På safari i Afrika. Drömresan för många. Fantastiska upplevelser och många djur - om man har tur.
På safari i Afrika. Drömresan för många. Fantastiska upplevelser och många djur - om man har tur.

Hitta rätt bland Afrikas djur

Budgetsafari på egen hand i Östafrika? 

Eller paketsafari med en trygg svensk researrangör? 

Vi hjälper dig göra rätt val.

Äntligen skulle resan gå till Kenya och Tanzania, safari i de fantastiska nationalparkerna. 

 Men det fanns ett par obesvarade frågor.

 Om vi packade ryggsäcken, drog till Nairobi och arrangerade safari på plats i Kenya så skulle vi spara flera tusen. Jämfört då med att köpa ett färdigt safaripaket här hemma. Det visste vi.

 Första frågan löd: Får vi se lika många djur?

 Utan att ha orkat räkna vare sig elefanter eller lejon så är svaret - troligen ja. 

 Afrikas nationalparker är inga zoologiska trädgårdar. Man vet aldrig var djuren befinner sig. De som har tur får se enorma mängder djur, andra något färre. Det gäller oavsett om du betalat ett eller tre tusen kronor per dag. Ingen kan garantera "big five".

 Fråga två var: Är budgetsafarin lika trygg och välarrangerad som en paketsafari?

 Nu vet vi att svaret är - nej.

 På lågprissafarin buntades vi ihop med ett antal andra resenärer i en minibuss. Vi fick byta minibuss en eller två gånger längs vägen för alla skulle egentligen åt olika håll. Ofta betydde bussbytet en eller två timmars väntan i ett vägskäl eller en småstad.

 Lågprissafari innebar också att det utlovade (kall-) vattnet i duschen inte alltid fanns, att minibussen kanske inte var i bästa skick. Vi stod i flera timmar på en dammig grusväg i norra Kenya och väntade på hjälp. Följden blev en missad safaritur. När vi ville få tillbaka en del av pengarna skyllde safariföretaget på hotellet, som bokat åt oss. Och hotellet i sin tur på safariföretaget. Pengarna såg vi aldrig röken av.

 En lågprissafari innebär också att du kan få en ointresserad guide. Eller en som brinner för djuren. Vi träffade på bägge sorterna.

 En morgon i lägret i Samburu, Kenya, kröp våra italienska grannar ut ur sitt tält, bleka om nosen. Hon hade just blivit biten av en spindel och handen hade domnat bort. Han hade fångat spindeln.

 Ingen av guiderna visste vad de skulle göra, ingen kände igen spindeln. 

 När hela armen var domnad, och nu lyste skräcken i ögonen på italienarna, körde chauffören dem till den närbelägna lodgen där det skulle finnas en läkare. Det gjorde det inte.

 Efter ett par timmar återkom känseln i armen. Så lyckligtvis var det ingen riktigt farlig spindel.

 Men om det hade varit det, då? 

 Vi gjorde två budgetsafari i Kenya. Det var strul på bägge, men de var också fantastiska upplevelser. Vi såg massor av djur på nära håll, träffade människor från hela världen och var på ett häftigt disko i en kenyansk småstad.

 Visst kan vi tänka oss att åka på budgetsafari igen. Men det är nog en fördel att vara väldigt resvan och inte ha stora krav på komfort. 

En helt annan värld

 Som jämförelse hade vi också bokat en safari i Tanzania med svenska Temaresor. 

 Fina lodger inne i nationalparkerna, bekväma sängar, säkra Toyota-jeepar, vatten (varmt för det mesta) i duschen och svenska reseledaren Lotta Bauer, som skötte allting. 

 Visst var det en helt annan värld. Vi kunde koncentrera oss på att njuta av naturen och djuren i många, många fler timmar. Och på att undvika fällorna i de läckra bufféer, som dukades fram till lunch (oftast) och middag (alltid).

 Inte oväntat blev några magsjuka under budgetsafarin, mer förvånande var att minst hälften fick magproblem på lyxsafarin.

 Vårt nya ressällskap var skandinaver, mest svenskar, lite äldre än på budgetsafarin och mer genuint intresserade av djuren och naturen.

 På sju dagar hann vi med fyra nationalparker. Vi såg giraffer som vänslades genom att gnida halsarna mot varandra, en leopard som helt coolt vandrade förbi några meter från bilen, kopulerande lejon, elefanter som spärrade vägen för att skydda sina ungar. Och - framför allt - vi såg en gepard ta ett byte. 

 Till och med för Lotta Bauer, som tillbringat åtta år i Östafrika, hade naturen en överraskning:

 En morgon smet en liten grå hundliknande varelse förbi i gräset helt nära oss. Och Lotta blev alldeles lyrisk:

 - En jordvarg. Min första.

 Vi andra var inte lika imponerade, men lite malliga blev vi. För även om jordvargen inte är sällsynt så är den betydligt mera sällan sedd än "big five", och den enda arten i sitt släkte.

 Monica och Lars Lind från Uppsala är två av våra färdkamrater på paketsafarin. Bägge har rest mycket tidigare. Men det här är deras första safari. Och den första resan söder om Sahara i Afrika.

 - Första tanken när vi satte i gång och planerade var: fan vad dyrt det är, minns Lars Lind.

 Men nu är båda mycket nöjda, för vi har haft fantastiska upplevelser nästan varje dag:

 - Jag hade inte trott att vi skulle få se djuren på riktigt så nära håll. Och aldrig kunde jag drömma om att få se kopulerande lejon bara tio meter från mig.

 Monica Lind har ett annat minne som hon sätter högst:

 - Geparden som tog den lilla thomsongasellen. Det är det häftigaste jag har varit med om i naturen någonsin. Vi är ändå gamla fältbiologer och har tillbringat mycket tid ute i naturen.

 Kanske, säger de, blir det en kombinerad djur- och vinsafari i Sydafrika om några år. Men miljösamvetet gnager:

 - Det är ju vansinne ur klimatsynpunkt att resa så här. Och Tema kunde kanske ställa lite större krav på lodgerna när det gäller miljötänkandet. Det borde, exempelvis, vara enkelt att värma varmvattnet med solen.

 Men kanske är det i alla fall bättre ur miljösynpunkt att resa till Afrikas nationalparker än till, exempelvis, Thailand. Utan inkomsterna från safariturister skulle vissa av nationalparkernas fantatiska djur inte överleva. 

 De sista svarta noshörningarna i Ngorongoro har datachips inopererade i hornet och personliga livvakter, tack vare turisternas pengar.

 Och det är faktiskt ännu en anledning att åka på safari. Vare sig man väljer budgetsafari eller paketsafari.

FAKTA

Resa dit: Flyg Stockholm-Nairobi i januari 2010 från 5 350 kronor (Turkish Airlines). Flyg Stockholm Dar es-Salaam i januari 2010 från 8 960 kronor (KLM). Flyg Stockholm-Zanzibar i januari 2010 från 7 390 kronor (KLM).
Safaripaket: Prisexempel i januari/februari 2010 från några av de företag som arrangerar färdiga safaripaket från Sverige:
* 10 dagars resa, viltsafari i Kenya 7 dagar med helpension från 29 998 kronor per person i dubbelrum. Flyg Sverige-Nairobi ingår. Tillägg för extravecka all inclusive vid havet i Mombasa från 4 600 kronor (Temaresor). www.temaresor.se
* 16 dagars resa, sju dagars safari i Tanzania plus fem dagars solsemester på Zanzibar inklusive flyg från Sverige, helpension på safari, halvpension på Zanzibar från cirka 37 000 kronor (Temaresor). www.temaresor.se
* 16 dagars resa, sex dagars safari med helpension i Kenya, plus nio nätter på Zanzibar.
* 10 dagars resa, sju dagars safari med helpension i Tanzania från cirka 29 000 kronor (Jambo tours). Åtta dagars safari i Tanzania från 14 500 kronor. Flygresa Sverige- Kilimanjaro tillkommer (Africanatravel) www.africanatravel.se
* 13 dagars resa, fem dagars safari i Tanzania med helpension plus sex nätter med halvpension på Zanzibar från 37 900 kronor (Tour Africa) www.tourafrica.se
* 15 dagars resa, sex dagar safari i Tanzania plus sju nätter på Zanzibar från 37 000 kronor (Solresor). www.solresor.se
Bo: Bokar du en safari i Sverige eller på plats så ingår boende på lodger alternativt i tältläger (här finns allt från mycket enkla till mycket lyxiga). Hyr du bil och åker på en egen safari - boka övernattning innan du lämnar Nairobi eller Arusha. Det går inte att bara dyka upp på lodger inne i parkerna. Under lågsäsongen (regniga mars- maj) kan du komma undan med dryga tusenlappen för ett dubbelrum med helpension inne i en nationalpark. Under högsäsongen kostar samma rum 3 500 kronor dygnet. Kolla här för att få en uppfattning om prisnivåer: www.africapoint.com
Äta: På lodgerna serveras stora bufféer av varierande kvalitet. Oftast finns inget annat att välja på. I enkla tältläger lagar kocken till en maträtt per måltid.
Andra saker att göra:
Kenya: Bada och sola längs kusten norr och söder om Mombasa. Besöka Nairobi med nationalmuseet och Karen Blixens gård. Bestiga Mt Kenya.
Tanzania: Bada och sola på Zanzibar. Uppleva Stone Town, Zanzibars historiska huvudstad. Bestiga Afrikas högsta berg Mt Kilimanjaro, vandra mellan byar i bergstrakter.
Visum: Passet måste vara giltigt sex månader efter hemresedagen.
Kenya: Du kan lösa turistvisum vid ankomsten. Det kostar 50 dollar, cirka 380 kronor. Observera att du måste betala med dollarsedlar.
Tanzania: Visum kan lösas vid ankomst med flyg eller båt och vid vissa gränsövergångar på land. Det kostar 50 dollar, cirka 380 kronor och betalas med dollarsedlar. Ett turistvisum utfärdat av Tanzanias ambassad i Stockholm kostar 500 kronor. Vaccinationer: Gula febern är obligatorisk om du besöker mer än ett land i Östafrika. Dessutom bör du ha grundskyddet plus hepatit A och B och malariaprofylax. Hör med din vaccinationscentral.
Valuta: Kenya har kenyanska shilling. 10 shilling kostar cirka en krona.Tanzania har tanzaniska shilling. 10 shilling kostar cirka 85 öre.
Safariföretag: Bokar du lågprissafari på plats, tänk på att ett visitkort eller skrivet kvitto inte bevisar vare sig att ett företag existerar eller att en person verkligen representerar ett visst företag. Be hotellet boka, fråga andra resenärer eller gå till ett företags kontor.

OBS! Samtliga angivna priser är per person med del i dubbelrum.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande