1 av 4: Tågexperten Andreas Sidkvist från Tågsemester.nu svarar på alla frågor om tågsemester i sommar.
En helsvensk idyll: Nora Tåghem.
2 av 4: En helsvensk idyll: Nora Tåghem. Foto: NORA TÅGHEM
I Sillerud bor man i en klassisk SJ-vagn.
3 av 4: I Sillerud bor man i en klassisk SJ-vagn. Foto: SILLERUD TÅGHOTELL
Välj mellan att sova i första- eller andraklass.
4 av 4: Välj mellan att sova i första- eller andraklass. Foto: SILLERUD TÅGHOTELL

6 läckra tåghotell – vilket väljer du?

Tåg är hetare än på mycket länge.

Frånsett miljövänligheten är tåg också ofta mycket mysiga upplevelser. 

Inte undra på att det finns hotell inrymda i tågvagnar världen över.

Här är sex av de läckraste.

1. The Santos Express Train Lodge, Mossel Bay, Sydafrika 

Få vandrarhem kan slå det här läget. Santos Express tågvagnar står invid en fantastisk strand i Mossel Bay utmed Sydafrikas sydkust mellan Kapstaden och Port Elizabeth. Det är bara 30 meter till vattnet och den vita sandstranden med vajjade palmkronor erbjuder en paradisisk utsikt från tågkupéerna. 

Det är en mycket livlig anläggning som förutom bar och restaurang erbjuder skydiving, vinprovning, haj- och valsafari och mycket mer. Här finns såväl stora hytter för upp till sex personer som en ”Royal suite” för kärlekspar inredd i vintageträ och med romantiskt lejonbadkar.

Santos Express ligger vid en sydafrikansk drömstrand. Foto: SANTOS EXPRESS

 2. Nora Tåghem, Nora, Sverige

I västmanländska Nora, drygt tre mil norr om Örebro, erbjuds övernattande i två charmiga sovvagnar från 1931 med alla vackra detaljer kvar. Vagnarna står fint placerade på spåret närmast Norasjön vilket ger härlig sjöutsikt från samtliga kupéer. Här finns plats för omkring 50 gäster fördelat på 19 kupéer. Välj mellan två, tre eller fyrbäddskupéer. Man välkomnar även husdjur i fem av kupéerna. Duschar, fritt wifi och andra förväntade bekvämligheter finns också. 

I salongsvagnen finns sköna förstaklassfåtöljer att titta på tv eller sitta och läsa i. Badmöjligheter är det förstås nära till, precis som den charmiga gamla trästaden Nora.  

Nota Tåghem ligger fint vid Norasjön. Foto: NORA TÅGHEM

LÄS MER: 9 dyra misstag du gör när du bokar hotell 

3. Train Hostel, Bryssel, Belgien

På det här vandrarhemmet har tågentusiasmen inga gränser. Hur skulle man annars kommit på idén att ställa en tågvagn på takterrassen? Till och med på snedden så att ena änden skjuter ut mot de förbipasserande framför gatuentrén under? Mycket riktigt har Belgiens SJ tagit hjälp av en konstnär som återanvänt gamla tåg och inkorporerat dem i bygget.

Här kan man antingen sova i en de ursprungliga tåghyttarna eller i den större tågvagnen på terrassen med utsikt över staden. Inredningen rymmer mycket vintage och memorabilia. Intill ligger Train World Museum med Europas äldsta ångtåg. 

I Bryssel erbjuds sovvagn på snedden högt upp i luften. Foto: TRAIN HOSTEL

4. Featherbed Railroad Bed and Breakfast Resort, Clear Lake, Kalifornien, USA 

Ett annorlunda hotell då gästrummen ligger i kabysser (”cabooses”), en sorts specialbyggda vagnar designade för personal på frakttåg. Vagnarna är nio till antalet och förstås dekorerade med gamla tågprylar. 

Hotellet ligger i parklik miljö vid stranden av Clear Lake intill norra Kaliforniens berömda vindistrikt Napa Valley. Betjäningen och faciliteterna är allt annat än antik. Hotellet andas moder lyx med bland annat bubbelpool, spa och grillanläggning. Clear Lake ligger drygt 17 mil norr om San Francisco.

Specialbyggda personalvagnar lockar i Kalifornien Foto: FEATHERBED BREAKFAST & RESORT

LÄS MER: 6 häftiga hotell för flygnördar

5. Tåghotellet i Sillerud, Värmland

Den lilla orten i västra Värmland var mellan åren 1928 – 1954 en station utmed järnvägen mellan Åmål och Årjäng.

Vid Silleruds station huserar i dag tåghotellet som erbjuder övernattning i vad man beskriver som ”SJ:s finaste sovvagn”. Vagntypen heter WL5DE och introducerades av SJ på 50-talet. I slutet av 80-talet renoverades 23 tåg av modellen och fick bland annat dusch och toalett i hälften av kupéerna. SJ slutade använda dem 2013 och de flesta skrotades. Men en är alltså numera hotell. 

Här kan du välja att övernatta i antingen en av de fyra 1:a-klasskupeérna med eget duschrum och toalett eller i någon av de sex 2:a-klasskupeérna med handfat på rummet och duschrum och toalett i korridoren. Alla kupéerna har över- och underslaf.

En av SJ:s mest klassiska sovvagnar lockar i Sillerud. Foto: SILLERUD TÅGHOTELL

6. Train Hostel Hokutosei, Tokyo, Japan

Tokyo är känt för sina många udda kafé- hotellkoncept och Train hostel Hokutosei får räknas till dem. Hokutosei var ett känt och bland japaner mycket romantiserat sovtåg mellan Tokyo och Sapporo under åren 1988 till 2015. Numera är det ombyggt till ett vandrarhem med 78 bäddar (man erbjuder såväl sovsalar som separata små rum). Här ifrån är det gångavstånd till stadsdelen Asakusa med det berömda buddisttemplet och landmärket Senso-ji.

Ett i Japan legendariskt 80-talståg bjuder in. Foto: HORIBE HIROYOSHI

LÄS MER: Galnaste boendena med Airbnb

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande