1 av 3: Hotellentreprenören delar med sig av sina 5 bästa tips när du ska bo på hotell.
Hotel Katajanokka i Helsingfors.
2 av 3: Hotel Katajanokka i Helsingfors. Foto: Shutterstock
The Liberty Hotel i Boston.
3 av 3: The Liberty Hotel i Boston. Foto: Hotels.com

5 hotell och vandrarhem med fängslande historia

Före detta presidenter, rånare och välkända mördare. 

De har alla suttit bakom lås och bom i de här lokalerna. 

Men då saknades tv, minibarer och flera andra bekvämligheter som erbjuds dagens betalande gäster. 

1. The Liberty Hotel, Boston, USA

1973 gjorde fångarna på Charles Street Jail revolt. Då var levnadsförhållandena på fängelset så pass dåliga att de ansågs strida mot fångarnas rättigheter. 17 år senare bommade kåken igen.

2007 öppnade anläggningen på nytt, men under vitt skilda förhållanden och ett nytt namn, nämligen The Liberty Hotel. En del fängelseceller, galler för fönstren och den cylindriska planlösningen finns kvar, men hotellgäster som checkar in i de gamla fängelselokalerna där John White Webster, Malcolm X och John J. Divivo och flera andra brottslingar avtjänat sina straff har friheten att komma och gå som de vill.

LÄS MER: Här betalar folk för att hamna i "fängelse" 

2. Hotellet på Pianosa, Italien

En hotellgäst erkänner för News reporter att han konstant kollade över axeln första gångerna han besökte fängelseön Pianosa på den toscanska kusten. Det lilla hotellet på ön drivs nämligen av intagna som ännu inte avtjänat sina straff. Fångarna tar med resenärerna på guidade turer, serverar och lagar mat i restaurangen och hjälper till på hotellet. 

LÄS MER: Övernatta på fängelse i Italien 

Hotellet på ön Pianosa. Foto: Shutterstock

3. Visby fängelse, Sverige

Kompanjonerna Gustaf Adolf Ericsson Hjert och Konrad Tektor Lundqvist (som var den sista fången som offentligt avrättades i Sverige) var två av flera brottslingar som avtjänat straff innanför murarna på Gotland. Än i dag finns 28 fängelseceller kvar, varav flera i originalskick från 1800-talet. Men nu är det resenärer på vandrarhemmet som upptar dem i stället för intagna.

LÄS MER: Sveriges 15 bästa spa – unna dig en mysig helg 

4. Långholmen Hotell, Sverige

Rånmördaren Konrad Tektor Lundqvist, avrättad 18 maj 1876 på Gotland, var den sista svensken som avrättades offentligt. Men det var en annan rånmördare, Johan Alfred Andersson Ander som avtjänade sitt straff på Långholmen i Stockholm, som var den sista svensken som avrättades i landet. Han halshöggs 23 november 1910. 

1989 öppnade ett hotell och vandrarhem i de gamla fängelseanläggningarna. 

Hotellet på Långholmen. Foto: Hotels.com

5. Hotel Katajanokka, Helsingfors, Finland 

Allt ifrån tidigare presidenter (läs Risto Ryti) till rånare har suttit bakom lås och bom på Skatudden. Tusentals dömda avtjänade sina straff i tegelfängelset mellan 1800 och 2002. Fem år efter att verksamheten lagt ner öppnade ett lyxhotell med omgjorda fängelseceller i dess ställe. 

LÄS MER: Här är världens 5 mest sevärda spökstäder 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande