Den populära uthyrningssajten Airbnb motarbetas nu av myndigheter världen runt.
Barcelona vill också slippa sajten.
I Paris finns numer särskilda regler för uthyrning.
1 AV 3
Den populära uthyrningssajten Airbnb motarbetas nu av myndigheter världen runt.
Foto: Skärmavbild
2 AV 3
Barcelona vill också slippa sajten.
Foto: Pressbild
3 AV 3
I Paris finns numer särskilda regler för uthyrning.
Foto: Brian Kinney

Airbnb hindras av allt fler lagar världen runt

Hyr ut ett rum eller ett hem till turister. Bo som lokalbefolkningen – fördelarna är många. Men nu börjar olika städer sätta käppar i hjulet för den populära uthyrningssajten Airbnb.

Allt fler väljer att hyra bostäder och rum hos lokalbefolkningen när de är på semester. Känslan av att inte vara på ett hotell utan bo hos en familj lockar allt fler. En annan fördel kan vara att det blir billigare boende under din semester. Airbnb ökar stort men samtidigt stramar allt fler städer åt tyglarna och nya lagar och regler påverkar uthyrningen. Här har vi listat ett par städer som lagstadgat uthyrningarna av privata bostäder och hem.

New Orleans

Den nionde augusti kommer stadsbyggnadsnämndens kommission att rösta om hur staden ska delas in i zoner. De olika zonerna kommer sedan att få olika lagstiftningar som i sin tur kommer att påverka reglerna och bestämmelserna för uthyrning. I nuläget finns över 40 000 objekt bara i New Orleans. Det går 25 turister per invånare i staden. Med andra ord väldigt många turister!

LÄS MER: New Orleans dansar igen – 10 år efter Katrina

Barcelona

Alla bostäder som hyrs ut till turister måste finnas registrerade i Kataloniens turismkansli. Förra året fick Airbnb böta motsvarande cirka 520 000 kronor. Året dessförinnan landade böterna på cirka 272 000 kronor. Enligt den katalanska regeringen hade Airbnb gjort sig skyldiga till allvarliga överträdelser av lagen.

LÄS MER: Älskade Spanien! 16 härligaste platserna

Paris

Ett av Airbnb:s mest populära resmål. Här finns det över 40 000 människor som vill hyra ut rum och bostäder. Det finns en lag som säger att man inte får hyra ut sitt boende i mer än 120 dagar per år. Borgmästaren Anne Hildago vill se till att Paris förblir parisarnas och att inte turisterna tar över kvarteren. För att kontrollera att lagen följs utförs slumpmässiga kontroller.

LÄS MER: Megalyxiga hotellets lyft för fyra miljarder

New York

Redan år 2010 kom det en lag. En lag om att andrahandsuthyrning av lägenheter/hem i färre än 29 dagar i sträck är förbjudet. För att minska lagbrotten har nu väldigt dryga böter lagts till. Första gången du bryter mot lagen får du böta cirka 8000 kronor. Andra gången ökar det med hela 500 procent - alltså 40 000 kronor.

LÄS MER: Airbnb kan stoppas helt i New York

Santa Monica

Här finns några av de tuffaste lagarna mot Airbnb i hela USA. Uthyraren måste själv finnas i fastigheten under hyresgästens vistelse. De måste dessutom skaffa en företagslicens och betala skatt för uthyrningen. Skatten ligger för närvarande på fjorton procent. Nio månader efter att lagen trätt i kraft hade staten utfärdat inte mindre än 650 överträdelser - många av dessa var via Airbnb.

LÄS MER: Gunilla Perssons 11 bästa tips i Los Angeles

Berlin

Det är förbjudet att hyra ut hela lägenheter eller hus till tillfälliga turister eller besökare. Den som bryter mot reglerna riskerar böter på nära en miljon kronor. Sedan lagen trädde i kraft har antalet lägenheter minskat med 40 procent på Airbnb:s sajt. Lagen kom till för att stoppa höjda huspriser och hyresavgifter.

LÄS MER: Airbnb-förbud i Berlin – trissar upp hyrorna

Källa: www.cntraveler.com

MISSA INTE:

 Airbnb: Vinn en natt på Stora Barriärrevet
Kinkbnb – när du vill bo sexigt på semestern
New York – 20 måsten i världens huvudstad