Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Wong Tai Sin-templet är en viktig religiös plats i staden. Här finns många färger och heliga symboler.
Wong Tai Sin-templet är en viktig religiös plats i staden. Här finns många färger och heliga symboler.
Wong Tai Sin-templet är en viktig religiös plats i staden. Här finns många färger och heliga symboler.
Dim Sum.
Dim Sum.
Dim Sum.
Nattmarknaden på Temple Street rekommenderas.
Nattmarknaden på Temple Street rekommenderas.
Nattmarknaden på Temple Street rekommenderas.
1 AV 3
Wong Tai Sin-templet är en viktig religiös plats i staden. Här finns många färger och heliga symboler.
Foto: Hongkong Tourism
2 AV 3
Dim Sum.
Foto: Hongkong Tourism
3 AV 3
Nattmarknaden på Temple Street rekommenderas.
Foto: Hongkong Tourism

Hongkong är häftigt, hektiskt och färgstarkt

HONGKONG, KINA. Som en spännande krock mellan öst och väst, med många färgstarka kulturer.

Hektiska Hongkong bjuder på ståtliga vyer, mycket god mat och livligt pulserande storstadsliv.

Hongkong

Resa hit: Flyg för 4 000-5 000 kronor med Aeroflot, Air China, Finnair med fler.

Restid: Runt 15 timmar, inklusive en ­mellanlandning.

Bästa tiden: Minst nederbörd under vintermånaderna, då temperaturen ligger runt 20-25 grader dagtid.

Tidsskillnad: Sju timmar före svensk tid vintertid. Sex timmar under sommartid.

Språk: Kantonesiska, kinesiska, engelska.

Valuta: Hongkongdollar.

Prisnivå: 86 procent av svenska priser enligt Forex semesterindex.

Vaccinering: Grundskydd.

Visum: Behövs inte för svenskar som stannar upp till 90 dagar.

Bra att veta: Utöver stadskärnan består Hongkong även av det som kallas för Nya territorierna och de yttre öarna där den största heter Lantau. Hongkongs museer har fri entré minst en dag i veckan!

Läs mer: www.discoverhongkong.com

Hongkongs topp 5

1. Rulltrapporna

Den 792 meter långa raden av rulltrappor som förbinder stadsdelarna Central, Mid-Levels och Soho på Hongkong-ön är ett bra gratisnöje. Används flitigt av pendlare - ­under morgonrusningen går trapporna neråt och resten av dagen går de uppåt.

Adress: Från Des Voeux Road Central upp till Conduit Road.

2. Skybarerna

Är det någon stad du ska unna dig en svindyr drink i en bar med panoramautsikt så är det i Hongkong. Aqua Spirit har flera gånger utsetts till en av stadens bästa barer, och utsikten är fantastisk. Ligger i Kowloon. Men det finns många fler att välja bland!

3. Dim sum

Dessa kinesiska matknyten går att köpa både på lyxrestauranger och ute längs gatorna och kan nog sägas vara stadens paradrätt. En av de mest kända dim sum-restaurangerna är Maxim's som ligger i stadshusbyggnaden.

Adress: City Hall.

4. Victoria Peak

Om du bara ska göra en riktig turistgrej i Hongkong så är det att ta bergbanan upp till Victoria Peak och beundra stadens skyline. På toppen - som har en höjd på 552 meter - finns både köpcenter, restauranger och Madame Tussauds vaxkabinett, men det är utsikten som är behållningen.

5. Åka spårvagn

Spårvagnen på Hongkong-ön är del av stadens kollektivtrafik, men också ett sätt att uppleva staden på. Ta plats längst fram på övervåningen och du glider fram genom stadskärnan på första parkett. En enkelresa kostar bara två kronor, och ett fyradagarspass blir ditt för 30 kronor.

Adress: Går i ett linjenät över Hongkong-ön, rutter finns på www.hktramways.com

Det finns ett tempo i Hongkong som ständigt påminner om att detta är en av världens viktigaste affärsstäder. Men höga kontorsbyggnader och kritstrecksrandiga kostymer i all ära - Hongkong har betydligt mer att erbjuda än bara business.

Hongkong är en administrativ ­region i Kina med ett eget politiskt och ­ekonomiskt system. De två mest ­centrala delarna av staden är Hongkong-ön och Kowloon.

På Hongkong-ön mixas allt; skyhöga glasskrapor, Sohos konstgallerier, kaféer, eleganta shoppinggallerior, tempel och mängder av butiker med ett fascinerande utbud av torkade insekter, fiskar, inälvor och örter.

Strosa i Sheung Wan

Vi går gärna runt och strosar i kvarteren i Sheung Wan och tittar bland de lokala butikerna, där alla skyltar är på kinesiska och det är omöjligt för en oinvigd att förstå vad alla dessa matvaror, som antingen hänger på tork eller ligger i stora plastburkar, egentligen är för något. Men det är ett roligt nöje, och en skarp kontrast till alla skinande ­bankbyggnader och köpcenter som ­ligger alldeles i närheten.

Botaniska trädgården är ett annat trevligt stopp på Hongkong-ön som innefattar grönska, exotiska blommor och även ett litet zoo. Eftersom parken ligger "insprängd" i stans centrala delar är den lättillgänglig och ett skönt avbrott från stadslarmet för en stund.

Vi tar oss hit via det häftiga rulltrappssystemet som tar 20 minuter att färdas i, den sägs för övrigt vara världens längsta utomhus-rulltrappa och den används framför allt av pendlare som jobbar på stadens högre belägna gator. Men det går alltså jättebra att använda trappan även som transport till botaniska trädgården, med en liten promenad efter rulltrappans slut.

Själva djurparken är inte så stor utan behållningen är just den blommande parkdelen med både kaféer och porlande fontäner som ger bra avkoppling för en stund.

Asiatiska traditioner i Kowloon

På andra sidan vattnet breder Kowloon ut sig. Mellan stadsdelarna tar vi oss enkelt med billiga turbåten Star Ferry som är en sightseeingupplevelse i sig själv. När vi går av i Kowloon väntar mer myller, marknader, karaokebarer och gatuförsäljare men också lyxhotell och många museer.

Känslan är att det brittiska/västerländska arvet är betydligt mer närvarande på Hongkong-ön, medan Kowloon i större utsträckning erbjuder en större flora av asiatiska traditioner och det vardagsnära och enklare livet. Det är hektiskt här också, men på ett annat sätt.

Vill du titta på folk är Kowloon perfekt. Runt hamnen pågår livet i det närmaste dygnet runt och strandpromenaden är populär.

En promenad längs Shanghai Street ger en intressant inblick i vardagslivet med traditionella så kallade shophouses, alltså där butikerna ligger på nedre plan och ägarfamiljen bor på övervåningen, och med ett mer vardagligt utbud i form av medicinörter och oljor, husgeråd och liknande.

På kvällen visar sig Hongkong från sin allra bästa sida, oavsett vilken sida av vattnet man befinner sig på. Varför inte göra som lokalbefolkningen och ta med lite picknick ut till närmaste park eller grönområde och spendera den ljumma kvällen där - i skyskrapornas glittrande sken.