Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Crane Hotel Faralda ligger i en ombyggd hamnkran.
Crane Hotel Faralda ligger i en ombyggd hamnkran.
Crane Hotel Faralda ligger i en ombyggd hamnkran.
1 AV 2
Hitta bortom turistträngseln
2 AV 2
Crane Hotel Faralda ligger i en ombyggd hamnkran.
Foto: MARKO WRAMÉN

10 bästa hotellen i Amsterdam

Amsterdam är lätt att älska – med sina vackra kanaler, ståtliga 1600-talshus och charmerande barer är det många som återvänder gång på gång. Populariteten gör det dock svårare att lägga vantarna på ett bra hotellrum. Allt om Resor bad före detta Amsterdambon och författaren till guideboken ”Mitt Amsterdam” att tipsa om sina tio favoriter.

Marko T Wramén

1. Crane Hotel Faralda 

Amsterdams kanske mest unika hotell är inget för den höjdrädde – här bor du i en ombyggd hamnkran! Det gamla varvsområdet NDSM i Amsterdam Noord ligger på andra sidan vattnet bakom centralstationen. Här har det växt fram massor med roliga restauranger, barer – och så då ett lyxhotell i en kran. Det tog sex år att bygga om den gamla 50 meter höga varvskranen, men 2016 öppnade Faralda med tre snygga sviter ovanpå varandra. De är inredda i olika stilar, från orientaliskt till modernt, allt med lyxinriktning. Du tar hiss upp och kan sedan njuta av en fantastisk utsikt över staden och fartygstrafiken på floden Ij. I sviten vi bodde i fanns två våningar. Först ett vardagsrum med hängmatta, myshörn och ”balkong” med vidunderlig utsikt högt där uppe. En trappa upp lockade ett gyllene badkar och en stor säng. 

Adress: NDSM-Plein 78, faralda.com

ANNONS: Läs mer och boka Crane Hotel Faralda här [extern länk]

Crane Hotel Faralda – här bor du i en ombyggd hamnkran. Foto: MARKO WRAMÉN

2. DoubleTree by Hilton NDSM Wharf 

Det relativt nyöppnade (2014) boutiquehotellet är tillsammans med kranhotellet ett av få boenden i stadsdelen Amsterdam Noord. Hotellet hette förr Brooklyn och har moderna designrum med stora glasväggar som ger god utsikt. Läget är perfekt för att utforska det gamla varvsområdet, och eftersom gratisfärjan över floden Ij lägger till inom synhåll från hotellet är det enkelt att ta sig in till gamla Amsterdam. Bara ett par minuters promenad från hotellet ligger en hel massa kul ställen som strandrestaurangen Pllek, bohemfiket Noorderlicht och snygga Café De Ijkantine. Har du prickat rätt helg är Europas största loppmarknad, IJ-hallen, öppen i de gamla varvshallarna (de har loppis en gång i månaden).

Adress: NDSM-Plein 28, doubletree3.hilton.com/en/hotels/netherlands/doubletree-by-hilton-hotel-amsterdam-ndsm-wharf-AMSADDI/index.html

ANNONS: Läs mer och boka DoubleTree by Hilton NDSM Wharf här [extern länk]

DoubleTree by Hilton NDSM Wharf har designrum med stora glasväggar som ger god utsikt. Foto: JAN DIERTENS/GIANT PRO

3. Andaz Amsterdam

Vill du bo lyxigt mitt i smeten nära både shopping på de nio gatorna och konsten på Rijksmuseum och Van Gogh Museum är det här läckra designhotellet ett bra val. Hotellet tillhör den amerikanska Hyattkoncernen, men det här är så långt som du kan komma från prefabricerade kedjehotell. I stället har man låtit den etablerade nederländske (och Amsterdambaserade) designern Marcel Wanders få fria händer. Och som han har lekt! Redan i receptionen är wow-faktorn stor, incheckning sker vid fristående runda bord under enorma hängande lampor som ser ut som vore de tagna direkt ur ”Alice i Underlandet”. Wanders har formgivit i princip allt, inklusive besticken i restaurangen till de handmålade handfaten (av Marcel själv, vartenda ett). Baren och restaurangen är för övrigt också bra.

Adress: Prinsengracht 587, hyatt.com/en-US/hotel/netherlands/andaz-amsterdam-prinsengracht/amsaz?src=corp_lclb_gmb_seo_eame_amsaz

ANNONS: Läs mer och boka Andaz Amsterdam här [extern länk]

Andaz Amsterdam är ett designhotell med hög wow-faktor. Foto: MARKO WRAMÉN

4. Pulitzer Amsterdam

En av få nackdelar med Amsterdam är att det är svårt att hitta bra och billigt boende på grund av populariteten och stadskärnan från 1600-talet. Därför kan det vara lika bra att lyxa till det, om du ändå ska betala mycket. Hotel Pulitzer är ett av stadens klassiska lyxhotell och också det äldsta. De 230 rummen är utspridda i 25 kanalhus från mestadels 1600- och 1700-talet längs de två kanalerna Prinsengracht och Keizersgracht. 1960 köpte Peter Pulitzer (barnbarn till Joseph Pulitzer som grundade priset med hans namn) köpte tolv nedgångna kanalhus. Efter tio års arbete öppnade hotellet 1970, och 2015–2016 gjordes en omfattande renovering. I dag möts du av en vacker blandning av gammalt och nytt i rum, gångar och trädgårdar. Det finns en bra bar också.

Adress: Prinsengracht 323, pulitzeramsterdam.com

ANNONS: Läs mer och boka Pulitzer Amsterdam här [extern länk]

Pulitzer Amsterdam har en vacker blandning av gammalt och nytt. Foto: Marko T Wramén

5. Motel One Amsterdam-Waterlooplein

Hotellen i den tyska kedjan Motel One ligger ofta centralt, och de är alltid snyggt formgivna (ofta hittar man en läcker Arne Jacobsen-fåtölj i foajén som man känna sig James Bond-ig i). Rummen är i regel små – men, och nu kommer vi till det fina – det är också prislappen. Amsterdam är en dyr stad, men på Motel One kan du ofta få ett rum till ett humant pris. För just det här hotellet i centrala Amsterdam har man anlitat den nederländske konstnären Piet Hein Eek som inspirerad av loppmarknaden i närheten har renoverat loppisfynd till den lika trendiga som eleganta lobbyn. Läget är extra roligt. Här bor du nära flera av våra lite mer dolda lokala favoriter som cocktailbaren Hiding in Plain Sight och de två gulliga stammisbarerna Cafe Scharrebier och Cafe de Druif. Missa inte!

Adress: Valkenburgerstraat 90, motel-one.com/en/hotels/amsterdam/hotel-amsterdam-waterlooplein

ANNONS: Läs mer och boka Motel One Amsterdam-Waterlooplein här [extern länk]

Motel One Amsterdam-Waterlooplein erbjuder snygga rum till ett humant pris. Foto: Pressbild

6. Volkshotel 

Populära Volkshotel är inrett i ett gammalt tidningshus och är på utsidan ett rejält fult betongskal. Men misströsta inte! Insidan är roligt inredd, rummen är fräscha och avskalat snyggt formgivna. Från takterrassen har du fin utsikt, oavsett om du tar ett glas eller om du slår dig ner i en av badtunnorna.  På toppen hittar du också den populära klubben Canvas med bar och restaurang. Ett härligt ställe för att smygkika och smyglyssna på moderna människor. Om detta inte räcker ligger nytrendiga området Amsterdam Oost nära, med mikrobryggerier, restauranger och barer. Missa inte heller snygga Bar Bukowski, fik på dagen och bar på kvällen. 

Adress: Wibaustraat 150, volkshotel.nl

ANNONS: Läs mer och boka Volkshotel här [extern länk]

Avskalad inredning på Volkshotel. Foto: MARKO WRAMÉN

7. Hotel de Hallen

Det gamla spårvagnsgaraget vid Bellamyplein har genomgått en metamorfos. Ett gäng unga entreprenörer som köpte hela rasket och renoverade det öppnade två restauranger och en matmarknad i de stiliga tegelbyggnaderna. På en yta av runt 15 000 kvadratmeter hittar du konstbiograf, bibliotek, konstgalleri, cykelverkstad och cykelbutik, tv-studior, frisörskola och frisör samt en inredningsarkitektfirma. Dessutom flera olika restauranger och barer samt ett hotell – Hotel de Hallen. Här speglar man industridesigntrenden i inredningen, vilket ju passar fint i ett spårvagnsgarage.  Området i västra Amsterdam var tidigare trött, fattigt och slitet, men har sakta förändrats med flera bra kaféer, restauranger och något mikrobryggeri. Lite hipstrifiering helt enkelt. Ett kul ställe att bo på om man vill se en annan del av Amsterdam.

Adress: Bellamyplein 47, dehallen-amsterdam.nl

ANNONS: Läs mer och boka Hotel de Hallen här [extern länk]

Hotel de Hallen speglar industridesigntrenden i inredningen. Foto: MARKO WRAMÉN

8. Citizen M Schiphol Airport Hotel

Ibland behöver man bara sova nära flygplatsen. Det gäller inte minst Amsterdams flygplats Schiphol, som har flyglinjer till nästan 100 länder. Vill man bo med stil ska man bege sig till Citizen M-hotellet (att det bara är fyra minuters promenad från ankomsthall fyra är en bonus). Det är den holländska designhotellskedjans första hotell, i dag finns de i flera städer runt om i världen. Man satsar mycket på modern design med eleganta möbler och snygga lampor. Ta en regndusch på rummet och softa sedan lite i deras snygga vardagsrum på bottenplanet. Man kan checka in dygnet runt, och äta dygnet runt med för den delen.

Adress: Jan Plezierweg 2, Schiphol, citizenm.com/destinations/amsterdam/schiphol-airport-hotel  

ANNONS: Läs mer och boka Citizen M Schiphol Airport Hotel här [extern länk]

Citizen M Schiphol Airport Hotel – rum nära flygplatsen. Foto: RICHARD@RICHARDPOWERS.CO.UK

9. Bed Breakfast Boat

Att bo i en husbåt på Amsterdams lummiga kanaler (eller på floden Amstel) är en dröm för många. Och det är en dröm som går att förverkliga! För den som är ute i god tid finns det stora möjligheter att byta hotellrummet mot en husbåt. Fördelarna är flera: du får i regel mycket mer plats än i ett hotellrum, ofta har du en veranda eller däcksplats att sola på, och så är det ju en unik upplevelse. Bland nackdelarna finns att man måste boka minst tre eller fyra nätter och att det inte alltid är lika lyxigt som på ett finare hotell. Priserna varierar kraftigt från båt till båt, men de dyrare är ofta större och kan då många gånger rymma en hel familj eller en grupp vänner. Fråga alltid om rabatter och erbjudanden, ibland går det att pruta! Senast bodde vi till exempel i en egen avdelning för två framme i fören på Westerdok 69, en fint renoverad pråm i centralt läge på gångavstånd från centralstationen. 

Adress: Westerdok 69, houseboathotel.nl, houseboatrental.amsterdam

ANNONS: Läs mer och boka Bed Breakfast Boat här [extern länk]

Att bo i en husbåt på Amsterdams kanaler är en dröm för många. Foto: MARKO WRAMÉN

10. Secret Chapel

Det fanns en tid då Amsterdam var strikt protestantiskt och katoliker dolde sin tro. Då byggdes flera hemliga kyrkor på vindar och i andra prång. Det här mycket exklusiva boendet är just ett hemligt katolskt kapell, byggt i mitten av 1700-talet mitt i staden och ett stenkast från floden Amstel, men på en tyst och diskret bakgård. I dag känns dock strikt och kyskt andligt liv långt borta, det hemliga kapellet är ett mycket sexigt boende. Det är litet, här bor bara du och din partner under själva altaret, med åtta (!) meters takhöjd, gyllene dekorationer, kors och guldspeglar. Badrummet är också vackert med ett elegant badkar.

Adress: Amstel 98 

Boka här: privatemansions.org

Secret Chapel – ett hemligt katolskt kapell nära floden Amstel. Foto: Pressbild

LÄS MER: Weekend i Amsterdam – stor guide med bästa tipsen