Bo på pittoreska Waxholms hotell.
Sandhamn har både sandstränder och karg skärgårdsnatur.
1 AV 2
Bo på pittoreska Waxholms hotell.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 2
Sandhamn har både sandstränder och karg skärgårdsnatur.
Foto: SHUTTERTSOCK

Övernatta i Stockholms skärgård – bästa hotellen

Anrikt boende i Vaxholm, missionshus på Sandhamn eller en lyxig middag på Utö värdshus? Stockholms skärgård är stor nog för att rymma alla slags hotell och vandrarhem. Vi har valt ut tio bästa boenden, både i inner- och ytterskärgården.

Katarina Forsberg

Kanske passar ett vandrarhem i ytterskärgården i Stockholm där det bara finns ett enda hus, som det på Stora Kalholmen. Här får man ta med sig egen mat och det finns inte rinnande vatten. 

I Stockholms skärgård finns 10 000 öar från norr till söder och det är Sveriges största skärgård. Den sträcker sig från Arholma i norr till Landsort i söder. Norra skärgården sträcker sig mellan Vaxholm och Norrtälje, den södra mellan Dalarö och Nynäshamn. Här kan man båtluffa för 445 kronor. Biljetten gäller i fem dagar och man kan resa obegränsat på Waxholmsbolagets båtar, Strömmas Askungen och Cinderellabåtarna. 

När ska man då åka? Juli är förstås högsäsong och ibland kan det vara svårt att hitta exakt det boende man vill ha. Augusti och september är lugnare - och då är havet också som varmast. 

Hotell och vandrarhem i Stockholms skärgård

1. Waxholms Hotell, Österåker

Anrikt boende med god mat 

Varför inte börja skärgårdsvistelsen med att bo på det nyrenoverade Waxholms hotell i klassiskt inredda rum? I matsalen kan man äta skärgårdens delikatesser, brunch eller dricka afternoon tea. Vaxholm är en idyllisk skärgårdsstad med smala gränder, butiker och kaféer. Vaxholms kastell grundades på 1500-talet och har både restaurang och museum. 

Var: Vaxholm, centralort i den södra delen av Stockholms norra skärgård. Hit tar man sig med buss, bil eller båt från Strömkajen i centrala Stockholm. 

ANNONS: Läs mer och boka Waxholms Hotell här [extern länk]

Waxholms Hotel. Foto: PETER NERSTRÖM / WAXHOLMS HOTELL

2. Svartsö skärgårdshotell & vandrarhem, Värmdö

Två timmar från Stockholm 

Här kan man bo enkelt eller lite lyxigare i hotelldelen. Du kan även hyra hela huset. Frukostbuffén serveras i matsalen som har havsutsikt. Här finns en lanthandel som säljer lokalt producerade livsmedel och man kan även hyra cyklar. Svartsö krog serverar lunch och middag. 

Var: Svartsö by, Norra Svartsö brygga. Ligger mellan Möja och Ljusterö. Hit går Waxholmsbåtarna och Cinderallabåtarna. Även båttaxi trafikerar ön. 

ANNONS: Läs mer och boka Svartsö vandrarhem här [extern länk]

Nära havet – Svartsö skärgårdshotell & vandrarhem. Foto: SVENSKA TURISTFÖRENINGEN

3. Missionshuset Bed & Breakfast, Värmdö

Bo i byns vita kyrka 

I den gamla kyrksalen serveras morgonbuffén och på den övre våningen finns flera dubbelrum. I samhället finns både sandstränder och karg skärgårdsnatur. Här finns många affärer, ett fiskrökeri och restauranger. 

Var: Sandhamn, som varit ett vattenhål för sommarturister sedan mitten på 1800-talet. Hit tar man sig med båt från Strandvägen eller Strömkajen i centrala Stockholm. 

ANNONS: Läs mer och boka Missionshuset Bed & Breakfast [extern länk]

På Sandhamn kan man bo i det gamla missionshuset.

4. Smådalarö Gård, Haninge

Romantiska rum nära city 

Klassiskt pensionat i genuin skärgårdsmiljö, huvudbyggnaden uppfördes år 1810 åt sjökapten Carl Peter Blom. Här bor man i romantiskt inredda rum, hela hotellet är ombonat och mysigt. Antingen kopplar man av och njuter av stillheten, eller också spelar man golf, fiskar eller paddlar kanot. Vällagad mat med skärgårdstema serveras på kvällen. Dalarö är ett levande samhälle året runt. 

Var: Dalarö, Stockholms södra skärgård. Med buss eller bil från city tar det cirka 40 minuter. 

ANNONS: Läs mer och boka Smådalarö Gård här [extern länk]

5. Gällnö vandrarhem, Värmdö

Mycket att välja mellan 

Här bor man i byns gamla skola som blev vandrarhem år 1981. Man kan även bo i campingstugor som finns i olika storlekar. I vandrarhemmet finns kök och man duschar i ett separat hus på gården. 

Man kan även husera i den gamla lärarbostaden på andra våningen i skolan. Hotell Frans August består av ett enda rum med dubbelsäng. 

Var: Gällnö, Stockholms mellersta skärgård. Hit tar man sig med Waxholmsbåt från Strömkajen, eller med Cinderellabåtar från Strandvägen i centrala Stockholm. Från Boda brygga på Värmdölandet går också båtar. 

ANNONS: Läs mer och boka Gällnö vandrarhem här [extern länk]

En av campingstugorna på Gällnö. Foto: SVENSKA TURISTFÖRENINGEN

5. Stora Kalholmens vandrarhem, Värmdö

Plats för lugn & ro 

År 1914 uppfördes ett sommarhus på Stora Kalholmen. I dag är det vandrarhem och det enda huset på ön. Här får man verkligen vara i fred, perfekt för den som vill slippa grannar. Huset är litet och ligger vackert på en klippa. Det finns inget rinnande vatten och mat får man ta med sig själv. 

Var: Stora Kalholmens brygga, Skälvik. Ta Waxholmsbåt från Strömkajen. Går också att lägga till med egen båt. svenskaturistföreningen.se 

Stora Kalholmen. Foto: HENRIK TRYGG

7. Örskärs fyr, Uppland

Flora & fauna på liten ö 

Platsen har haft en fyr sedan 1600-talet och SMHI har fortfarande en väderstation här. På Örskär finns unika orkidéer och havsörn ser man ofta. I den gamla fyrvaktarbostaden är det numera vandrarhem. Det går även att hyra en liten stuga. På sommaren serveras middag i fyrvaktarbostaden. 

Var: Örskär i den uppländska ytterskärgården. Från Öregrund tar man färjan till Gräsö. Från Örskärssund tar man båten till Örskär.  orskarsfyr.se 

Där fyrvaktaren tidigare bodde är det nu vandrarhem på Örskär. Foto: KATARINA UTBERG

8. Vandrarhemmet Siaröfortet, Österåker

Gammal militäranläggning 

I det gamla logementet kan man numera njuta av skärgårdssemester. Här bor man i sköna sängar och rummen har havsutsikt. Siaröfortet byggdes efter första världskriget och det finns olika typer av rum och ett stort kök. Försvarsanläggningen på ön är nu museum. På ön njuter man av härliga bad och havsutsikt över farleden. 

Var: Kyrkogårdsön. Hit tar man sig med båt från Strömkajen i Stockholm eller från Vaxholm och Östanå färjeläger. 

ANNONS: Läs mer och boka Siaröfortets vandrarhem här [extern länk]

Logementet byggdes år 1916, nu är det vandrarhem. Foto: SVENSKA TURISTFÖRENINGEN

9. Utö Värdshus, Haninge

Sommar i Strindbergs anda 

Rummen är inredda med skärgårdstema och i den gamla badorten där bland annat August Strindberg och Evert Taube gillade att tillbringa sina somrar finns mycket att se och göra. Om man inte vill leva ett slappt sommarliv förstås. I minisviten har man en fantastisk utsikt över hamnen. På värdshuset serveras både lunch och à la carte. 

Var: Utö, i Stockholms södra skärgård. Båtar går från Årsta havsbad och även från Strömkajen i Stockholm. 

ANNONS: Läs mer och boka Utö Värdshus här [extern länk]

Rummen på Utö värdshus går i marin stil.

10. Salnö Gård, Norrtälje

Naturen nära Ålands hav 

Det gamla skärgårdshemmet blev på 1920-talet barnkoloni för behövande barn från Stockholms innerstad. Sedan år 1993 drivs det som ett hotell med ekologisk inriktning och det finns både dubbelrum och enkelrum. Här övernattar man i lantlig miljö med vackert inredda rum. Middagen kan intas antingen i Kaptenssalen eller i lusthuset Fru Flora. På gården finns både får och islandshästar. 

Var: Södra Väddö, i Stockholms norra skärgård. Hit kan man ta både buss eller bil. 

ANNONS: Läs mer och boka Salnö Gård här [extern länk]

LÄS MER: Stockholms skärgård – guide till 17 bästa öarna