Hotel Palazzo Cinquecento var tidigare bostäder för järnvägsarbetare, men är i dag ett femstjärnigt hotell.
Från takterrassen på NH Collection Roma Fori Imperiali har man en fantastisk utsikt över Rom.
Rummen på Palazzo Scanderbeg vid Fontana di Trevi har ljus inredning i nordisk stil.
1 AV 5
För två nätter landar prislappen på över 1, 80 miljoner kronor.
2 AV 5
Hotel Palazzo Cinquecento var tidigare bostäder för järnvägsarbetare, men är i dag ett femstjärnigt hotell.
Foto: FILIPPO GALLUZZI
3 AV 5
Från takterrassen på NH Collection Roma Fori Imperiali har man en fantastisk utsikt över Rom.
Foto: Pressblld
4 AV 5
Rummen på Palazzo Scanderbeg vid Fontana di Trevi har ljus inredning i nordisk stil.
Foto: Pressblld
5 AV 5

10 bästa hotellen i Rom – perfekt för en weekend

I Rom blandas gammalt och nytt, modernt och antikt, välklädda italienska damer med shortsklädda turister och historiska byggnader med designade restauranger. Att åka till Rom är ett måste och ofta räcker det inte med en resa. Här finns alltid något nytt att upptäcka. Men att hitta rätt boende kan vara en utmaning. Allt om Resor har listat våra favorithotell i staden.

Åsa Johansson

1. First Roma Arte

Ett elegant designat hotell ett stenkast från Via del Corso och Piazza del Popolo. Hotellet ligger i en 1800-talsbyggnad på en sidogata som heter Via del Vantaggio. Hotellet har endast 26 sviter och 3 prestigerum så boka i tid. På First Roma Arte finns allt man önska sig. En underbar frukost serveras på den mysiga takterrassen, medan Roms vackra hustak och kupoler håller vakt. Här serveras även enklare luncher och middagar för den som vill ha en paus från den italienska huvudstadens intensiva puls. Vill man däremot äta lyxmiddag så har en av Italiens mest lovande kockar, Daniele Lippi, sin restaurang just här inne på hotellet. Den heter Acquolina och har en stjärna i Guide Michelin. Här är det brett mellan borden, romantisk belysning och uppmärksam service. Hotellet fungerar också som konstgalleri och har tvåhundra verk utplacerade. Så här finns det gott för både öga och gom.  

Adress: Via del Vantaggio, 14, thefirsthotel.com

ANNONS: Boka First Roma Arte här [extern länk]

Daniele Lippi driver stjärnkrogen Acquolina på First Roma Arte. Foto: Pressblld

2. DOM Hotel

Strax bakom Piazza Navona ligger snygga hotellet DOM Hotel. Jämfört med Roms livliga gatuliv känns det som att komma in i en helt annan värld när man stiger in i hotellets foajé.  Belysningen är varm, textiler och färger är mörka med upplysta guldiga inslag. Här är det detaljer och lyx som är ledord men som samtidigt står i kontrast till den antika byggnaden. Arkitekten Antonio Girardi är den som har gjort ett hotell av det som var ett munkkloster från 1500-talet ända fram till 1900-talets början. Munkarnas gravstenar ser man på andra våningens väggar, medan tre Andy Warhol-original hänger på bottenvåningen. På den mysiga takterrassen med utsikt över Roms hustak kan man ta en drink och njuta av Roms förhoppningsvis stjärnklara himmel. Man har arton rum och en mycket ambitiös restaurang. Dubbelrum från cirka 1 900 kronor per natt.

Adress: Via Giulia, 131, domhotelroma.com

ANNONS: Boka DOM Hotel här [extern länk]

En svit på designhotellet D.O.M nära Piazza Navona. Foto: STEFANO DELIA

3. Suites Farnese Design Hotel

I tegelbyggnaden där golven är ritade av Duilio Cambellotti ligger Suite Farnese, ett hemtrevligt hotell i jugendstil. Här öppnade Anna Tortora och Maria de Costa sitt mysiga hotell för ett par år sedan. Som gäst kan man välja mellan tre dubbelrum, två sviter och en juniorsvit med balkong ut mot innergården. Rummen är rymliga med vackra väggdekorationer från designbyrån Wall & Deco. Man lägger också stor vikt på frukosten och använder enbart lokala produkter och närproducerat. Gott så det förslår. Närmaste tunnelbanestation Lepanto ligger tvåhundra meter bort, och hotellet är utmärkt för den som vill bo centralt men inte mitt i smeten. Dubbelrum från cirka 1 500 kronor per natt.

Adress: Via Alessandro Farnese, 8, suitesfarnese.it

ANNONS: Boka Suites Farnese Design Hotel här [extern länk]

Rummen på Suite Farnese har väggdekorationer från designbyrån Wall & Deco. Foto: Pressblld

LÄS MER: Världens 10 lyxigaste hotellsviter 

4. NH Collection Roma Fori Imperiali

I ett elegant inrett 1800-talspalats i centrala Rom ligger detta femstjärniga boutiquehotell med 42 rum och 9 sviter. På sjunde våningen finns en trehundra kvadratmeter stor takterrass från vilken man kan beundra romerska lämningar som Forum Romanum, Fontana di Trevi och Castello Sant Angelo. Man har också ett välutrustat fitnessrum och en härlig sal där man serverar frukost, samt en restaurang där man serverar goda och nyttiga rätter gjorda på lokala ingredienser. Från hotellet når man alla Roms största sevärdheter till fots: Colosseum, Pantheon och mycket annat av det fantastiska som den eviga staden erbjuder.

Adress: Via Sant Eufemia, 19, nh-hotels.com 

ANNONS: Boka NH Collection Roma Fori Imperaiali här [extern länk]

Från takterrassen på NH Collection Roma Fori Imperiali har man bland annat utsikt över Piazza Venezia. Foto: Pressblld

5. Hotel Palazzo Cinquecento 

Trots att NH Collection Hotel Palazzo Cinquecento ligger strax intill centralstationen Termini är läget lugnt. Det som en gång var en byggnad som fungerade som bostäder för arbetare på FS, Italiens svar på SJ, är i dag ett femstjärnigt hotell. Här får man välja typ av kudde, äta fräsch frukost och räkna med att bli väl omhändertagen. Även om hotellet har många stjärnor och är av det större slaget är servicen familjär och trevlig, plus att det förstås är strategiskt att bo här för den som ska resa vidare. Sist men inte minst har man en av Roms bästa takterrasser som är öppen sommartid. En drink (eller två) är ett måste efter långa dagar ute på stan. Dubbelrum från cirka 1 700 kronor per natt.

Adress: Piazza dei cinquecento, 90, nh-collection.com

ANNONS: Boka Hotel Palazzo Cinquecento här [extern länk]

Hotel Palazzo Cinquecento ligger strax intill centralstationen Termini. Foto: Pressblld

6. Hotel d'Inghilterra Roma - Starhotels Collezione

Vill man lyxa till det ordentligt ska man bo på Hotel d'Inghilterra Roma strax intill Spanska trappan. Byggt på 1600-talet, omvandlat till hotell 1845 och nyligen renoverat är det här ett sådant där hotell som det är svårt att lämna på dagarna. Namnet kommer från de berömda engelsmän som bott här. Bland annat var det poeterna Byron, Keats och Shelleys favoritplats när de kom på besök till Rom. Ernest Hemingway och Mark Twain har också bott här. Du är med andra ord i gott sällskap. Hotellet har en utmärkt bar där man känner sig lite som James Bond när man sitter vid den stora bardisken.  Dubbelrum från cirka 2 400 kronor per natt.

Adress: Via Bocca di Leone, 14, hoteldinghilterra.com

ANNONS: Boka Hotel d'Inghilterra Roma här [extern länk]

Många litterära kändisar har bott på Hotel d'Inghilterra Roma. Foto: GIOVANNI RINALDI

LÄS MER: De är världens 10 populäraste sevärdheter 

7. Palazzo Scanderbeg

Det är mycket historia i Rom, och Palazzo Scanderbeg är inget undantag. Här i det vackra palatset som ligger precis bakom Fontana di Trevi bodde en prins från Albanien på 1400-talet efter att ha blivit krigshjälte i kriget mot Turkiet. Hans historia var så dramatisk och ärorik att Vivaldi blev inspirerad och skrev ett verk som hette just ”Scanderbeg”. I dag är byggnaden omgjord till hotell med lägenheter och sviter, de flesta med egen terrass. Alla har lyxiga badrum och ljus, elegant inredning i en lite nordisk stil. Dubbelrum från cirka 1 800 kronor per natt.

Adress: Piazza Scanderbeg, 117, palazzoscanderbeg.com

ANNONS: Boka Palazzo Scanderbeg här [extern länk]

Rummen på Palazzo Scanderbeg har ljus, elegant inredning i en lite nordisk stil. Foto: Pressblld

8. Casa Fabbrini Boutique B & B

Mitt i centrum ligger Casa Fabbrini som direkt känns som ett hem. Rummen är inredda i toskansk stil med bjälkar i taket, fluffiga kuddar och breda sängar från 1700-talet. Det övre planet på fjärde våningen har gjorts om till ett stort vardagsrum och kök som står till gästernas förfogande dag som natt. Gränden där Casa Fabbrini ligger är avstängd för trafik, och man måste gå 100 meter till fots. Trots att vi befinner oss i mitt i centrum är det nog inte många romare som vet var den lilla gränden Vicolo delle Orsoline faktiskt ligger. En liten juvel i stora Rom! Dubbelrum från cirka 1 500 kronor per natt, men här finns endast fyra rum – så boka i tid.

Adress: Vicolo delle Orsoline, 13, campomarzio.casafabbrini.it

ANNONS: Boka Casa Fabbrini Boutique B&B här [extern länk]

Hemkänsla på Casa Fabbrini nära Trastevere. Foto: Pressblld

9. Palazzo Manfredi

Ingen annanstans har man en sådan spektakulär utsikt över Colosseum som från Palazzo Manfredi. Det är svårt att slita sig från den fantastiska vy som bjuds när man öppnar något av fönstren i detta omgjorda 1700-talspalats. Här finns även en restaurang, Aroma, som har en stjärna i Guide Michelin och vars terrass kan förvandla även den mest oromantiska till en italiensk charmör. Inte för inte är detta hotell en favorit hos filmstjärnor och hos dem som vill överraska sin käraste med något speciellt. Ett minne för livet är det att bo här, det är ett som är säkert.

Adress: Via Labicana, 125, palazzomanfredi.com

ANNONS: Boka Palazzo Manfredi här [extern länk]

Palazzo Manfredi bjuder på spektakulär utsikt över Colosseum. Foto: LUCA BORZELLI

10. Casacau 

Casacau består av sex lägenheter strax bakom Fontana di Trevi, och det känns som att komma hem till en kompis. En välmående sådan. Alla lägenheterna har en luftig planlösning, och inredningen är snygg italiensk och visar det bästa från landets design. Man måste boka minst tre nätter, men man vill gärna stanna längre så fort man kommer hit. Några av lägenheterna har balkong och utsikt över utomhusmarknaden och Roms rasslande folkliv. Om det inte fanns så mycket att göra i den italienska huvudstaden skulle man kunna stå här hela dagen och bara titta på folklivet. Lägenhet från cirka 2 500 kronor per natt (minst tre nätter).

Adress: Via in Arcione, 94, casacau.com

ANNONS: Boka Casacau här [extern länk]

Casa Cau består av sex lägenheter nära Fontana di Trevi. Foto: Pressbild

LÄS MER: Roms nya turistregler – här är allt du behöver veta