10 hemsökta slott och herrgårdar du kan bo på

Hur lättskrämd är du? Skulle du klara en natt på några av dessa hemsökta gamla byggnaderna... Här är 10 slott och herrgårdar i Sverige där det spökar. Vågar du boka?

Victoria Petersson

1. Bäckaskog slott, Kristianstad 

Slottet ligger i Kristianstads kommun, och är från 1200-talet med en spännande historia. Bland annat har det varit kloster och arrenderats av Oscar I och sedan Karl XV. Numera fungerar slottet som ett hotell och konferensanläggning, och tv-programmet "Stjärnorna på slottet" spelades in här 2012 och 2013. 

Det vanligaste spöket på Bäckaskog är Karl XV:s livhäst Shejk. 1872, när kungen dog var det tradition att även kungens häst skulle avlivas. Shejk sköts ihjäl i slottsparken, och där står nu hans gravsten. Både personal och gäster har därefter hört honom galoppera i slottsparken sent om nätterna. Sägnen säger att man inte ska titta honom i ögonen om man ser honom, då kan någonting hemskt hända. Elvira är ett annat spöke. Hon var en gäst som fick krossat glas i ansiktet och blev svårt skadad. Efter det fick hon bära en svart slöja för ansiktet resten av sitt liv. Det sägs att även hon smyger i slottsvåningen om nätterna.

ANNONS: Boka ett rum på Bäckaskog slott här (om du vågar...) [extern länk]

Bäckaskog slott. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Krusenberg herrgård, Knivsta

På Krusenberg herrgård sägs det finnas gott om paranomal aktivitet, och den vita frun som finns på herrgården har ett eget kuvert uppdukat till sig på ett av borden i matsalen. Vita frun har setts som en skepnad på herrgården och sägs sätta ljuskronor i gungning och slamra med porslin. Det finns också en vålnad vid namn "Svarta mannen" som setts på herrgården iklädd i lång mörk kappa. Besökare har också vittnat om att de sett flera personer med 1700-tals kläder på sig ute på gården. Men några sådana personer (levande åtminstone) befann sig inte på gården. 

ANNONS: Boka ett rum på Krusenberga herrgård här (om du vågar...) [extern länk]

3. Gripsholms slott, Mariefred 

Slottet är också känt som Gustav Vasas slott, som han grundade 1537, och här finns det gott om spökhistorier. Personal har vittnat om konstiga saker som hänt, bland annat nere i vinkällaren där golvet är en del av ett gammalt kloster. I andra rum ska stolar ha flyttats, lampor tändas och släckas eller dörrar öppnas. En teori är att det är gamla munkar som besöker slottet och spökar för personal och besökare, då besökare har beskrivit spökena de sett som "klädda i munkvästar och med mörka huvor". 

Om du har svårt att sova och helst vill bli omstoppad, är det Gripsholms slott du ska åka till. Besökare har vittnat om att de sett sitt täcke röra sig och att de sedan blev omstoppade när de låg i sängen. Låter ju som snälla spöken. 

ANNONS: Boka ett rum på Gripsholms slott här (om du vågar...) [extern länk]

Personal har vittnat om konstiga saker som hänt på Gripsholms slott i Mariefred. Foto: Shutterstock

4. Häringe slott, Stockholm 

Barngråt mitt i natten och ett barn som kryper ner bredvid dig i sängen. Låter det mysigt eller läskigt? Det vittnar iallafall besökare på Häringe slott ha upplevt när de sovit på slottet. Slottet har anor från 1600-talet, och byggdes av greve Gustav Horn som en privat bostad. Gustavs son Axel dog endast två år gammal, och det ska vara Axel som fortfarande finns kvar på slottet och spökar för besökarna. Även tjänsteflickor, en gammal munk och en adelsdam sägs gå igen på slottet. 

ANNONS: Boka ett rum på Häringe slott här (om du vågar...) [extern länk]

Häringe Slott. Foto: Holger Ellgaard/wikimedia

5. Ekenäs slott, Linköping 

Hört talas om "Nisses håla"? Det är ett igenmurat rum som aldrig har öppnats och sägs innehålla en drängpojke som blev inmurad av greve Mauritz Vellingk. Anledningen till att rummet aldrig öppnats är att det sägs att det kommer hända en stor olycka för både slottet och ägarna om rummet öppnas. 

Även en grevinna vid namn Maria Klingspor sägs spöka på slottet varje år den 2 maj när hennes make Philip har namnsdag. Spökar gör hon genom att resa sig från sin grav på kyrkogården för att vandra till slottet. 

ANNONS: Boka ett rum på Ekenäs slott här (om du vågar...) [extern länk]

Det sägs att en grevinna spökar på Ekenäs slott i Linköping. Foto: Matlimatli/Wikimedia commons

6. Slussens pensionat, Henån 

Spökena som håller till på Slussens pensionat beskrivs som vänliga och oförargliga, men kan fortfarande skrämma både personal och besökare. Den första ägarinnan Alfrida Andersson byggde upp pensionatet på 1930-talet och sägs fortfarande finnas kvar på pensionatet. 

Alfrida ska mest hålla till i köket, och det händer ofta att kaffekoppar far ner från skåpen, kaffekannor åker i golvet och bestick rasslar i lådorna.

ANNONS: Boka ett rum på Slussens pensionat här (om du vågar...) [extern länk]

7. Södertuna slott, Gnesta

1300-talsslottets förste kände ägare var riddaren Karl Färla som 1381 blev dräpt av dåtidens rikaste man, riksdrotsen Bo Jonsson Grip.  Under slutet av 1600-talet förvandlas gården till 1700-talsslottet Södertuna. I slutet av 1800-talet blev Ebba von Hallwyl och maken Willhelm von Eckermann slottets härskare.  Wilhelm arbetade mestadels utomlands och det var Ebba som hade det huvudsakliga ansvaret för verksamheten och slottets underhåll. Hon skötte detta med bravur och det sägs att hon fortfarande tronar över gården och att hennes vakande ande håller till i de underjordiska, hemliga gångar från medeltiden, som finns i slottets källare.

ANNONS: Boka ett rum på Södertuna slott här (om du vågar...) [extern länk]

Södertuna Slott Foto: Raphael Saulus/wikimedia

8. Sundbyholms slott, Eskilstuna

Under medeltiden var slottet klostergods men år 1597 gav Karl IX godset till sin son på sidolinjen, riksamiral Carl Carlsson Gyllenhielm, även sonson till Gustav Vasa. Genom åren har det funnits gott om självupplevda spökhistorier bland både gäster och personal här. För att undersöks saken kom under hösten 2008 mediet Jörgen Gustavsson (känd från tv) på besök och kunde konstatera att på slottet finns ”bara snälla spöken”. Gyllenhielm var en hyvens man. Han sålde sina kanoner för att skaffa mat åt sina mannar och byggde på egen bekostnad en skola i slottets närhet – Sveriges första folkskola. Om spöket skulle vara Carl Carlsson Gyllenhielm, så är det med andra ord ett vänligt sinnat sådant. Spöket brukar ses i slottets källarvalv, och förutom Gyllenhielm själv, skulle det också kunna vara greve Nils August Cronstedt. Han tog 1779 över slottet men blev på grund av ett svårt subordinationsbrott (han hade inte lytt kungens order) dömd till döden. Han blev benådad av Gustav III till livstids fängelse, men frigavs dock till sist.

ANNONS: Boka ett rum på Sundbyholms slott här (om du vågar...) [extern länk]

Foto: SHUTTERSTOCK

9. Örenäs slott, Glumslöv

Det finns en märklig sägen som gått vidare i generationer kring Örenäs slott. Den rike godsägaren Valdorf von Dürendorff levde på 1600-talet i nordöstra Tyskland. En morgon blev han dödad i en duell nära sitt slott. Hans rastlösa vålnad bodde kvar på slottet i flera år. Men på 1900-talet skulle familjen som då residerade på slottet resa till Göteborg. De packade ner sina stora koffertar i skeppet och på något sätt hamnade Valdorf av misstag i en av dem. Utanför Landskrona blåste det upp till storm och familjen blev tvungna att söka skydd i Ålabodarnas hamn. Det sägs att Valdorf där lyckades ta sig ur kofferten, såg tornet på ett slott i fjärran och begav sig dit. Detta var det då nybyggda Örenäs slott.

Sedan dess har hans vålnad varit hemmastadd här. Idag kan man stöta på Valdorf på tredje våningen, vilket bland annat nattvakten har varit med om. En natt hade han med sig en hund som snällt följde med honom, men på tredje våningen vägrade hunden att gå ett steg längre (vilket sägs vara ett typiskt tecken på att det finns spöken i närheten).

ANNONS: Boka ett rum på Örenäs slott här (om du vågar...) [extern länk]

Foto: SHUTTERSTOCK

10. Vadstena Kloster, Vadstena

Vad sägs om en övernattning på ett kloster med anor från 1300-talet? Vadstena klosterhotell ligger i den Heliga Birgittas kloster från 1300-talet och en av byggnaderna i klostret sägs ha varit ett hospice. Alla som sett på skräckfilm vet att ett gammalt hospice är en bra miljö för läskiga vålnader och spöken. Här sägs en dam visa sig med jämna mellanrum, och sätta sig på besökarnas sängkant. 

I övriga delar av klostret så ska lampor leva sitt eget liv, och de tänds och släcks utan att någon är i rummet. Besökare har också vittnat om att det ibland inte gått att öppna en dörr, då det känts som om någon hållit emot på andra sidan. 

ANNONS: Boka ett rum på Vadstena Klosterhotell här (om du vågar...) [extern länk]

LÄS MER: