Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Ostel – för dig som vill ha en doft av DDR-tiden.
Ostel – för dig som vill ha en doft av DDR-tiden.
Ostel – för dig som vill ha en doft av DDR-tiden.
Michelberger – industrikänsla med bra läge.
Michelberger – industrikänsla med bra läge.
Michelberger – industrikänsla med bra läge.
1 AV 3
2 AV 3
Ostel – för dig som vill ha en doft av DDR-tiden.
Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén
3 AV 3
Michelberger – industrikänsla med bra läge.
Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

10 bästa hotellen i Berlin

Berlin, Berlin, alltid Berlin. Staden som återuppfinner sig själv, som stiger upp, går under och åter stiger. Före detta Berlinborna och författarna bakom böckerna ”Historiska Berlin” och ”55 bästa barerna i Berlin” tipsar här om tio bra hotell inför din nästa resa till Nordeuropas roligaste stad.

Anna W Thorbjörnsson
Marko T Wramén

1. Hotel Oderberger 

Den här stora pampiga stenkåken från 1870-talet var i många år ett badhus. Efter murens fall blev det förfallna huset en arena för olika konstprojekt – rätt coolt med utställningar i en stor tom simbassäng. Sommaren 2016 avslutades en omfattande renovering, och man öppnade hotell. Många originaldetaljer är bevarade, vilket bidrar till atmosfären, och bassängen är åter vattenfylld så det går att simma igen. Det här är ett välkommet tillskott i annars hotellfattiga Prenzlauer Berg, stadsdelen som vi själva har bott i och tycker mycket om.

Adress: Oderberger Strasse 57–59

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Oderberger här [extern länk]

Många originaldetaljer är bevarade på Hotel Stadtbad Oderberger. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON

2. Hotel Pension Kastanienhof

Kastanienhof är en riktig trotjänare i bästa läge i Prenzlauer Berg, nära Mitte. Matsalen och frukostrummet är nyligen renoverade i gemytlig stil och man har också uppgraderat ett par rum till deluxe-varianter. I övrigt är hotellet enkelt, trevligt och funktionellt, framför allt är det läget och låga priser som lockar. 

Adress: Kastanienallee 65

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Pension Kastanienhof här [extern länk]

Hotel Kastanienhof – bra läge och låga priser. Foto: MARKO T WRAMÉN

3. Boutique Hotel i31 Berlin Mitte

Planerar du att besöka Berlins fina naturhistoriska museum med de stora dinousarieskeletten? Och det bästa minnesmärket för Berlinmuren, vid Bernauer Strasse? Då ligger Hotel i31 bra till med gångavstånd till båda (och spårvagn precis i närheten för saker längre bort). Du bor i ett modernt och snyggt designhotell med fin lobby och underbar frukost. 

Adress: Invalidenstrasse 31

ANNONS: Läs mer och boka Boutique Hotel i31 Berlin Mitte här [extern länk]

Hotel i31 – ett modernt och snyggt designhotell. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

4. Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz

I slutet av 1960-talet ville DDR göra fint vid Alexanderplatz, centrum i dåvarande Östberlin. Man byggde det ikoniska tv-tornet och det 125 meter höga Hotel Stadt Berlin. Hotellet blev populärt bland kommunismens ledare och besökande dignitärer. Men världen har förändrats, och i stället för statsägt av en diktatur är hotellet i dag ägt av ett internationellt företag. Fortfarande får du dock en av Berlins bästa utsikter med tv-tornet (”Bollen”, som vi kallar den) mitt i blickfånget.

Adress: Alexanderplatz 7

ANNONS: Läs mer och boka Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz här [extern länk]

På Park Inn har du bra utsikt över tv-tornet vid Alexanderplatz. Foto: Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz

5. Michelberger Hotel 

Michelberger Hotel känns väldigt mycket Berlin, inrymt i en stor kåk med industrikänsla med råa betonggolv och kakel på väggarna i matsalen. Man har små dubbelrum med eget badrum (och glasvägg mellan sängen och duschen) samt större dubbelrum med dubbelsängen på ett loft och extrasäng och badrum nedanför – extra roligt för barnen! Läget är bra för dig som gillar party och klubbar i Friedrichshain eller Kreuzberg, och det är nära till kommunikationer till resten av denna stora stad.

Adress: Warschauer Strasse 39/40

ANNONS: Läs mer och boka Michelberger Hotel här [extern länk]

Michelberger – industrikänsla med bra läge. Foto: MARKO T WRAMÉN

LÄS MER: 10 tips för en härlig vårweekend i Berlin 

6. ArtHotel Connection

Mitt i Berlins gaydistrikt ligger det här ”heterovänliga” designhotellet. Det går alltså utmärkt att bo här även om man är straight, det kanske rentav är lite roligare. Rummen är vackert formgivna med rejäla sängar, som gjorda för en het weekend med den du älskar. Vill du ta ut svängarna rejält ska du boka ”lekrummet”. Det utannonseras inte, men fråga när du bokar. I ett gigantiskt rum med gott om plats finns en hel del extrautrustning för de busiga – här sätter bara din egen fantasi gränsen. För många räcker det med att bara vara i rummet för att det ska hända saker, man måste inte använda alla grejerna ...

Adress: Fuggerstrasse 33

ANNONS: Läs mer och boka ArtHotel Connection här [extern länk]

https://www.instagram.com/p/BOr-6WKgtXV/

7. Arte Luise Kunsthotel 

Här bor du med gångavstånd till många sevärdheter, till exempel murminnet Tränenpalast och den stora andra världskriget-bunkern som i dag är privat konstmuseum under namnet Sammlung Boros. För att inte tala om museiön! Luise är ett charmerande knäppt hotell i där alla rummen har unika inredningar av olika konstnärer. Friedrichstrasse S-bahn och tunnelbana ligger nära. Missa inte den fina baren/kaféet Böse Buben ett stenkast från hotellet!

Adress: Luisenstrasse 19

ANNONS: Läs mer och boka Arte Luise Kunsthotel här [extern länk]

På Arte Luise Kunsthotel har alla rum unika inredningar av olika konstnärer. Foto: MARKO WRAMÉN

8. OSTEL - Das DDR Hostel

Det här är ren DDR-nostalgi, eller ostalgi som det också kallas. Man har tagit ett helt vanligt östtyskt höghus, Plattenbau, målat och renoverat några lägenheter och sedan inrett rummen enbart med möbler i DDR-stil från framför allt 60–70-talet. Alla rum ser olika ut, så ta gärna en titt först. Erich Honecker, Östtysklands siste kommunistiske ledare, hänger på väggen i de flesta rummen. Enkelt så klart, men en kul grej.

Adress: Wriezener Karree 5

ANNONS: Läs mer och boka OSTEL - Das DDR Hostel här [extern länk]

Ostel – för dig som vill ha en doft av DDR-tiden. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

9. Orania Berlin

Det här mer än 100 år gamla huset har varit både kontor, restaurang, punkklubb och musikklubb genom åren. Efter att ha stått tomt i tio år genomfördes en totalrenovering, och 2017 öppnade hotell Orania i den fina hörnbyggnaden. Hotellbaren är vacker och populär även bland icke hotellgäster med levande musik varje kväll i form av jazz, blues och singer-songwriters. Restaurangen är känd för sin pekinganka, och baren serverar utmärkta cocktails (prova signaturdrinken Daisy, frisk och aromatisk). Läget är mitt i smeten i Kreuzbergs intensiva nattliv, perfekt för den som vill gå på klubb och framför allt barhoppa. 

Adress: Oranienplatz 17

ANNONS: Läs mer och boka Orania Berlin här [extern länk]

Hotel Orania Berlin har perfekt läge och levande musik varje kväll. Foto: MARKO T WRAMÉN

10. Hüttenpalast

Är du sugen på ett lika roligt som udda boende är det här precis rätt. I en renoverad industrilokal mitt i balla Neukölln har man ställt upp ett antal gamla gulliga DDR-husvagnar. Varje husvagn har sin egen uteplats med sittgrupp och fejkträd. Du sover i husvagnen och har tillgång till fräscha duschar och toaletter i byggnaden. Allra roligast är om man är ett gäng vänner som hyr alla husvagnarna i en hall. Party!

Adress: Hobrechtstrasse 65

ANNONS: Läs mer och boka Hüttenpalast här [extern länk]

Vill du bo i en gammal DDR-husvagn är Hüttenpalast stället för dig. Foto: MARKO WRAMÉN

LÄS MER: Stor guide till Berlins alla sevärdheter och nöjen