I dag dominerar all inclusive på många öar i Karibien, speciellt Dominikanska republiken. Maldiverna har nästan bara all inclusive, där består hela öar av resorter.

På närmare håll finns det framför allt i Egypten, Turkiet och Bulgarien.

 

MISSA INTE: 

 Svenskarnas 12 populäraste all inclusive-hotell
Nordens 13 bästa äventyrsbad för alla familjer